Kirjasto

naapuri koch herman 33476372 frntlHerman Koch: Naapuri
Siltala, 2015
esitellyt 22.7.2015 Tommi Tapiainen

"Lukija lukee kirjan. Jos kirja on hyvä, hän unohtaa itsensä. Se on kirjan ainoa tehtävä. Jos lukija ei pysty unohtamaan itseään vaan ajattelee lukiesaan jatkuvasti kirjailijaa, kirja on epäonnistunut. Lukuilon kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Joka tahtoo kokea iloa, ostakoon lipun vuoristorataan."

Kustannusalan uudet tulokkaat tuovat mukanaan uusia tuulia ja uusia kirjailijoita. Vuonna 2008 perustettu Siltala on esitellyt mm. David Foster Wallacen ja George Sandersin. Hollantilaiselta kirjailijalta Herman Kochilta Siltala on julkaissut jo kolme romaania: Illallinen (2012), Lääkäri (2013) ja viimeisenä Naapuri tänä vuonna. Naapuri on hänen kuudes romaaninsa.

Naapuri on kielestä nauttijan teos. Kochilla on kiehtova tapa punoa yksinkertaisesta asiasta iso vyyhti. Niin myös Naapurissakin. Herra M. on menestynyt kirjailija, jonka ura on vakaassa laskussa. Läpimurtoromaani on vuosikymmenten. Se kertoo historianopettasta, joka katosi epäselvissä olosuhteissa.

Menestyskirjailijalla on naapuri, jota tämä ei huomioi. Rappukäytävässä kirjailija nyökkää kohteliaasti, mutta kadulla tai kaupassa ei osoite pienintäkään tuntemisen merkkiä. Romaanissa naapuri kirjoittaa kirjailijalle kirjeen ja kertoo lukijalle mitä yhtenäivyyksiä kirjailijan ja naapurin välillä saattaa olla. Naapuri on osa menestysromaania Tilinteon hetki. Hän tietää mitä silloin tapahtui. Eipä siitä sen enempää, lukiessa se selviää.

Herman Koch kirjoittaa myös kirjailijasta, kirjallisuudesta, kirjoittamisesta, totuudesta ja todellisuudesta. Kirjailijavierailun kuvaus on hykerryttävä ja alkaa kohtaamisesta kirjastonhoitajan kanssa. "Hän katsoo kirjastonhoitajan helppoa tukkaa. Oikeastaan on silkka loukkaus kanssaihmisiä kohtaan kulkea tuon näköisenä, hän ajattelee. Kenenkään ei tarvitse leikkautaa tukkaansa rumimpaan mahdolliseen malliin." Kirjailijaa tuskastuttaa vierailujen rutiinit, oli sitten kyseessä messut, kirjakauppa tai kirjasto: samat kysymykset, sama keski-ikäinen yleisö. Kirjailija haluaisi kertoa oman totuutensa ja heittää kohteliaisuudet romukoppaan. Samoin hän joutuu alistumaan median toiveisiin, esimerkiksi kuviin kirjahyllyn edessä.

Naapurissa palataan läpimurtoromaanin tapahtumiin, koulumaailmaan ja kesälomaan. Miksi ja miten opettaja katosi? Mitä lopulta tapahtui? Mitä tapahtuu kirjailijalle? Siinä sivussa käsittelyssä on monia nykyajan ilmiöitä.

Kochin romaani pitää otteessaan alusta loppuun. Se etenee joutuisasti mutta ei kiirehtimällä. Lukijalla saattaa tulla malttamaton olo, mutta se taitaa olla tarkoituskin. Koch panttaa totuutta. Onneksi panttaa. Vähän pitääkin herutella.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn