Kirjasto

kasvonsaKimmo Oksanen: Kasvonsa menettänyt mies
WSOY, 2015
esitellyt Tommi Tapiainen 23.3.2015

"Onneks mä panin sua silloin, kun sä vielä olit hyvännäköinen."

Puheet kasvojen menettämisestä konkretisoituvat ihan uudelle tasolla kun lukee Kimmo Oksanen teoksen Kasvonsa menettänyt mies.

Helsingin Sanomien toimittajana tunnetuksi tullut mies joutuu kokemaan omakohtaisesti miltä tuntuu kun omat kasvot muuttavat muotoaan. Herpesvirus ja kaupan päälliseksi tullut bakteerit lähes tappavat miehen. Ne muuttavat miehen elämän muutamassa päivässä. On aika
ennen ja aika jälkeen taudin.

Oksasen iho on reagoinut aiemminkin voimakkaasti herpekseen, mutta syksyllä 2008 alkanut sairaus menee potenssiin kymmenen. Taudinkuva jää hoitohenkilökunnalle mysteeriksi, sen vimma yllättää kaikki. Alkaa sairaalakierre, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kiertyy
kerälle. Lukijalle tulee kovin voimaton olo.

Kotiutumisen jälkeen alkaa se suurin kamppailu. Miten kestää muiden katseet ja kysymykset? Palaako mikään ennalleen? Taudin kautta Oksanen käy läpi elämäänsä ja peilaa muuttunutta asemaansa yhteiskunnan muihin tavalla tai toisella hyljeksittyihin. Selväksi tulee, että näöllä on merkitystä.

Kimmo Oksanen on palkittu mm. Romanian kerjäläisistä kertovista jutuistaan. Tragikoomisella tavalla ulkonäkönsä menettänyt mies muuttuu enemmän tai vähemmän kerjäläiseksi, ainakin monien silmissä. Kirja kysyy muuttuuko käsityksemme ihmisen sisimmästä ulkoisen muutoksen myötä. Suhtaudummeko toisiin ulkonäön mukaan?

Kasvonsa menettänyt mies on toimittajan ammattitaidolla tehty kirja. Sen ilmaisu on harkittua, huolellista ja rauhallista. Sen mukana voisi tulla peili.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn