Kirjasto

Sarita Skagnes: Vain tytär: eräs selviytymistarina
Tammi, 2010
esitellyt 28.2.2012 Merja Mäkinen

Perinteiden painolasti

Intian Punjabissa perheeseen syntyy ”vain tytär”. Tyttöjä on jo ennestään, kaivattua poikalasta ei tullut vieläkään. Alkaa Saritan, silloin vielä nimeltään Satwant, ”elämä helvetissä”. Vanhemmat ja sisarukset muuttavat Norjaan, Satwant jää ensin tätinsä perheeseen, myöhemmin isovanhempiensa luo Intiaan.

Vain isoisällä on lämpöä ja ymmärrystä pienelle tytölle, muille hän on vain kiusankappale ja palvelija. Hän oppii alusta pitäen armottoman läksyn:

”Kaikilla tytöillä on vaikeaa, Satwant. Se on Jumalan meille määräämä kohtalo, emmekä voi muuttaa kohtaloamme”.

Tytöstä on perheelle odotettavissa vain menoja ja vaivaa. Miespuoliset sukulaiset ja jopa perheenjäsenet pahoinpitelevät ja käyttävät Satwantia hyväkseen, mutta se on vain tyttären häpeä. Hän ei käyttänyt huivia. 

Kuudentoista ikäisenä myös Satwant tulee Norjaan. Mielivaltainen isä ja alistuva äiti haluavat perheen noudattavan Norjassakin kotimaan perinteitä. Koulussa lapset tulevat punjabilaisen ja norjalaisen kulttuurin rajalle ja Satwantin muutos alkaa. Nopeasti hän omaksuu Norjan kielen ja menestyy koulussa hyvin, hankkii koulun oheen siivous- ja lastenhoitotöitä ja oppii salaamaan vaaralliset asiat.  Maailma alkaa avautua Satwantille, hän löytää norjalaisen puolison ja Satwantista tulee Sarita. Välit perheeseen katkeavat.

Oman elämäntarinansa avulla Sarita Skagnes haluaa auttaa maailman sorrettuja tyttöjä. Vain tytär on koskettava, järkyttävä ja tosi kuva maailmasta. Kirjan tuotto menee kehitysyhteistyöjärjestö Planin Koska olen tyttö –kampanjan tueksi.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn