Kirjasto

 

 
      

Aineiston haku
Kirjastojen aineistoa voi etsiä osoitteessa keski.finna.fi.

Asiakaskoneet
Kirjaston kaikissa toimipisteissä on käytössä tietokoneita, joissa on internetyhteys. Pääkirjastossa koneita on kolme, joista kahdelle on kirjauduttava, niille kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla. Näille koneille voi tehdä myös varauksen, varausjärjestelmään pääset tästä ebooking.jamsa. Pääkirjaston ala-aulasta löytyvää asiakaskonetta voi käyttää ilman kirjautumista. Kuorevedellä ja Länkipohjassa asiakaskoneita on kaksi joita voi käyttää kirjautumatta.

Celia äänikirjat
Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joilla on jokin lukemiseste.

Eräpäivämuistutus
Lähestyvistä eräpäivistä saa halutessaan muistutuksen sähköpostiin. Palvelu on ilmainen. Ilmoituksen saa päivittäin, 1-5 päivää ennen eräpäivää. Pyydä palvelu käyttöön virkailijalta.

Hankintaehdotus
Voit ehdottaa aineistoa hankittavaksi kirjastoon. Tee hankintaehdotus.        

Kaukolainat ja -palvelu
Aineistoa, jota ei ole Keskikirjastoissa, voi pyytää kaukolainaksi. Kaukolainamaksu on toimittavan kirjaston mahdollisesti veloittama hinta. Erityisesti tieteelliset kirjastot laskuttavat kaukolainoista. Kaukolainoista voi kysyä lisää kirjastoista, puhelimitse 040 712 2520 ja sähköpostitse kaukopalvelu(at)jamsa.fi. 

Kaukolainaus muille kuin Keski-kirjastoille: Jämsän kirjastot eivät lainaa muuta kuin lainattavissa olevaa paikallisaineistoa muille kirjastoille. Kaukopalvelumaksu kirjastoille on 10 euroa.

Keski-kirjastot
Keski-kirjastoihin kuuluu 23 keskisuomalaista kuntaa. Kirjastoilla on yhteinen verkkokirjasto osoitteessa keski.finna.fi. Kysy lisää kirjastoista, soita 040712 2503 tai kysy sähköpostilla kirjasto(at)jamsa.fi.

Kirjastokortti                     
Kirjastokortin saa todistamalla henkilöllisyytensä sekä ilmoittamalla osoitetietonsa. Alle 15-vuotias tarvitsee myös holhoojan kirjallisen suostumuksen.
Kortin allekirjoittaessaan asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä, jotka annetaan hänelle kortin teon yhteydessä. Jos asiakas ei noudata kirjaston käyttösääntöjä, hän menettää lainausoikeutensa.
Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kortti on aina esitettävä lainattaessa ja asiakas on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Kortin katoamisesta tulee ilmoittaa kirjastoon välittömästi. 
Kirjastokorttihakemus (pdf). Tulosta ja tuo täytettynä kirjastoon.          

Kopiokone
Kopiokone on käytettävissä kaikissa kirjastoissa.     

Kotipalvelu
Kotipalvelu on tarkoitettu asiakkaille, jotka eivät voi itse käydä kirjastossa liikuntavamman, sairauden, vanhuuden tai muun syyn takia. Kotipalvelussa lainat tuodaan perille ja haetaan asiakkaan kotoa. Kysy lisää kirjastosta.       

Kotiseutuaineisto
Kirjastoissa on kattava kokoelma paikallisaineistoa, jota ei lainata. Aineistoa voi tutkia paikan päällä kirjastossa. Suuresta osasta kokoelmaa on myös lainattavat kappaleet. 

Laina-ajat
28 vuorokautta: kirjat, nuotit, kielikurssit, musiikkiäänitteet
14 vuorokautta: lehdet, dvd:t, Blue-rayt,lautapelit
7 vuorokautta; viikkolainat

Lainojen uusinta
Lainoja voi uusia viisi kertaa mikäli niistä ei ole varausta. Uusia voi kirjaston kaikissa toimipisteissä, soittamalla tai osoitteessa keski.finna.fi. Verkkokirjastossa lainojen uusimiseen tarvitsee kirjastokortin numeron ja tunnusluvun (Pin-koodi).   

Langaton verkko
Pääkirjastossa, Kuorevedellä ja Länkipohjassa on avoin ja maksuton langaton verkko. 
Kirjasto ei vastaa mahdollisista ongelmista tai vahingoista verkon käytön yhteydessä. Käytetyn laitteen palomuurin, virusturvan ja käyttöjärjestelmän on syytä olla ajan tasalla, jotta käyttö on turvallista.  

Lukuneuvoja
Mitä ihmettä lukisin? Kysy apua lukuneuvojalta.

Lukuneuvonta sopii kaikille kirjaston asiakkaille, olipa lukenut paljon tai vähän. Vinkkejä voi kysyä sekä aikuisten, lasten- että nuortenkirjallisuudesta.

Asiakas kertoo lukutottumuksistaan ja -toiveistaan verkkolomakkeella, minkä jälkeen hän saa kahden viikon kuluessa 5–10 suositusta sisältävän listan omaan sähköpostiinsa. Lukuneuvontapyynnön voi jättää Keski-kirjastojen verkkokirjastossa osoitteessa https://keski.finna.fi/Feedback/Form/ReadingRequest.

Maksut
Asiakas voi suorittaa maksut kirjastossa tai verkossa kirjautumalla keski.finna.fi. Lue lisää maksuista.

Mikrofilmin- ja kortinlukulaite
Pääkirjastossa on käytössä mikrofilmin- ja kortinlukulaite. Kysy käytöstä kirjastossa.

Musaneuvojalta tärpit uuden musiikin valloittamiseen tai vanhan laajentamiseen.

Haluaisitko tehdä uusia löytöjä musiikkimaailmassa, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tilaa itsellesi musaneuvoja! Hän antaa vinkkejä musiikin kuunteluun. Musaneuvonta toimii samaan tapaan kuin lukuneuvonta. Musaneuvontapyynnön voi tehdä verkkokirjastossa osoitteessa keski.finna.fi/Feedback/Form/MusicRequest.           

Osoitteenmuutos
Kun osoitteesi muuttuu, ilmoita se kirjastoon. Kirjasto ei saa automaattisia osoitteenmuutoksia. Voit ilmoittaa uuden osoitteen esimerkiksi sähköpostilla kirjasto(at)jamsa.fi.         

Palauttaminen
Palauttaminen on ilmaista, mikäli aineisto ei ole myöhässä. Voit palauttaa mistä tahansa Keski-kirjastoista lainattua aineistoa mihin tahansa kirjaston toimipisteeseen. Palautusluukkuihin palautetut lainat käsitellään ja palautetaan seuraavana aukiolopäivänä. Pääkirjastossa palautusluukku sijaitsee Taipaleentien puolella olevan oven vieressä. Laina -aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkeutuessa. Kaukolaina kannattaa palauttaa siihen toimipisteeseen mistä on lainan saanutkin.

Rekisteri- ja tietosuojaselosteet
Kirjasto kerää lainaustietojen rekisteröintiä varten tiedot asiakkaista tietokantaan. Jokaisella on tietosuojalain mukainen oikeus tarkistaa itseään koskevat tiedot asiakasrekisteristä. Asiakasrekisterin tietoja ei luovuteta kenenkään ulkopuolisen käyttöön eikä tietoja myydä. Lue lisää tietosuojasta täältä.
Henkilötietolain (523/1999) 10 §:n mukaiset rekisteriselosteet ovat nähtävillä myös kirjastoissa.
Keski-kirjastojen Aurora-kirjastojärjestelmän asiakasrekisterin tietosuojaseloste (pdf)
Jämsän pääkirjaston tallentava kameravalvonta (pdf)   

Varaaminen
Aineistoa voi varata kirjastokäynnillä, soittamalla tai osoitteessa keski.finna.fi.  (Internet-varauksiin tarvitsee kirjastokortin numeron ja henkilökohtaisen salanumeron. Keski-kirjastojen varaukset ovat ilmaisia. Noutamattomasta varauksesta peritään kahden euron maksu. Asiakkaalle lähetettävässä noutoilmoituksessa on varauksen viimeinen noutopäivä. Jos asiakas ei nouda tai peru varausta ilmoitettuun noutopäivään mennessä, kirjautuu asiakkaan tietoihin kahden euron maksu.

Seutuvaraus: Sellaista aineistoa joka on lainassa Jämsän kirjastoissa, mutta paikalla jossain muussa Keski-kirjastossa, voi seutuvarata. Sen voi palauttaa mihin toimipisteeseen hyvänsä. Seutuvarauskuljetukset ovat maanantaisin ja keskiviikkoisin. Aineiston ehtiminen kuljetukseen riippuu missä toimipisteessä varaus tärppää. Viikonloppuna tehty varaus ei välttämättä ehdi maanantain aamun kuljetukseen.

Hyllyvaraus: Jämsän kirjastojen toimipisteissä hyllyssä eli paikalla olevaa aineistoa voi varata osoitteessa keski.finna.fi Aineistoa voi toki varata myös soittamalla kirjastoon. Kun varaat aineistoa verkon kautta, tarvitset kirjastokortin numeron ja henkilökohtaisen salanumeron.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn