Kirjasto

Kivipankin kirjallisuusillat

  
Jämsän kaupunginkirjaston vieraaksi Kivipankille saapuu ”kirjaihmisiä”, jotka työskentelevät tavalla tai toisella kirjallisuuden parissa. He kertovat omista kirjallisista löytöretkistään. 
 
Tule mukaan löytämään uusia polkuja, hukkaamaan niitä, eksymään pahemman kerran ja löytämään takaisin. Kivipankin löydät Jämsän kaupungintalon läheisyydestä osoitteesta Seppolantie 7, 42100 Jämsä. 
  
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy ja ne kestävät vajaat kaksi tuntia. Tervetuloa!
  
Lisätietoja kirjallisuusilloista saat kirjastosta Tommi Tapiaiselta, puhelin 020 638 2695.
   
Keskiviikko
8.12.2010 klo 18
Marssimusiikista Ryssändiskoon
Kirjastonhoitaja
Sari Huttunen
Keskiviikko 10.11.2010 klo 18
Pohjoisista maista
Kirjastonhoitaja
Tommi Tapiainen
Keskiviikko 13.10.2010 klo 18
Islam
Kirjastonhoitaja
Mari Moisio
Maanantai
27.9.2010 klo 18
Tommy Tabermannin rakkausrunot
Kansanedustaja
Tuula Peltonen
Keskiviikko
21.4.2010 klo 18
Kirjakaraokessa viime
vuosien lukukokemuksia
Kirjastonhoitaja
Tommi Tapiainen
Keskiviikko
17.2.2010 klo 18
Näytelmäkirjailijan työstä
Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Sirkku Peltola
Keskiviikko
4.11.2009 klo 18
Löytöjä kirjahyllystäni
Parnasson päätoimittaja
Jarmo Papinniemi
Keskiviikko
7.10.2009 klo 18
Pohjoinen, etelä, itä ja länsi sekä rakkaus
Kirjallisuuskriitikko 
Kaisa Neimala
Keskiviikko
16.9.2009 klo 18
Darwinin Buenos Airesista
Bangaloren nykypäivään
Suomentaja
Tarja Teva

Keskiviikkona 8.12.2010 klo 18

Kirjastonhoitajan kirjakaraoke
Marssimusiikista Ryssändiskoon
Kirjastonhoitaja Sari Huttunen
Venäläiset klassikot ovat kaikille ainakin nimeltä tuttuja. Mutta mitä muuta naapurimaan kirjallisuuteen kuuluu? Julkaistaanhan Venäjällä myös ns. uutta kirjallisuutta. Tule kuulemaan millainen matka on Marssimusiikista Ryssändiskoon, kun kirjastonhoitaja Sari Huttunen kertoo uudemmasta venäläisestä kaunokirjallisuudesta.
     
    

Keskiviikkona 10.11.2010 klo 18

Kirjastonhoitajan kirjakaraoke
Pohjoisista maista
Kirjastonhoitaja Tommi Tapiainen
  
Pohjoismaisen kirjastoviikon kyljessä Kivipankilla esitellään monenmoisia pohjoismaisia romaaneja vuonoilta ja vaaroilta. Aiheiden tiimoilla liikutaan ruotsalaisesta perheväkivallasta norjalaisten tutkimusmatkailijoiden kautta islantilaiseen mielisairaalaan ja tanskalaiseen järkiavioliittoon. Tuo pitkä lause kertonee että ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta siihen, millaista on pohjoismainen kirjallisuus.
 
Tule kuulemaan ja kommentoimaan millaista monenmoista kirjallisuutta pohjoismaista löytyy.
    

Keskiviikkona 13.10.2010 klo 18

Kirjastonhoitajan kirjakaraoke
Islam
Kirjastonhoitaja Mari Moisio
  
Äänekosken kirjastonhoitaja Mari Moisio esittelee islamin maailmaan sijoittuvia elämäkertoja ja romaaneja. Aiheina ovat mm. naisten asema, talebanit ja muslimiksi kääntyminen. Tantereina ovat useassa kirjassa Afganistan, mutta on mukana myös koto-Suomeen sijoittuvia teoksia.
Millaista on elämä burkhan takaa katsottuna? Ja millaista on "Sinkkuelämä" Riadissa? Tervetuloa kuulolle! Marin esittelemiä teoksia (PDF-linkki)
 

Maanantaina 27.9.2010 klo 18

Tommy Tabermannin rakkausrunot
Kansanedustaja Tuula Peltonen
   
Kansanedustaja Tuula Peltonen oli Tommy Tabermannin puolue- ja vierustoveri eduskunnassa. Kivipankin tilaisuudessa Peltonen kertoo Tabermannin runoudesta ja ihmisestä runojen takana. Marketta Juven lausuu tilaisuudessa Tabermannin runoja.
  
Tommy Tabermann (1947-2010) tunnetaan erityisesti rakkausrunoistaan. Yli 35-vuotisen kirjailijauran lisäksi hän tuli tunnetuksi toimittajana, Uutisvuoto-ohjelman kapteenina ja vuodesta 2007 alkaen SPD:n kansanedustajana. Elämäkerta Lähikuvassa Tommy Tabermann ilmestyi elokuussa.

Keskiviikkona 21.4.2010 klo 18

Kirjakaraoke lukuintoa sytyttämässä
Viime vuosien lukukokemuksia
Kirjastonhoitaja Tommi Tapiainen
    
Kirjasto aloittaa hienon uuden teeman kirjallisuusilloissa: kirjakaraoken. Sen ällistyttävän ihmeellinen periaate on, että ihminen kertoo itselleen tärkeistä ja merkityksellisistä lukukokemuksista. Karaoken mukaisesti tulkinta ja valinnat ovat vapaita, ja vain taivas tai paremminkin Kivipankin katto on rajana.
   
Sarjamme aloittaa kirjallisuusiltojen vetäjänä toiminut kirjastonhoitaja Tommi Tapiainen, joka kertoo viime vuosien lukukokemuksistaan Valkoisesta tiikeristä Tanssimestariin.
 
Tommi vinkkasi näitä:
Robert Åsbacka: Urkujenrakentaja (2008)
Paula Hahtola: Salpalinja (2009)
Jonathan Littell: Hyväntahtoiset (2008)
Anneli Kanto: Veriruusut (2008)
Fred Wander: Seitsemäs kaivo (2009)
Richard Yates: Revolutionary road (2009)
Jenny Downham: Ennen kuin kuolen (2009)
Mikko Karppi: Sateen varjo (2009)
Kari Hotakainen: Ihmisen osa (2009)
Aravind Adiga: Valkoinen tiikeri (2009)
Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys (2010)
Jean Echenoz: Pitkä juoksu (2010)
Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta (2009)
Alaa al-Aswani: Yacoubian-talon tarinat (2009)
Shaffer & Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
(2010)
Carol Shields: Kaiken keskellä Mary Swann (2010)
   
Tervetuloa mukaan, kuulemaan, kommentoimaan ja osallistumaan!
      
Myöhemmin kirjaston tarkoitus on pyytää kirjastolaisten lisäksi myös asiakkaitamme kertoilemaan lukukokemuksistaan. Saatamme myös "haastaa" esiintyjäksi.
   
Lukuilon ja -innon jakaminen rikastuttaa meitä kaikkia. Tiedätkö sinä hyvää kirjavinkkaria lähipiirissäsi? Kerro hänestä meillekin!
   
  
  

Keskiviikkona 17.2.2010 klo 18

Näytelmäkirjailijan työstä
Näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja
Sirkku Peltola kertoo työstään
 
Kirjasto haluaa tarjota asiakkailleen kokonaisvaltaisen kulttuurielämyksen. Kirjallisuus kun on paljon muutakin kuin romaaneja. Näytelmäkirjailijan kuulemisen jälkeen käymme tutustumassa hänen aikaansaannoksiaan. Järjestämme teatterimatkan TTT-teatteriin Peltolan ohjaamaan ja käsikirjoittamaan näytelmään Pieni raha lauantaina 20.3.2010.

Sirkku Peltola on yksi Suomen eniten esitetyistä näytelmäkirjailijoista ja menestyksekkäimmistä ohjaajista. Vuonna 2005 hän sai kaksi merkittävintä suomalaista alan palkintoa: Olavi Veistäjän palkinnon ja Suomi-palkinnon.

Peltolan teokset käsittelevät terävästi nykymaailmaa, yhteiskunnallisten muutosten pyörteissä paikkaansa etsiviä ihmisiä ja arkielämän omituisuuksia.

Peltolan hahmot ovat hulvattomia ja karikatyyrinomaisia mutta kuitenkin verta ja lihaa, inhimillisiä eläviä olentoja; samaan aikaan koomisia ja traagisia niin kuin ihmiset tosielämässäkin. Dialogi on monitasoista, kepeää ja ilmavaa, mikä antaa näyttelijöille paljon tulkintamahdollisuuksia.

Peltola käyttää näytelmissään kieltä rikkaasti: nykyslangi ja eri murteet sekä arkipuheen rytmien ja sävyjen vaihtelu tuovat oman ainutlaatuisen lisänsä ilmeettömän realismin ja hienovaraisen groteskin välillä leikittelevään dialogiin. Peltolan näytelmissä kitkerän hauskat arkielämän absurditeetit nostetaan esille taidokkaasti ja terävästi.

Huumorilla höystettyä yhteiskunnallista ja perhekeskeistä draamaa kirjoittava Peltola sanoo kertovansa jossain määrin samaa tarinaa yhä uudelleen.

”Perhe on koko maailma. Perhe on kiintoisa myös tilanteiden pohjalta. Sehän on monessa mielessä myös absurdi yksikkö. Maailman mittakaavassa perhe voi tarkoittaa monenlaisia asioita.”

Pikkutyttönä mummoa esittänyt Peltola suhtautuu edelleen hartaasti perinteisiin. ”Minun sukupolvellani ja tässä ajassa elävillä ihmisillä olisi paljon opittavaa menneisyydestä”, sanoo Peltola.

Peltolan uusimpia näytelmiä ovat mm.

• Suomen hevonen (2004)
• Patukkaooppera (2007)
• Yksiöön en äitee ota (2008)
• Pieni raha (2009)
 

Keskiviikkona 4.11.2009 klo 18

Löytöjä kirjahyllystäni
Parnasson päätoimittaja
Jarmo Papinniemi avaa kirjahyllynsä
  
Jarmo Papinniemi on kirjallisuuslehti Parnasson päätoimittaja. Ennen päätoimittajuuttaan Papinniemi toimi mm. tv-uutisten kulttuuritoimittajana. Kirja-alan arvostettuna asiantuntijana hän osallistuu mm. Mukkulan kansainvälisen kirjallisuuskokouksen ja Helsingin kirjamessujen järjestelyihin. Papinniemi on jäsenenä Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon lautakunnassa. Palkinto on Suomen Messusäätiön myöntämä kunnianosoitus lukemisharrastuksen edistämisestä.
   
Papinniemi pitää Parnasson sivuilla Päätoimittajan päiväkirja -blogia. Sen osoite on www.parnasso.fi/index.php
  
Kirjallisista harrastuksistaan Papinniemi kertoo: "Parhaiten tunnen kotimaisen kirjallisuuden, mutta toki pystyn johdattelemaan lukijat myös pohjoismaisen, saksalaisen, Balkanin alueen jne. kirjallisuuksien pariin. Jämsän tilaisuuteen tarjolla olisi siis jonkinlainen polku, jossa kuljettaisiin monen maan ja monenlaisten aihepiirien kautta."
  
Kaisa Neimala ja Jarmo Papinniemi ovat yhdessä toimittaneet Lukukirjan (Otava, 2008). Lukukirja on kirja kirjoista - yksi johtaa toiseen, toinen kolmanteen jne. Se esittelee kaunokirjallisia lukukokemuksia mutkattomalla tavalla ja auttaa löytämään uusia lempikirjoja.
   
Kirjasuositukset on jaoteltu lukutunnelmien mukaan: luettavaa voi valita esimerkiksi luvuista Lue ja naura, Lue ja kauhistu tai Lue ja liikutu. Rinnan esitellään niin klassikon maineella raskautettuja kirjoja kuin uudempia yrittäjiä.
   
Runsaasta valikoimasta löytää omansa niin ahkera kuin aloitteleva kirjallisuusharrastaja tai lukupiiriläinen. Runsaslukuiset alaviitteet sisältävät kiehtovia yksityiskohtia ja yllättäviä mielleyhtymäpolkuja taas uusiin teoksiin.
            


Keskiviikkona 7.10.2009 klo 18

Pohjoinen, etelä, itä ja länsi sekä rakkaus
Kirjallisuuskriitikko Kaisa Neimala kertoo uusista kirjoista
    
Kriitikko Kaisa Neimala teki pitkän uran äidinkielenopettajana. Imatralla asuva Neimala kirjoittaa kritiikkejä Etelä-Saimaa –sanomalehteen, Suomen kuvalehteen ja kirjallisuuslehti Parnassoon.
  
Hänellä on myös kolumnipalsta Parnassossa nimellä Pieni lukija. Kaisa Neimala on luennoinut jo useamman vuoden lääninhallituksen järjestämissä uuden kirjallisuuden tilaisuuksissa.
Jämsän tilaisuudessa Neimala kertoo uusista kirjoista, joissa vilahtaa rakkauden teema ainakin yhtenä osana. Esittelyssä on kaikenlaisia kirjoja kaikista ilmansuunnista. Kaisa Neimala kertoo kirjallisuuden iloista riemuisasta ja ilman suurta vakavuutta. Lukemisen onni ja autuus paistaa hänen esityksistään.
   
Esitystä valmistelessaan Neimala mainitsee Tommy Tabermannin, joka "hymähti" lehtihaastattelussa: "Kirjallisessa maailmassa haukutaan helposti roskaksi, kun kirjoittaa rakkaudesta". Tästä innostuneena Neimala toteaa: "Siispä alan valmistella roskapuhetta."
Neimala on toimittanut yhdessä Jarmo Papinniemen kanssa Lukukirjan. 
    
   


Keskiviikkona 16.9.2009 klo 18

Darwinin Buenos Airesista Bangaloren nykypäivään
Suomentajan Tarja Tevan matkoja ajassa ja paikassa
    
Tarja Teva suomentaa ruotsista ja norjasta. Hänen tunnetuimpia käännöksiään ovat Karin Fossumin ja Linn Ullmannin teokset. Tuoreista käännöksistä lukijoiden suosiossa on ainakin Anne B. Ragden modernin sukutrilogian kaksi ensimmäistä osaa Berliininpoppelit ja Erakkoravut. Teva on myös Kuhmoisten kunnanvaltuutettu ja toimii tällä hetkellä kunnanhallituksen puheenjohtajana.
    
Teva kertoo kuinka kirjojen mukana tutustuu lukuisiin paikkoihin (Pohjolankin ulkopuolella) eri aikakausina: "Mielestäni kyse ei ole pelkästään eri maiden kirjailijoista ja kirjallisuudesta vaan myös esimerkiksi näiden omien skandinavisten kirjojeni kanssa olen matkaillut 1800-luvun Preussista Darwinin ajan Argentiinaan ja Tolstoin ajan Venäjää ristiin rastiin. Samoin olen piipahdellut nykyajan Intiassa ja lukuisissa muissa maapallon kolkissa. Se kertonee aika selvästi, että norjalainen kirjallisuus ei sijoitu pelkästään vuononreunalle eikä ruotsalainen kansankodin auvoon."
   
   
   
 

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn