Kirjasto

9789510413036 frontcover final originalKaro Hämäläinen: Yksin : romaani Paavo Nurmesta
WSOY, 2015
esitellyt 5.11.2015

"Ei minun itseäni kannattaisi käyttää mittatikkuna, sillä ihmiset ovat toisenlaisia kuin minä."

Nimi kertoo kaiken. Paavo Nurmi oli yksin. On eri asia oliko hän sitä omasta halustaan vai pakosta.

Karo Hämäläinen on päättänyt sukeltaa Nurmen nahkoihin ja tekeekin sen hyvin. Romaani on uskottava esitys juoksijasuuruuden elämästä. Kukaan ei lopulta taida tietää millainen Paavo Nurmi oli ihmisenä. Tiedämme hänen saavutuksensa, tunnemme hänen imagonsa hymyilemättönä, jurona miehenä joka teki sen mitä piti.

Romaanissa Nurmesta kuoriutuu kiehtova persoona. Mies, joka ei paljoa puhu, ajattelee sitäkin enemmän. Hänestä saa kovan, jopa kylmän kuvan. Kuka mukavuuksista haluaa maksaa, kysyy uran jälkeen rakennuttajana toimivat Nurmi.

Vaatekaupassaan hän tietää, ettei myy sen parempaa tavaraa kuin kukaan muukaan, mutta koska myyjänä on Nurmi, voi hän veloittaa siitä tavallista enemmän. Ei ole hänen asiansa jos ihmiset haluavat maksaa.

pic 5 803459 k803460 1200Mielenkiintoinen episodi on Helsingin olympialaisten soihtujuoksu. "Kysyin, miksi minun pitäisi juosta maskottina." Nurmelle se ei ole kunniatehtävä, vaan lähinnä ajanhukkaa. "Varttitunnin he halusivat minun elämästäni." Mutta Nurmihan on kauppamies: "Laskin reklaamiarvon. Tietenkin suostuin." Urheiluhistorian yksi legendaarista hetkistä saa varsin koomisen sävyn romaanissa.

Hämäläisen lause etenee lyhyin askelin. Toteavuudessaan se tuo mieleen Juha Seppälän kuivakkaan kielen. Se on energiatehokasta, iskevää , muttei kuitenkaan jankkaavaa.

"En uskonut ihmeisiin, mutta olin tehnyt niitä. Se, mitä ihmeeksi sanotaan, on seurausta ankarasta ja järkevästä työstä."

Hämäläinen on itsekin juoksumiehiä. Juoksemisen filosofia tulee hyvin esiin. Mitään ei tule ilmaiseksi. Juoksu saattaa näyttää kevyeltä, mutta harvoin sitä on. Romaanissa käy myös ilmi, mitä pakoon Nurmi juoksi. Sitä kilpailua hän ei tainnut voittaa.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn