Kirjasto

1087 l viestikyyhyupseeri etukansi 300dpiHeli-Maija Heikkinen: Viestikyyhkyupseeri
Minerva, 2014
esitellyt 13.1.2015 Tommi Tapiainen

"Niissä yksiköissä, joissa päällystö ymmärsi lintujen päälle, homma toimi ja linnut pelastivat henkiä, mutta hyviä yksiköitä oli kovin harvassa."

Heli-Maija Heikkisen esikoisromaani on saanut innoituksen todellisesta historian siipien havinasta. Heikkinen tutki sota-arkistoja sotakoiria koskevaa tutkimustaan varten ja törmäsi samalla kyyhkyihin.

Suomi syyskesällä 1944. Rintama on murtumassa ja tappio näyttää varmalta. Vihollisten linjojen taakse on jäänyt ryhmä miehiä, jotka yrittävät palata omien puolelle. Yhdellä heistä on mukaan viestikyyhkynen, jonka avulla voitaisiin viestittää omille, etteivät ampuisi rintaman väärältä puolelta palaavia miehiä.

Frans Jokimies kasvattaa ja kouluttaa kyyhkyjä Suomen armeijalle. Hän saa käskyn tappaa kasvattinsa, jotta niistä saataisiin ruokaa sotasairaaloihin. Kuinka noudattaa käskyä, joka tuhoaa hänen elämäntyönsä?

Eihän Frans sitä voikaan tehdä vaan päättää hankkiutua länteen kyyhkysten kanssa, koska on vain ajan kysymys milloin kyyhkysiä tarvitaan jälleen. Vaiherikas matka vie Fransin ja tämän vaimon Tanskaan, jossa Frans voi jatkaa häntä opastaneen, natsien viemän mestarin jalanjäljissä.

"Kullakin ajalla on totuutensa, ja meidän totuutemme kirjoittavat toiset."

Vuosia myöhemmin, olojen jo vakiinnuttua, Jokimies haluaisi jakaa oppinsa Suomen armeijalle. Hän kirjoittaa kirjeitä ja odottaa vastausta. Vuodet kuluvat, mutta kirjeisiin ei kuulu vastausta.

heikkinenVaikka elämä on turvallista, on pariskunta ikään kuin pakosalla koko elämänsä. Vaimo Anja on uhrannut elämänsä miehelleen, tämän uralle ja nyt kyyhkysille. Lupaava pianistin ura kutistuu kotisoitoiksi. Fransin sydämellä on kokemukset talvisodasta ja tuska oppi-isänsä kohtalosta, eikä se tuska hellitä, ellei sitä jaa.

Heli-Maija Heikkinen opettaa työkseen historiaa. Romaanissa faktat ovatkin kohdallaan. Hän tutustuttaa lukijan vähemmän tuttuun armeijan osaan. Romaanin tarina on kiinnostava ja sujuvasti kerrottu. Jos jotain, niin kirjaan olisi kaivannut hieman särmää, mutta yhtä kaikki, Viestikyyhkyupseeri on kelpo lukuromaani ja lupaava esikoisteos.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn