Kirjasto

Kivipankin kirjallisuusillat 2011

 
Kivipankin osoite on Seppolantie 7, Jämsä. Kaikkii tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Aiempien vuosien kirjallisuusiltoja voit kurkata täältä
  

Syksyllä

 
Keskiviikko 5.10. klo 18
Kirjailijavieraana Seppo Jokinen

Jokisen eväät

 
Tamperelainen dekkarikirjailija Seppo Jokinen tulee jututettavaksi Aleksi Kiven päivän alla. Jokinen julkaisi kesällä 16. Komisario Koskinen -dekkarinsa. Ajomies on ensimmäinen CrimeTimen julkaisema Jokisen teos.
 
Aiemmin Jokisen kirjoja julkaisi Karisto. Komisario Koskinen -sarja on kasvattanut suosiotaan kirja kirjalta. 
 
Kivipankilla Seppo Jokinen kertoo esimerkiksi siitä miten hänestä tuli dekkarikirjailija ja miten Koskinen-sarja sai alkunsa. Tutustumme myös Jokisen tapaan työskennellä, kirjojensa aiheisiin ja henkilöihin.
 
Mitä sinä haluaisit kysyä dekkarikirjailijalta? Täytä kysymyslappu kirjastossa tai lähetä kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Voit laittaa kysymyksesi myös kirjaston Facebook-seinälle osoitteessa www.facebook.com/jamsankirjasto. Kysyjien henkilöllisyyttä ei kerrota. Kaikkien osallistuneiden kesken arvomme Seppo Jokisen dekkarin Ajomies.
 
Keskiviikko 12.10. klo 18

Kirjastonhoitajan kirjakaraoke

Kirjastonhoitaja Tommi Tapiainen esittelee painotuoreita romaaneja. Romaaneissa liikutaan Urho Kekkosen jalanjäljistä hämärätuntien tarinointiin.
 
Keskiviikko 16.11. klo 18

Salpalinjan synty

Kirjailijavieraana Paula Hahtola
 
Orivesiläinen Paula Hahtola voitti Atenan ja Parnasson järjestämän Suuren proosakilpailun romaanilla Salpalinja.
 
Hahtola työskenteli Tampereen Yliopistollisen sairaalan lääkärinä, kunnes hän täysin palvelleena siirtyi eläkkeelle. Sittemmin hän on harrastanut kirjoittamista ja kirjoittamisen opiskelua Oriveden Opiston kesäkursseilla ja Viita-akatemiassa.
 
Häneltä on julkaistu lääketieteellisiä julkaisuja sekä novelli Pirkanmaan kirjoituskilpailusta kootussa antologiassa (2007).
 
Kivipankilla Hahtola kertoo millaista on olla esikoiskirjailija.
 
 

Keväällä 2011

  
Keskiviikko 12.1. klo 18

Näin kustannan kirjoja

    
Atenan kustantaja Ville Rauvola kertoo kirjankustantamisesta. Millainen on kirjan tie ideasta kansien väliin?
  
Atena on vuonna 1986 perustettu yleiskustantamo, joka julkaisee nelisenkymmentä uutta kauno- ja tietokirjaa vuodessa. Kustantamon kotimaisissa julkaisuissa näkyy vahvasti keskisuomalaisuus, kuuluuhaan kirjailijoihin mm. jyväskyläläinen Pasi Ilmari Jääskeläinen ja Saarijärvellä syntynyt Harri Tapper.
    
Tietokirjallisuuden puolella Atena näkyy vahvasti mm. historiaa popularisoivissa kirjoissa. Se on julkaissut mm. palkitun tutkijan Hannele Klemettilän neljä keskiaikaa käsittelevää teosta.
   
Keskisuomalaista väriä tuo mm. keuruulaispariskunnan Päivi ja Jorma Tuomi-Nikulan tuore teos Nikolai II – Suomen suurruhtinas.
   
Atena toimii Jyväskylästä käsin ja se työllistää kirjailijoiden lisäksi seitsemän henkeä.
       
   
Keskiviikko 2.2. klo 18

Tunti runoa

  
Muuramelainen runoilija Vesa Lahtijohdattelee runouden maailmaan. Luetaan runoja, keskustellaan niistä, runoilijoista ja pohditaan mitä runoudessa tapahtuu juuri nyt.

Vesa Lahti on syntynyt vuonna 1954 Jyväskylän maalaiskunnassa. Hän on toiminut yli kolmekymmentä vuotta tietoliikenteen parissa. Opintoja Vesalle on kertynyt Jyväskylän yliopistossa vino pino: taidehistoriaa, filosofiaa, kieliä, kirjallisuutta ja kirjoittamista.

Lahti valmistui filosofian maisteriksi 2005 Jyväskylän yliopiston kirjoittamisohjelmasta. Gradun aiheena oli Lyriikan persoonista, kirjoittajan näkökulmia. Opinnäytteen fiktiivinen osa koostui pääosin runokokoelmasta Ettei yksinäisyyteensä murenisi.

Runoilijan eräs intohimoisista harrastuksista on valokuvaus. Lahti on osallistunut useisiin valokuvanäyttelyihin. Runoja on ollut esillä mm. verkossa toimivan Teletopeliuksen kirjoittajaryhmän nettijulkaisussa Täytetty Näätä.

Vesa Lahti kirjoittaa myös Häiriötilassa-blogia.

Keskiviikko 16.2. klo 18

Toimittajan kirjakaraoke

 

Kirjakaraoke-projektissa yhtenä tavoitteena on kuulostella erilaisten ihmisten ja esim. ammattiryhmien edustajien lukutottumuksia. Avauksen tässä sarjassa tekevät toimittajat.
   
Paikallisista aviiseista tutut, Keskisuomalaisen Pauliina Salminen ja Jämsän seudun Ilkka Palmu kertovat itselleen tärkeistä kirjoista.
    
   
Keskiviikko 9.3. klo 18 

Kuokalla ja kynällä

Kirjailija Mari Mörö kertoo puutarhan kirjallisista töistä.
 
Mari Mörö nousi suuren yleisön tietoisuuteen läpimurtoteoksellaan Kiltin yön lahjat, joka ylsi sekä Finlandia-, Savonia-, Olvi- että Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokkaaksi vuonna 1998 ja voitti Runeberg-palkinnon.

Mörön seuraava romaani ilmestyy syksyllä 2011 Teokselta. Se on aikalaisuudesta ammentava tragikomedia ja Riista-trilogian ensimmäinen osa.

Mikkelissä asuva Mari Mörö on monipuolinen kirjoittamisen ammattilainen, jonka laajaan tuotantoon kuuluu romaaneja, novelleja, lasten- ja nuortenkirjoja, näytelmiä, kuunnelmia ja pakinoita.

Puutarhaan sijoittuvia "tarinoita" on kokoelmissa Parhaat päiväni pihalla : kirjoituksia puutarhasta (2008), Vapaasti versoo : rönsyjä puutarhasta (2010), Melkein kaikki itää : puutarhaa pihan täydeltä (2009).

Kivipankilla Mari kertoo garden writingistä eli puutarhakirjoittamisesta ja siitä, miten jutut versovat.

Lisäksi Mörö tunnetaan luovan kirjoittamisen opettajana, sanataideohjaajana ja kolumnistina. Hän on toiminut vapaana kirjoittajana vuodesta 1991.

Mari Möröön voi tutustua myös hänen kotisivuillaan ja Vapaasti versoo -puutarhablogissa.

Keskiviikko 6.4. klo 18 

Lyhyttä tavaraa

Kirjastonhoitaja Tommi Tapiainen esittelee lyhyitä kirjoja.
   
Kirjojen ei tarvitse olla tiiliskiviä, jotta niistä voisi nauttia. Tommi esittelee kirjoja, joissa asioita sanotaan lyhyesti ja ytimekkäästi. Ei, sen kirjan nimi ei ole ruotsalaisten sotasaavutukset eikä Kekkosen hiustenhoito-opas.
  
Mukana on juttuja, tarinoita, pakinoita, kolumneja ja onpahan sekaan eksynyt yksi satukin. Jos virsi on kaunis lyhyestä, niin voi kirjakin olla.
   
    

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn