Kirjasto

kourallinen

Katariina Vuori, Jonna Pulkkinen: Kourallinen tabuja : kertomuksia itsemurhasta
Atena, 2014
esitellyt 31.3.2014 Tommi Tapiainen

En ole ihan varma onko paras kirjakaveri sänkyyn teos nimeltä Kourallinen tabuja. Se voi helposti viedä yöunet. Se vie ne, koska kyseessä on vakava aihe, itsemurha. Toimittajat Katariina Vuori ja Jonna Pulkkinen ovat haastatelleet teokseen itsemurhaa yrittäneitä tai sen tehneen läheisiä ja koonneet niistä elämän- ja kuolemanmakuisia kertomuksia.

Vuosittain tuhat suomalaista tekee itsemurhan. Itsemurhayrityksiä arvioidaan olevan kymmenkertainen määrä. Vakavia itsemurha-ajatuksia on jopa joka kymmenennellä suomalaisella. Joku tunteen jonkun, joka..

"En ole selvinnyt elämästä, vaikka olenkin elossa. Olen enimmäkseen vaaka-asennossa. En jaksa olla pystyssä."

Kirjan kertomuksissa erottuu monia syitä. Moni on kärsinyt koko elämänsä ajan. Lasta on kohdeltu kaltoin, tai häntä ei ole ymmärretty, tai vanhemmilta on yksinkertaisesti puuttunut tieto, taito tai halu lapsen kasvattamiseen.

Teokseen valikoituneissa tapauksissa valitettavan monessa on syynä uskonnollinen liike, joka tuntuu ennen kaikkea tukahduttava. Se on kirjaimellisesti uskomatonta. Sitä toivoo uskosta löytyvän lohtua ja tie kirkkauteen. Tämän kirjan perusteella se näyttää olevan liian usein tie epätoivoon ja synkkyyteen ja epätoivoon.

Onneksi kirjassa on myös ilonpilkahduksia. Lapsenlapsi saa elämään tarkoitusta. Kun lääkäri ei asetu potilaan yläpuolelle, saavutetaan luottamus. Kun aviopuoliso tuo sairaalaan kauneimman mekon, hän näyttää arvostavansa ja ymmärtävänsä. "Itselleni suuri ratkaisun avain on ollut se, että olen pikkuhiljaa oppinut rakastamaan itseäni, hyväksymään minut. Jos vihaa itseään, haluaa myös tuhota itsensä."

On siis kevät, joka on itsemurhasesonkia. Pidetään huoli toisistamme.

Itsemurhasta on kirjoitettu paljon. Löydät aineistoa mm. tietokirjallisuudesta psykiatrian luokasta 59.561.

Tutustu esimerkiksi näihin:

Anna-Leena Härkönen: Loppuunkäsitelty. Härkönen kertoo sisarensa itsemurhasta.
Antonella Gambotto: Pimennys : itsemurhamuistelmat. (Gambotton yhdeksän läheistä on tehnyt itsemurhan. Teos on "sielunmessu kuolleille rakkailleen".
Ann Heberlein: En tahdo kuolla, en vain jaksa elää. Ruotsalainen kirjailija kertoo kamppailustaan itsetuhoisista ajatuksistaan

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn