Kirjasto

Severus tien päälle maanantaina 2.3.2009

  

Tunnelmia uuden kirjastoauton vihkiäisistä

   
Rakas lapsi sai nimekseen Severus. Hyvää, pitkää ja turvallista matkaa!
  
  
Auton alusta on Oy Sca-Auto Ab:n, korityö Kiitokori Oy:n.

Kirjasto järjesti avoimen kilpailun auton nimen löytämiseksi. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 50 eri nimestä. Kun Jämsässä ollaan, tottahan nimiehdotuksina oli perinteiset Jämsän Äijä ja vilahtipa mukana Ämmäkin. Modernimpaa muotoa edusti mm. Datavakka. Sille välille asettuivat mm. Opusbussi ja Kiertäväonni. Paikkakunnan merkkihenkilöistä tarmottiin Immiä Hellénin mukaan, Kenraali Rudolfia Waldenin mukaan, Ilimari Eskolan mukaan ja Himmiä Liukkosen mukaan.
  
Kuskin Matti Levaniemen mukaan nimettyjä Matti-johdannaisia löytyi myös: Kirja-Matti, Matti-Tapio, Äijäkosken reissu-Matti. Huovasta revittiin mm. Opustöppönen, Äijän Tääpäs. Auton kiertävän luonteen mukaisesti ehdotuksia tuli myös murteella: mm. Tuliijamänii. Eräässä ehdotuksessa vinkattiin, että auton nokassa voisi lukea Äijä tulii… ja perässä Äijä mänii… Jämsän kylien välii…
    
Kuvassa Matti ja kirjastotoimenjohtaja Merja Mäkinen saavat lämpimäisiä mukaan sivistystoimenjohtaja Leena Kilpeläiseltä.
   
Kiitämme kaikkia nimeä ehdottaneita.
       
Sivistyslautakunta valitsi auton nimeksi Severus. Se on ”suuhun sopiva”, naseva nimi joka viittaa Severus Konkolaan (1857-1898). Konkola oli jämsäläinen valtiopäivämies, kunnallinen vaikuttaja ja kulttuurin ystävä.
   
   
     
Nimeä ehdotti kaksi henkilöä: Kerttu Ilmonen ja Pertti Gylldén. 
     
        
Auton ulkoasua oli ideoimassa Jämsänkosken yläkoulun ja lukion oppilaita. Seuraavien Jämsänkosken lukion oppilaiden Jutta Suomalaisen, Elina Uosukaisen ja Emma Virtasen ideoita toteutettiin auton ulkoasussa. Kiitämme lukiolaisia ideoinnista. Kuvassa vasemmalla Emma Virtanen ja oikealla Elina Uosukainen.  
    
   
Kuvitusten graafisen viimeistelyn teki Samuli Koskinen Kustannusosakeyhtiö Koivuniemeltä. Jämsän Äijä –aiheisten teippausten idea, suunnittelu ja graafinen toteutus Olli Levaniemi/3Dolli Oy, teippaustyön toteutus Riku Suominen/Jokilaakson Merkintä.
       
  
Vihkiäisjuhlan juhlapuhujana oli Suomen Kansallisoopperan
pääjohtaja emeritus Juhani Raiskinen. 
   
   
Auton lähetti matkaan Annina Kantala,
kirjastoauton aktiivinen käyttäjä.
  
 
     
Autossa on käytettävissä kaikki kirjaston palvelumuodot, myös asiakastyöasema on tulossa. Lainaus hoituu reaaliaikaisen atk-järjestelmän avulla pienellä viiveellä auton käyttöönoton jälkeen.
   
Auton hinnaksi tuli noin 250 000 €, mistä valtionosuutta saadaan 96 000 euroa. Satsauksella Jämsän kaupunki sai varustukseltaan ja palveluiltaan ajanmukaisen kirjastoauton.
Morjestellaan kun tavataan! 
Pysytään hyvällä lukupäällä joka säällä!
   
   

    

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn