Sairaala

Perusterveydenhuollon toiminnan muutokset koronavirus epidemiassa alkaen 16.3.2020

Koronavirustartunnan riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Koronavirustartunnan voi saada Suomestakin. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektioyksikkö on 13.3.20 ohjeistanut, että koronavirusnäytteitä otetaan sairaalahoitoon joutuvilta hengitystieinfektiopotilailta. Avohoidossa lieväoireisia potilaita ei enää testata koronaviruksen varalta, vaikka he olisivat matkustaneet ulkomailla tai olleet kontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa. Poikkeuksena on sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät, joilta näytteitä edelleen otetaan.

Jos Sinulla on lievän hengityyiesinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat. Valtaosa sairastaa taudin lievänä. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos Sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskeen. Ota yhteyttä puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin. Puhelimitse voi olla yhteydessä virka-aikanaan omalle terveysasemalle ja ensiapuun tarvittaessa virka-ajan ulkopuolella. Puhelimitse saat ohjeet, miten toimia ja mihin saapua hoitajan tai lääkärin tutkimusta varten. Tarpeetonta kulkua terveysasemalla pyrimme välttämään.

Vastaanottotoiminnassamme epidemiatilanteessa keskitymme kiireellisten potilaiden hoitamiseen sekä puhelinneuvontaan. Kiireettömiä aikoja mm. pitkäaikaisairauksien määräaikaistarkastuksiin ja kontrolleihin ei tällä hetkellä varata aikoja ja aikoja joudutaan siirtämään jo tällä viikolla. Aikoja ei varata myöskään kiireettömiä todistuksia, lausuntoja ja terveystarkastuksia varten. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon tarkastuksia tullaan myös siirtämään.

Hoidamme mahdollisimman paljon asioita puhelimitse, reseptit uusitaan entiseen tapaan.

Suositamme välttämään vuodeosastolla omaisten vierailuja, mutta kannustamme puhelinkontaktiin. Sairaana vierailut eivät ole sallittuja.

Päijännekodilla kaikki vierailut ja harrasteryhmät ovat peruttu. Kuntosali on suljettu.

Päijännekodin ruokailulinjasto on toistaseksi suljettu.

Toimenpiteillä pyritään rajaamaan ja hidastamaan epidemian leviämistä ja suojelemaan riskiryhmiä. On hyvä myös muistaa, että hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Tiedotamme tulevista muutoksista epidemiatilanteen etenemisen mukaan.


Tartuntatautien vastuulääkäri, LT Tiina Palva

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn