Kirjasto
tuulisen saaren kirjakauppiasGabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias
Gummerus, 2014
esitellyt 15.8.2014 Tommi Tapiainen
 
"Vaikka A.J. rakastaa kirjoja ja omistaa kirjakaupan, hän ei erityisemmin pidä kirjailijoista. Hänen mielestään he ovat ruokkoamattomia, narsistisia, typerehtiviä ja pääsääntöisesti epämukavia ihmisiä."
 
Kirjailijat kirjoittavat kovin paljon henkilöhahmoista, jotka ovat tekemisissä kirjojen kanssa. Yleensä ne ovat, yllätys yllätys, kirjailijoita. Mutta jos hyvin käy, joskus pääosaan pääsee perinteinen kirjakauppias. Niin käy myös Gabrielle Zevinin ensimmäisessä suomennetussa teoksessa Tuulisen saaren kirjakauppias.
 
Tai no, mene ja tiedä, onko A.J. Fikry perinteikäs. Ameriikoissa ihan oikeissa kirjakaupoissa näyttäisi olevan perinteikästä, että kirjakauppias valitsee omin pikku kätösin sen, mitä kauppaansa ottaa. Fikry on siinä mielessä hyvinkin perinteikäs, että hänellä on vankka käsitys siitä, mikä on hyvää ja mikä huonoa kirjallisuutta. Eikä hän epäröi sanoa sitä. Ja siinäkin mielessä Fikry on perinteikäs, että eihän se kirjakauppa mikään kultakaivos ole.
 
"A.J. on usein miettinyt että kaikki parhaat asiat leikataan maailmasta pikkuhiljaa pois kuin liha rasvasta. Ensin levykaupat, sitten videoliikkeet, sitten sanoma- ja aikakauslehdet ja nyttemmin jopa suuret kirjakauppaketjut alkoivat kadota joka paikasta. Hänen näkökulmastaan vain maailma ilman kirjakauppaketjuja oli pahempia asia kuin maailma jossa niitä oli."
 
Kirjan takakansiteksti kertoo lähtökohdat. Nelikymppisen kirjakauppiaan elämä on umpikujassa. Vaimo on kuollut kolarissa, kirjakaupalla menee huonosti ja kokoelman arvokkain kirjakin on varastettu. Synkkyyden kruunaa uunituore myyntiedustaja, johono Fikry onnistuu jättämään lähtemättömän vaikutuksen, negatiivisen sellaisen.
 
gabrielle zevin
Tarinaan tarvitaan käänne. Se käänne on kirjakaupasta löytyvä "outo, elävä paketti", lapsi. Se antaa Fikrylle tarkoituksen elämään. Mikäs parempaa, että lapsi on alusta alkaen kiinnostunut kirjoista. Myös myyntiedustajan kanssa löytyy yhteinen sävel. Saaren asukkaat ja rauhallinen, vuodenaikoihin sidottu elämänmeno antaa kuvan tiiviistä yhteisöstä.
 
"En pidä e-kirjan lukulaitteesta. Olisit voinut tuoda tyttärelleni jotain vähemmän tuhoisaa, vaikka crackpiipun."
 
Tuulisen saaren kirjakauppias on hyväntuulinen lukuromaani, joka ei kuitenkaan ole lälly. Se on hyvin ja huolellisesti kirjoitettu, eikä aliarvioi lukijaansa. Se tuntuu vilpittömältä ja sitä lukee ilolla.
 
Lukujen väliin kirjailija on ripotellut Fikryn novellisuosituksia tyttärelleen, josta lukijakin saa lisävinkkejä.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn