Kirjasto

kyyneleet-190x300

osa 1: Rakkaus
Johnny Kniga, 2013
esitellyt 19.10.2013 Tommi Tapiainen

”Minä haluan, että elämäni aikana saan rakastaa jotakuta, joka rakastaa minua. Tämä käsittämätön, ennenkuulumaton vaatimus oikeudesta rakastaa.”

Jonas Gardellin kolmiosainen romaanitrilogia nähtiin Yle Fem -kanavalla keväällä 2013. Nyt kesällä ilmestyi trilogian ensimmäinen osa suomennoksena. Lukukokemus muuttuu, kun on nähnyt sarjan. Omalle mielikuvitukselle ei riitä niin paljon tilaa. Sääli. Sarja on kovin uskollinen kirjalle, se kunniaksi luettakoon.

”Elämä on mutkatonta. Jos ei saa sitä, jonka haluaa, ottaa sen, jonka saa.”

Eletään vuotta 1982 Ruotsissa. Ajat ovat vapautumaan päin. Rasmus saa valkolakin päähänsä ja suuntaa kohti Tukholmaa, jossa hänen elämänsä voisi lopulta alkaa ja hän voisi olla vihdoinkin oma itsensä. Pikkukylässä hänenlaisilleen vain nauretaan ja pilkataan. Tukholmasta hän löytäisi samankaltaista seuraa, jännitystä, seksiä ja rakkautta. Onnen.

”On tehtävä valinta. Pelastauduttava niin kauan kuin pelastus on mahdollinen.”

Benjamin asuu Tukholmassa siskonsa ja vanhempiensa kanssa, mutta kaukana Rasmuksen kuvittelemasta suurkaupungin synnistä. Hän on Jehovan todistaja, joka kiertää ovelta ovelle puhumassa Jumalasta. Hänellä on tehtävä ja sen tehtävän mukaisesti hän on päättänyt elää elämänsä.

”Kuin kaupunki, jonka muurit ovat sortuneet, kuolemaan johtava piiritystila.”

Amerikasta kantautuu uutisia tappavasta taudista, joka kohdistuu etenkin homomiehiin. Myöhemmin tauti tunnetaan nimellä aids. Sen tarttumistavoista ei ole täyttä varmuutta. Siksi ei pidä pyyhkiä kuolevan kyyneliäkään paljain käsin. Lääkärin viihtyisyyttä lisäämään tarkoitetut huonekalut joudutaan muovittamaan, ”joten siinä sitten nuo sairaat kaverit istuvat antiikkihuonekaluilla, jotka on peitetty kukkakuvioiseen muoviin.”

”Ei sellaista voi kaivatakaan, mitä ei ole koskaan kokenut – ja jostain syystä kaikki pöydän ääressä istuvat hyväksyvät perustelun, vaikka se ilmeisesti ei ole totta. Sillä ilman muuta voi kaivata sellaista mitä ei ole koskaan kokenut, henkilö jota ei ole tavannut tai asiaa johon ei ole koskaan tutustunut.”

gardell jonas 10-300x246Gardell kirjoittaa toteavasti. Uskovaisten piiri ei saa sympatiaa häneltä. Iltaisin perheessä tuntuu kokoontuvan oma totuuskomissio, joka miettii onko jokin kristillistä, tai tarpeeksi kristillistä.

”Seuraavana aamuna hän leikkaa pois vaalennetun otsatukan äidin avustamana. Kun hän kerran on itse päättänyt, omasta vapaasta tahdostaan, että vaalennettu otsatukka ei sovi siihen mitä Jumala haluaa tehdä hänen elämästään.”

Rasmuksen kotona kaikki on tehty ainoan lapsi on ollut elämän tarkoitusta ylläpitävä voima. Lapsen poissaolo puhkaisee kuplan.

Sekä Rasmus että Benjamin käyvät omaa jaakobinpainiaan. Kumpaankin kohdistuu vanhempien kovat odotukset. Toinen janoaa kokemuksia, toinen miettii seuratako oman sydämensä ääntä vai alistua annetulle totuudelle. Kumpikin pyytää, että heitä katsottaisiin ja kohdattaisiin sellaisena kuin he ovat.

Rasmuksen ja Benjaminin tiet ja katseet kohtaavat. Syntyy rakkaus.

 

 

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn