Kirjasto

Antti Holma: Järjestäjäanttiholmajärjestäjä
Otava, 2014
esitellyt 17.11.2014 Tommi Tapiainen

Antti Holman kirjassa on kohtuullisen terävä aloitus: "Miksi se huora kajosi minun leivokseeni, kysyin itseltäni pää tyynyn alla."

Näin miettii Tarmo, joka työskentelee kirjastossa. Voitanee päätellä, että työoloissa on kehittämisen varaa. "He rakastivat minua yhtä paljon kuin minä en rakastanut heitä." Joku laittaa valot poikien puolelle, vaikka Tarmo aina räpsäyttää ne pois päältä. Esinainen Lillukka "oli sellainen nainen, että hän halasi". "Hänen halauksensa ei ollut halaus, se oli kehollinen nuolaisu, jossa hän antoi koko pontevan maallisen massansa vartaloni kannateltavaksi.

Pahinta on että niin pomo kuin muut työkaverit sanovat, että "meidän Tarmo se on ihan ku yks meistä tytöistä". Tarmo ei halua olla yksi tytöistä, vaan mies isolla ämmällä. Mieluiten hän haluaisi olla sankari.

Lopullinen niitti taitaa olal virkistyspäivä, jolloin seisotaan lauantaiaamuna kirjastoaulassa teipin päällä aikajanalla, jonka pomo on vetänyt lattiaan. Se on saatanan asettama kuolettava ansa. Tarmon on irtisanouduttava.

Tarmo hakee Suomalaisen Teatterin järjestäjäksi, koska on lumoutunut esityksessä näkemästään miehestä, joka on jumalankaltainen ilmestys. Ei teatterikaan ole helppo paikka olla töissä. Taiteilijoista löytyy niin diivoja kuin kusipäitäkin, joskus samasta persoonasta.

anttiholmaSamaan hengenvetoon Tarmo yrittää kasvaa ihmisenä henkisen kasvun oppaan kanssa, päästä sinuiksi tunteidensa ja halujensa kanssa.

Lopputulos on hilpeä, hupaisa, rönsyävän runsas kertomus aikamme hiljaisten ihmisten koettelemuksista. Samalla se tekee avoimesti pilkkaa meistä nykyihmisistä, mutta kukapa näkisi malkaa omassa silmässään.

Antti Holman esikoisteos on runsaudensarvi, joka olisi jalostunut tiivistämisen myötä. Se on yhtä aikaa parodinen, mutta myös koskettava. Holman ei tarvitse maalailla sanottavaansa, vaan hän pystyy lataamaan tilanteisiin tunnelmaa muutamalla pienellä huomiolla ja nasevalla dialogilla.

Toivonpa, että Antti Holma jatkaa harrastuksensa parissa.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn