Info

Kokosimme kirjastojen palvelut hakemistoon. Kerromme mielellämme tarkemmin! Ota yhteyttä soittamalla 040 7122 503 tai sähköpostilla kirjasto(a)jamsa.fi.
 • Kirjastojen aineistoa voi etsiä osoitteessa keski.finna.fi.

 • Kirjaston kaikissa toimipisteissä on käytössä tietokoneita, joissa on internetyhteys. Pääkirjaston hiljaisessa huoneessa oleville kahdelle koneelle on kirjauduttava kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla. Näille koneille voi tehdä myös varauksen, varausjärjestelmään pääset tästä ebooking.jamsa. Pääkirjaston muut koneet ovat tarkoitettu ns. pikaiseen käyttöön. Asiakaskoneilta ei voi tulostaa omatoimiaikana. Kuorevedellä ja Länkipohjassa asiakaskoneita on kaksi joita voi käyttää kirjautumatta.

 • Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joilla on jokin lukemiseste.

 • Lähestyvistä eräpäivistä saa halutessaan muistutuksen sähköpostiin. Palvelu on ilmainen. Ilmoituksen saa päivittäin, 1-5 päivää ennen eräpäivää. Pyydä palvelu käyttöön virkailijalta.

 • Voit ehdottaa aineistoa hankittavaksi kirjastoon. Tee hankintaehdotus.

 • Pääkirjastossa on lainattavissa kolme Hublet-tablettia, joita saa lainaksi kirjaston tiloihin kahdeksi tunniksi kerrallaan. Lainaamista varten tarvitaan Keski-kirjastokortti ja henkilökohtainen PIN-koodi. Tabletit toimivat kirjaston langattomassa verkossa, mutta eivät kirjaston ulkopuolella. Tableteilla voi esimerkiksi selata nettiä, lukea lehtiä ja pelailla.

 • Aineistoa, jota ei ole Keskikirjastoissa, voi pyytää kaukolainaksi. Kaukolainamaksu on toimittavan kirjaston mahdollisesti veloittama hinta. Erityisesti tieteelliset kirjastot laskuttavat kaukolainoista. Kaukolainoista voi kysyä lisää kirjastoista, puhelimitse 040 712 2520 ja sähköpostitse kaukopalvelu@jamsa.fi.

  Kaukolainaus muille kuin Keski-kirjastoille: Jämsän kirjastot eivät lainaa muuta kuin lainattavissa olevaa paikallisaineistoa muille kirjastoille. Kaukopalvelumaksu kirjastoille on 10 euroa.

 • Keski-kirjastoihin kuuluu 23 keskisuomalaista kuntaa. Kirjastoilla on yhteinen verkkokirjasto osoitteessa keski.finna.fi. Kysy lisää kirjastoista, soita 040712 2503 tai kysy sähköpostilla kirjasto@jamsa.fi.

 • Kirjastokortin saa todistamalla henkilöllisyytensä sekä ilmoittamalla osoitetietonsa. Alle 15-vuotias tarvitsee myös holhoojan kirjallisen suostumuksen. Kortin allekirjoittaessaan asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä, jotka annetaan hänelle kortin teon yhteydessä. Jos asiakas ei noudata kirjaston käyttösääntöjä, hän menettää lainausoikeutensa.
  Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kortti on aina esitettävä lainattaessa ja asiakas on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Kortin katoamisesta tulee ilmoittaa kirjastoon välittömästi.
  Kirjastokorttihakemus (pdf). Tulosta ja tuo täytettynä kirjastoon. Korttia voi hakea myös sähköisesti. Täytä lomake verkossa. Hakemus päivittyy seuraavaksi arkipäiväksi.

 • Pääkirjaston monitoimitilaa voi vuokrata kokous- ja muuhun käyttöön. Tilaan mahtuu väljästi noin 15-20 henkeä. Käytössä on jättinäyttö, mutta vuokraajan on syytä käyttää omaa kannettavaa tietokonetta. Henkilökunta opastaa laitteen yhdistämisessä.

  Tilan vuokra (Forum)

  • jämsäläiset järjestöt 18 €/tunti
  • muut (yksityiset, yritykset) 26 €/tunti

  Kun haluat vuokrata tilan, ota yhteyttä 040 7122 503 tai kirjasto@jamsa.fi

 • Kopiokone on käytettävissä kaikissa kirjastoissa. Pääkirjaston monitoimilaite ei ole käytettävissä palveluaikojen ulkopuolella.

 • Kotipalvelu on tarkoitettu asiakkaille, jotka eivät voi itse käydä kirjastossa liikuntavamman, sairauden, vanhuuden tai muun syyn takia. Kotipalvelussa lainat tuodaan perille ja haetaan asiakkaan kotoa. Kysy lisää kirjastosta.

 • Kirjastoissa on kattava kokoelma paikallisaineistoa, jota ei lainata. Aineistoa voi tutkia paikan päällä kirjastossa. Suuresta osasta kokoelmaa on myös lainattavat kappaleet.

  • 28 vuorokautta: kirjat, nuotit, kielikurssit, musiikkiäänitteet
  • 14 vuorokautta: lehdet, dvd:t, blu-rayt,lautapelit
  • 7 vuorokautta; viikkolainat
 • Lainoja voi uusia viisi kertaa mikäli niistä ei ole varausta. Uusia voi kirjaston kaikissa toimipisteissä, soittamalla tai osoitteessa keski.finna.fi. Verkkokirjastossa lainojen uusimiseen tarvitsee kirjastokortin numeron ja tunnusluvun (Pin-koodi).

 • Pääkirjastossa, Kuorevedellä ja Länkipohjassa on avoin ja maksuton langaton verkko. Kirjasto ei vastaa mahdollisista ongelmista tai vahingoista verkon käytön yhteydessä. Käytetyn laitteen palomuurin, virusturvan ja käyttöjärjestelmän on syytä olla ajan tasalla, jotta käyttö on turvallista.

 • Mitä ihmettä lukisin? Kysy apua lukuneuvojalta.

  Lukuneuvonta sopii kaikille kirjaston asiakkaille, olipa lukenut paljon tai vähän. Vinkkejä voi kysyä sekä aikuisten, lasten- että nuortenkirjallisuudesta.

  Asiakas kertoo lukutottumuksistaan ja -toiveistaan verkkolomakkeella, minkä jälkeen hän saa kahden viikon kuluessa 5–10 suositusta sisältävän listan omaan sähköpostiinsa. Lukuneuvontapyynnön voi jättää Keski-kirjastojen verkkokirjastossa osoitteessa https://keski.finna.fi/Feedback/Form/ReadingRequest.

 • Asiakas voi suorittaa maksut kirjastossa tai verkossa kirjautumalla keski.finna.fi. Lue lisää maksuista.

 • Pääkirjastossa on käytössä mikrofilmin- ja kortinlukulaite varastotiloissa. Kysy käytöstä asiakaspalvelusta.

 • Pääkirjaston monitoimitilan voi varata kokousta tai muuta tapahtumaa varten. Tilaan mahtuu 20 henkilöä. Varauksen voi tehdä soittamalla puh.040 712 2503 tai sopimalla Raitin asiakaspalvelusta.

  Hinnat:

  • järjestöt 18 euroa/tunti
  • yksityiset, yritykset 26 euroa/tunti

  Maksut alkavat puolen tunnin tarkkuudella. Maksaa voi kassaan palveluajalla tai laskulla, laskuun tulee 5 euroa laskutuslisää.

  Varausta varten on täytettävä erillinen lomake, jossa valittavana laskutusvaihtoehdot ja -tiedot.

  Tilassa on langaton nettiyhteys, Jämsä free Wifi.

  Käyttöön saa tarvittaessa:

  • jättinäytön, koko 86”, johon mahdollista kytkeä oma tietokone
  • mikrofonin ja kaiuttimen
  • dokumenttikameran

  Järjestämme tilan tarpeiden mukaan. Tilassa on valmiina 2 pöytää ja 10 tuolia, tuoleja voidaan tuoda lisää.

  Tilan voi varata myös palveluajan ulkopuolelle. Tällöin vastuuhenkilön on kirjauduttava kirjastokortilla ja pin-koodilla omatoimiajalle ja monitoimitilan ovi on lukittava poistuttaessa.

  Avaimen saa asiakaspalvelusta. Se palautetaan lainausautomaatin vieressä olevaan palautuslaatikkoon.

 • Musaneuvojalta tärpit uuden musiikin valloittamiseen tai vanhan laajentamiseen.

  Haluaisitko tehdä uusia löytöjä musiikkimaailmassa, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tilaa itsellesi musaneuvoja! Hän antaa vinkkejä musiikin kuunteluun. Musaneuvonta toimii samaan tapaan kuin lukuneuvonta. Musaneuvontapyynnön voi tehdä verkkokirjastossa osoitteessa keski.finna.fi/Feedback/Form/MusicRequest.

 • Pääkirjastossa on neuvottelukuutio, jota voi käyttää ilmaiseksi. Aika kannattaa varata asiakaspalvelusta 040 7122 503. Tällä hetkellä aikoja saa palveluajoille. Kuutio on äänieristetty. Siellä on näyttö sekä latauspistokkeita. Kuutiossa täytyy käyttää omia laitteita. Kannettavan tietokoneen voi yhdistää näyttöön USB-liitännällä.

 • Kun osoitteesi muuttuu, ilmoita se kirjastoon. Kirjasto ei saa automaattisia osoitteenmuutoksia. Voit ilmoittaa uuden osoitteen esimerkiksi sähköpostilla kirjasto@jamsa.fi.

 • Palauttaminen on ilmaista, mikäli aineisto ei ole myöhässä. Voit palauttaa mistä tahansa Keski-kirjastoista lainattua aineistoa mihin tahansa kirjaston toimipisteeseen. Omatoimiaikoina kaikki lainaaminen ja palauttaminen tapahtuu automaatilla. Kaukolaina kannattaa palauttaa siihen toimipisteeseen mistä on lainan saanutkin.

 • Kirjasto kerää lainaustietojen rekisteröintiä varten tiedot asiakkaista tietokantaan. Jokaisella on tietosuojalain mukainen oikeus tarkistaa itseään koskevat tiedot asiakasrekisteristä. Asiakasrekisterin tietoja ei luovuteta kenenkään ulkopuolisen käyttöön eikä tietoja myydä. Lue lisää tietosuojasta täältä.
  Henkilötietolain (523/1999) 10 §:n mukaiset rekisteriselosteet ovat nähtävillä myös kirjastoissa.
  Keski-kirjastojen Aurora-kirjastojärjestelmän asiakasrekisterin tietosuojaseloste
  Jämsän pääkirjaston tallentava kameravalvonta

 • Aineistoa voi varata kirjastokäynnillä, soittamalla tai osoitteessa keski.finna.fi.  (Internet-varauksiin tarvitsee kirjastokortin numeron ja henkilökohtaisen PIN-koodin. Keski-kirjastojen varaukset ovat ilmaisia. Noutamattomasta varauksesta peritään kahden euron maksu. Asiakkaalle lähetettävässä noutoilmoituksessa on varauksen viimeinen noutopäivä. Jos asiakas ei nouda tai peru varausta ilmoitettuun noutopäivään mennessä, kirjautuu asiakkaan tietoihin kahden euron maksu.

  Seutuvaraus: Sellaista aineistoa joka on lainassa Jämsän kirjastoissa, mutta paikalla jossain muussa Keski-kirjastossa, voi seutuvarata. Sen voi palauttaa mihin toimipisteeseen hyvänsä. Seutuvarauskuljetukset ovat maanantaisin ja keskiviikkoisin. Aineiston ehtiminen kuljetukseen riippuu missä toimipisteessä varaus tärppää. Viikonloppuna tehty varaus ei välttämättä ehdi maanantain aamun kuljetukseen.

  Hyllyvaraus: Jämsän kirjastojen toimipisteissä hyllyssä eli paikalla olevaa aineistoa voi varata osoitteessa keski.finna.fi. Aineistoa voi toki varata myös soittamalla kirjastoon. Kun varaat aineistoa verkon kautta, tarvitset kirjastokortin numeron ja henkilökohtaisen salanumeron.

Palvelulupaus

Palvelulupaus on julkinen sitoutuminen määritellyn palvelun tuottamiseen.
Lukutaidon ja lukemisharrastuksen tukeminen on kirjastopalvelun perustehtävä, jota haluamme toteuttaa kaikissa olosuhteissa.

Satutuokiot
Järjestämme kaikissa kirjastoissa kouluvuoden aikana vähintään yhden satutuokion kuukaudessa. Kerromme, luemme tai esitämme satuja ja tarinoita. Tuokio kestää noin 30 minuuttia ja on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille. Myös ryhmät ovat tervetulleita.

Tavoitteenamme on tarjota lapsille mukava tutustuminen kirjastoon ja satujen maailmaan.

Lisätietoja: Johanna Elo, puh. 040 687 8770

Eskareiden kirjastokäynnit
Järjestämme kaikille Jämsän eskareille ohjatun tutustumisen kirjastoon kouluvuoden aikana. Järjestämme eskareille kirjastoseikkailun, jossa sadun ja leikin kautta tutustutaan kirjastoon ja sen palveluihin, lainaukseen, palautukseen ja kirjojen käsittelyyn. Seikkailun lopuksi lapset saavat omankirjastokortin.

Lisätietoja: Elina Jokinen, puh.040 712 2520

Kirjavinkkaus
Kirjavinkkaus tarkoittaa kirjoista puhumista. Tarjoamme kirjavinkkausta kaikille Jämsän perusopetuksen kolmosluokkalaisille ja seiskaluokkalaisille lukuvuoden aikana.

Vinkkauksen päämäärä on saada kuulija lukemaan esitelty teos. Vinkkaus tukee ja edesauttaa lukuharrastuksen syntyä ja ylläpitoa, kielen kehittymistä, kirjojen tuntemusta, henkistä kasvua ja maailmankuvan avartumista. Päämääränä on myös viihtyä, aktivoida kaikkia aisteja, sekä jakaa elämyksiä.

Lisätietoja: Elina Jokinen, puh. 040 712 2520

Tiedonhaun opastus
Järjestämme lukion ja ammatillisen toisen asteen ensimmäisen vuoden opiskelijoille opastusta kirjaston verkkopalveluihin ja tiedonhaun perusteisiin. Tavoitteenamme on antaa valmiuksia hyödyntää tiedonhaussa monipuolisesti erilaisia tiedonlähteitä, oman kirjaston verkkopalveluista internetin tietokantoihin. Yhtenä näkökulmana on lähteiden luotettavuuden arviointi.

Lisätietoja: Merja Mäkinen, puh. 040 832 1123

Kirjaston kokoelmatyön ja kotiseutukokoelman periaatteet

Valinnan ja poistamisen perusteet

Jämsän kaupungin sivistyslautakunta on vuonna 2009 vahvistanut kirjastolle kokoelmatyön periaatteet. Niihin on koottu kirjastoaineiston valintaa ja poistoja ohjaavat tärkeimmät kriteerit kirjastossa tehtävän päivittäisen työn tueksi. Samalla ne kertovat asiakkaille kirjaston tavoitteista ja toiminnasta.

Aineiston valinnassa pyritään tasapuolisuuteen ja laaja-alaisuuteen. Erityistä huomiota kiinnitetään lasten ja nuorten lukutaitoa ja lukuharrastuksen kehittämistä tukevan aineiston hankintaan. Pääsisältönään väkivaltaa ihannoivaa, vähemmistöjä halventavaa tai ihmisarvoa loukkaavaa aineistoa ei hankita.

Samat periaatteet koskevat sekä ostettua että lahjoitettua aineistoa. Huonokuntoista, vanhentunutta ja vähän käytettyä aineistoa myydään henkilökunnan harkinnan mukaan.

Hankintatoiveita otetaan kirjastossa mielellään vastaan.

Kotiseutukokoelman keruuperiaatteet

Jämsän kaupunginkirjaston kotiseutukokoelma on käsikirjastokokoelma, jonka tarkoituksena on Jämsän kulttuuri- ja tieto-perinnön kerääminen ja säilyttäminen. Kokoelmaan kerätään Jämsän aluetta käsittelevää ja sen kotiseutuhenkilöiden ja -yhteisöjen tuottamaa julkaistua materiaalia. Kirjastotoimenjohtaja on vahvistanut keruun periaatteet vuonna 2010.

Tutustu aineiston hankinnan, poistamisen ja kotiseutukokoelman keruun periaatteisiin

Dokumentit ovat muodoltaan PDF.

Jaa sosiaalisessa mediassa