Kirjasto

9517926022Paula Tilli: Toisin : minun Asperger-elämäni
Finn Lectura, 2013
esitellyt 20.1.2014 Tommi Tapiainen

"Minulla on kyky nähdä maailma eri näkökulmasta, ja havaitsen aina elämässä uusia asioita."

Millaista on sairastaa tautia, joka ei välttämättä näy päälle päin? Siitä kertoo Paula Tilli kirjassaan Toisin. Omaelämäkerrallinen tietokirja tutustuttaa Asperger-syndroomaan.

Aspergerille ominaisia ongelmia ovat toisten ihmisten tunnetilojen ymmärtämisessä ja siitä johtuvat kommunikaatio-ongelmat sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja seka erilaiset kaavamaiset käyttäytymistavat.

Paula Tilli itse kertoo, että hänellä on Aspergerin syndrooma, mutta hän ei kärsi siitä. Ajattelutapa kuvaa koko kirjaa. Hän määrittelee itse tautinsa erilaiseksi tavaksi ajatella, tuntea ja kokea ympärillä oleva maailma. Ja juuri niistä asioista Tilli kirjassaan kertookin käytännönläheisesti, humoristisesti, tavalla joka lisää lukijan ymmärrystä.

paulaPaulan maailmassa asiat näyttäytyvät mustavalkoisena. Ihmiset sanovat sitä tarkoittavat. Kohteliaisuuksille ei ole sijaa. Jos ihminen haluaa syntymäpäiväksi rahaa, hän sanoo haluavansa rahaa. Paula ei ymmärrä miksi normaalit ihmiset kiertelevät ja kaartelevat. Kehonkieli on hänelle tuntematon. Meille taviksille sehän kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Käytännön ongelmia aiheuttaa mm. tuntoaistin erilaisuus. Paula ei huomaa kenkien hiertävän ennen kuin nilkka on veressä. Jotkut toiset taas kavahtavat pienintäkin kosketusta. Paulan on vaikea muuttaa ennalta sovittuja suunnitelmia, olipa ne tehty eilen tai vuosi sitten. Joustaminen stressaa ja uuvuttaa fyysisestikin. Vastaavasti hän pystyy keskittymään joihinkin asioihin loputtomasti. Mustikkametsässä Paula viihtyisi vaikka viikon putkeen.

Kirjaimellisuuskin aiheuttaa ongelmia. Ole kuin kotonasi. "Kaikki" tietävät mitä se tarkoittaa. Paulan kotiavustaja selittää, että tällaiset sanonnat eivät oikeastaan tarkoita mitään erityistä. "Miksi muut sanovat koko ajan asioita, joita he eivät tarkoita?", Paula kysyy. Ja siinäpä onkin meille niin normaaleille vastaamista?

Aspergerin syndroomaan löytyy muutakin kirjallisuutta mm. lääketieteen luokasta 59.55 ja erityiskasvatuksen luokasta 38.55. Taisipa sillä Einsteinillakin olla jonkin sortin Asperger.

 

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn