Kirjasto

Pääkirjasto sijaitsee keskellä kaupunkia Forumissa. Sen lisäksi palvelevat kirjastoauto sekä omatoimikirjastot Länkipohjassa ja Kuorevedellä. Tervetuloa!

Kirjasto

Pääkirjasto sijaitsee keskellä kaupunkia Forumissa. Sen lisäksi palvelevat kirjastoauto sekä omatoimikirjastot Länkipohjassa ja Kuorevedellä. Tervetuloa!

Kirjasto keskellä kaupunkia!

 • Pääsiäisen aikaan

  Pääkirjasto

  • kiirastorstaina 6.4. palveluaika kello 9-19
  • pitkänäperjantaina 7.4. ei palveluaikaa
  • lauantaina 8.4. ei palveluaikaa
  • toisena pääsiäispäivänä maanantaina 10.4. ei palveluaikaa
  • omatoimiaika kello 7-21

  Kirjastoauto

  • ei kierrä kiirastorstaina 6.4.
  • ei kierrä perjantaina 7.4.
  • ei kierrä maanantaina 10.4.

  Omatoimikirjastot Länkipohjassa ja Kuorevedellä

  • omatoimiaika kello 7-21

  Velkasaldojen nollaus huhtikuussa

  Keski-kirjastoissa otetaan koronavuosien jälkeen taas käyttöön velkasaldojen nollaus. Käytäntö on voimassa koko maakunnassa. Huhtikuun alusta lainauskielto tulee pienistäkin maksuista. Kannattaa siis nollata maksut hyvissä ajoin, jotta varmistaa lainaamisen jatkossakin.

  Maksa maksut

  Mistä on kyse?

  Maksuista on linjattu Keski-kirjastojen asiakkaan oppaassa

  • 10 euron velkasaldosta seuraa lainauskielto
  • kerran vuodessa pienempikin velkasaldo on maksettava kokonaan

  Verkkomaksaminen

  Maksuja voi maksaa myös verkkokirjastossa. Maksaminen alkaa kirjautumisen jälkeen Maksut-sivulta. Minimimaksu on 1 euro ja maksut on maksettava kaikki kerralla. Omissa tiedoissa kohdassa Asetukset tulee olla sähköpostiosoite kuittia varten. Palvelun tuottaa jyväskyläläinen Paytrail.

  Pääkirjastossa sotkemista ja ilkivaltaa omatoimiajalla

  Pääkirjastossa on muutaman viikon ajan erityisesti viikonloppuina esiintynyt erilaista tilojen ja varustuksen väärinkäyttöä: sotkemista, tarvikkeiden näpistystä, tietokoneiden asetusten muuttamista ja niin edelleen. Häiriöiden selvittely sekä ylimääräinen siivous ja korjaus vievät aikaa muilta välttämättömiltä töiltä ja lisäävät kustannuksia. Tämä ei ole toivottu suunta.

  – Uudet tilat ovat keränneet paljon asiakkaita sekä kiittäviä kommentteja. Yhteisin varoin tehty investointi tulee pitää jatkossakin siistinä ja miellyttävänä asiointi- ja oleskelutilana, toteaa kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen.

  Pääkirjaston aukioloajoista on juuri tehty kysely asiakkaille. Siinä erityisesti omatoimiaika koettiin todella hyväksi ja tärkeäksi. Mikäli asiaton käytös kirjaston tiloissa kuitenkin jatkuu, joudumme arvioimaan omatoimiaikoja uudelleen. Tämä voi johtaa tosiasiallisesti omatoimiajan vähentämiseen. Tämäkään ei ole toivottu suunta.

  Jämsän kaupungissa on yhdenvertaisuusvaltuutetun kannanoton mukaisesti haluttu luottaa asiakkaisiin eikä esimerkiksi alaikäisiltä vaadita huoltajan suostumusta omatoimiasiointiin. Omatoimikirjaston käyttösäännöt ovat esillä kirjastossa.  Jokainen on tervetullut asioimaan vastuullisesti.

  Lisätietoja: Kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen, p. 040 832 1123

  Risto Heikkinen kirjastopalvelupäälliköksi

  Jämsän kaupungin kirjastopalveluja ja elämänlaatupalveluja johtamaan on valittu FK Risto Heikkinen Jyväskylästä. Sivistyslautakunta päätti valinnasta yksimielisesti kokouksessaan 8.2.2023. Varalle ei valittu ketään. Myös valintaan valmistelleen työryhmän esitys oli yksimielinen.

  FK Risto Heikkinen toimii parhaillaan Laukaan kunnan kirjastotoimenjohtajana. Sitä ennen hän on työskennellyt korkeakoulukirjastoissa kehittämis- ja johtamistehtävissä.

  – Päätyminen Risto Heikkiseen perustui kokonaisarviointiin. Päätös oli yksimielinen, ja se antaa varmasti myös valitulle hyvän lähtökohdan virassa toimiseen. Onnittelen Ristoa valinnan johdosta ja toivotan tervetulleeksi Jämsän kaupungin palvelukseen, toteaa sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jyrki Niittymaa.

  – Kiitän minuun kohdistuneesta luottamuksesta. Otan innolla uuden viran vastaan. Jämsässä on toimiva kirjastoverkko sekä uusi hieno pääkirjasto ja Raitti kokonaisuudessaan. Olen vahvasti sitoutunut johtamaan elämänlaatupalveluja yhdessä henkilöstön ja asiakkaiden kanssa, toteaa virkaan valittu Risto Heikkinen.

  Jämsän kaupungin kirjastopalvelupäällikön virkaa haki määräaikaan mennessä 10 henkeä, joista kuudella täyttyivät vaaditut kelpoisuusehdot. Haastateltuja oli neljä, joista kolme eteni soveltuvuusarviointeihin.

  Haastattelutyöryhmään kuuluivat sivistyslautakunnan edustajina varapuheenjohtaja Heikki Paavisto (puheenjohtaja Niittymaan varaedustaja), lautakunnan jäsen Saara Peutere-Heikka, kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen ja sivistystoimenjohtaja Leena Kilpeläinen.

  Kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen siirtyy eläkkeelle 1.9.2023 alkaen.

  Jämsän kaupunki onnittelee virkaan valittua FK Risto Heikkistä ja toivottaa menestystä viran hoitoon.

  Lisätietoja:
  Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jyrki Niittymaa, p. 040 705 1636
  Sivistystoimenjohtaja Leena Kilpeläinen, p. 040 054 2062

  Kuoreveden omatoimikirjastossa levotonta

  Kuoreveden kirjastossa on tänä syksynä jo usean viikon ajan sotkettu paikkoja ja esiintynyt erilaista ilkivaltaa. Erityisesti aulatilassa nuorten meluisa kokoontuminen on häirinnyt sekä kirjastoasiointia että samassa kiinteistössä toimivia yrityksiä ja niiden asiakkaita.

  Kirjasto on yhdessä koulun kanssa selvitellyt häiriöitä ja sitä, miten järjestyshäiriöt saadaan loppumaan, jotta asiointi kirjastossa ja muissa palveluissa on jatkossakin miellyttävää kaikille. Mikäli ongelmat jatkuvat, Jämsän kaupunki arvioi tilanteen ja joutuu harkitsemaan omatoimikirjaston aukioloajan lyhentämistä.

  Kuoreveden ja Länkipohjan kirjastot ovat toimineet omatoimikirjastoina vuodesta 2019 ja pääkirjastokin uusissa tiloissa jo puolen vuoden ajan. Malli on toiminut hyvin ja kerännyt paljon kiitosta asiakkailta. Omatoimikirjastojen aukioloajat ovat laajat, eikä järjestyshäiriöitä ole aiemmin juurikaan esiintynyt.

  Lisätietoja: Kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen p. 040 832 1123

  Jämsänkosken omatoimikirjaston avaaminen viivästyy vesivahingon vuoksi

  Jämsänkosken yhtenäiskoulun yhteyteen sijoittuvan omatoimikirjaston avautuminen viivästyy tiloissa sattuneen vesivahingon takia.

  Vesivuoto johtuu tiloissa olevan viemärin tukkeutumisesta. Omatoimikirjastolle varatut tilat ovat olleet tyhjillään, joten tarkkaa tietoa vuodon alkamisajankohdasta ei ole.

  Omatoimikirjastolle varattuun tilaan on tehty kosteuskartoitus maanantaina 5. syyskuuta.

  – Kosteuspoikkeamaa on paikoin lattialla seinien vieressä ja samoilla alueilla seinien alaosissa. Vauriot edellyttävät korjaustoimenpiteitä. Vesivuodon aiheuttaman kosteuden kuivatus- ja korjaustyöt kestävät arviolta kaksi kuukautta, toteaa tilapalvelupäällikkö Lauri Leppisaari.

  Pääkirjaston muuton yhteydessä tilaan vietiin käytettyjä kalusteita omatoimikirjaston tarpeita ajatellen. Näiden kalusteiden käyttökelpoisuutta selvitetään parhaillaan.

  Omatoimikirjaston avautumisesta tiedotetaan myöhemmin.

  Lisätietoja: Tilapalvelupäällikkö Lauri Leppisaari, p. 040 086 0068

Kirjaston tapahtumat

 • Muistojen silmin -lelunäyttely

  2.4.2023 29.4.2023

  Jämsän pääkirjasto, Keskuskatu 2, 42100 Jämsä

  Muistojen silmin -lelunäyttely vitriinissä 3.-29.4.Näyttelyssä leluja 25 vuoden keräysajaltaLelumuseo HelminauhaAlhonkoulutie 19, Jämsäpuhelin 040 722 8647Auki: 1.6.-31.8. klo 12-17toukokuussa sovitusti ryhmille

 • Puuleluja vanhoista muistoista -näyttely

  2.4.2023 29.4.2023

  Jämsän pääkirjasto, Keskuskatu 2, 42100 Jämsä

  Puuleluja vanhoista muistoista -näyttely vitriinissä 3.-29.4.Toteutettu tämän päivän menetelminRaimo PylkkönenKantolantie 26, Hallipuhelin 0400 647 495

 • Satutuokiot pääkirjastossa

  17.1.2023 16.5.2023

  Jämsän pääkirjasto, Keskuskatu 2, 42100 Jämsä

  Satutuokioissa sukellamme seikkailujen maailmaan! Kirjastojen satutuokiot on pääsääntöisesti suunnattu alle kouluikäisille lapsille, mutta kaikenikäiset satujen ystävät ovat yhtä tervetulleita.Myös päiväkotiryhmät voivat...

 • Tule tutustumaan Laturetkeilijöiden toimintaan!

  11.4.2023

  17:00 18:30

  Jämsän pääkirjasto, Keskuskatu 2, 42100 Jämsä

  Jämsän Laturetkeilijät esittelevät toimintaansa pääkirjastossa tiistaina 11.4. kello 17-18.30.Arvonnassa palkintona on saunavuoro Pykälään. Tervetuloa tutustumaan!

 • Runokaraoke

  16.3.2023 24.5.2023

  Jämsän pääkirjasto, Keskuskatu 2, 42100 Jämsä

  Jämsänjokilaakson Setlementti ja kirjasto järjestävät kevään aikana kolme runokaraokea.Runokaraokessa voit lukea runoja tai lausua jonkun toisen kirjoittaman runon tai omatekemän runon. Voit myös tulla vain kuuntelemaan runoja.To...

Palvelemme verkossa ja henkilökohtaisesti!

Palveluja laidasta laitaan!

Kysy lisää pääkirjaston neuvonnasta: 040 7122 503.

Tarjoamme paljon erilaisia digitaalisia palveluita ja aineistoja.

Kirjastojen palvelut aasta ööhön.

Pääkirjaston lisäksi palvelevat kirjastoauto sekä omatoimikirjastot.

Järjestämme ryhmille kirjastoon tutustumisia ja tiedonhaun opastusta.

Kulttuuritapahtumia Jämsässä

Poimintoja tapahtumakalenterista.

 • Avantosaunat Särkijärvellä

  18.2.2023 1.4.2023

  Moiskalantie 21, 42100 Jämsä

  HUOM! UUSI AUKIOLOAIKA klo. 15-19 LAUANTAI SAUNALLEJOKA LAUANTAI LÄMPIÄÄ AVANTOSAUNAT.KESKIVIIKKO SAUNAT HIIHTOLOMAVIIKOILLA (8, 9 JA 10) klo.16-19 aikuiset 6€ ja (4-12) lapset 2€

 • Eikä yksikään pelastunut-jännitysnäytelmä

  1.4.2023 29.4.2023

  Teatteri Tenho, Säterintie 1, 42100 Jämsä

  Keväällä 2023 Teatteri Tenholla nähdään Agatha Christien suosikkijännäri on ehkä tunnetuin Christien teos, josta on tehty niin näytelmä, elokuva kuin romaani.

 • Taiteilija Hannes Auteren veistosnäyttely

  27.2.2023 31.12.2023

  Tiilikantie 5, 42300 Jämsä

  Saarijärveläisen kansantaiteilijan Hannes Auteren (1888-1967) puu- ja keramiikkaveistosten näyttely.

 • Muistojen silmin -lelunäyttely

  2.4.2023 29.4.2023

  Jämsän pääkirjasto, Keskuskatu 2, 42100 Jämsä

  Muistojen silmin -lelunäyttely vitriinissä 3.-29.4.Näyttelyssä leluja 25 vuoden keräysajaltaLelumuseo HelminauhaAlhonkoulutie 19, Jämsäpuhelin 040 722 8647Auki: 1.6.-31.8. klo 12-17toukokuussa sovitusti ryhmille

 • Puuleluja vanhoista muistoista -näyttely

  2.4.2023 29.4.2023

  Jämsän pääkirjasto, Keskuskatu 2, 42100 Jämsä

  Puuleluja vanhoista muistoista -näyttely vitriinissä 3.-29.4.Toteutettu tämän päivän menetelminRaimo PylkkönenKantolantie 26, Hallipuhelin 0400 647 495

 • Kuvanveistäjä Heikki Häiväojan mitalinäyttely

  27.2.2023 31.12.2023

  Pässinmäki, Tiilikantie 5, 42300 Jämsä

  Kuvanveistäjä Heikki Häiväojan (1929-2019) yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteisöille suunnittelemien erikoismitalien näyttely. Taidetalo Pässinmäen pohjakerros.

 • Tule laulamaan ja leikkimaan Kapteeni Kaskelotin kanssa

  8.4.2023

  15:00 16:00

  Joonaantie 1, 42100 Jämsä

  Kapteeni Kaskelotti vierailee Jämsässä Vitikkala salissa la 8.4.2023 klo 15-16.Tule laulamaan ja leikkimään tämän mainion merirosvon kanssa.Lippu 15 €/perheLisää tietoa Jämsänlaakson Setlementin kotisivuilla tai...

 • Sauli Salminen 70 v. juhla-/ sävellyskonsertti

  16.4.2023

  18:00 20:00

  Jämsän kirkko, Koskentie 30a, 42100 Jämsä

  Konsertissa kuullaan jämsäläisen Cantare- kuoron taiteellisen johtajan Sauli Salmisen pitkän säveltäjäuran keskeisiä teoksia aina säveltäjäuran alusta saakka aivan uusimpaan tuotantoon asti. Konsertti koostuu pääasiassa...