Kuusniemi kutsuu jälleen!

Jämsän Kesäteatterissa matkataan parin vuoden tauon jälkeen Heikki Luoman maalaiskomedian maailmaan, kun Turvetta ja timantteja saa ensi-iltansa kesäkuun lopulla. Luvassa on perinteistä, hyvän mielen kesämeininkiä.

Jämsän Kesäteatteri: Turvetta ja timantteja
Ensi-ilta 28.6.2024 Sähkökosken teatterissa.

 

Vieläkö P. A. Turpeinen pyörittää autokorjaamoa, onko huoltoasemalla tuoreita munkkeja tarjolla? Vieläkö Kiiski ja Hakkarainen suhmuroivat, entäs mitä mahtaa kuulua Valtsulle tai kanttori Piipariselle? Toimiiko Piiparisen mopo?

Jämsän Kesäteatterin näytelmä Turvetta ja timantteja tuo monen rakastamat, tv:stäkin tutut hahmot jälleen lavalle. Kyseessä on Heikki Luoman kirjoittaman maalaiskomediasarjan viimeinen osa, joka on jatkoa kaksi vuotta sitten samassa paikassa esitetylle Mooseksen perinnölle. Näytelmä toimii kuitenkin myös itsenäisenä, joten ei haittaa vaikka maalaiskomediat olisivat ennestään tuntemattomia. Tapahtumat sijoittuvat Kuusniemen kuntaan, jossa romantiikkaa, draamaa ja juonittelua riittää.

– Ensimmäinen osa, Muutaman huijarin tähden, oli HimosTeatterissa vuonna 2011, itse asiassa se oli mun ensiesiintyminen kesäteatterissa. Hauska yhteensattuma on, että esitän tänä kesänä samaa roolihahmoa, poliisi Juurikkalaa, kertoo ohjaaja-näyttelijä Reko Himanen hetki ennen läpimenoharjoitusten alkua. Olen päässyt kameran kera seuraamaan harjoituksia, joten luvassa on takuulla mielenkiintoinen ilta. Ensi-ilta, eli perjantai 28.6., on jo lähellä.

– Käsikirjoitus on hyvä, jokaisella hahmolla on merkitys ja tarinansa. Tämä on kesäteatteria perinteisimmillään, todellista hyvänmielen teatteria, Reko paljastaa.

Jämsän Kesäteatteri, Turvetta ja timantteja. Kuvat osa Johanna Suomisen kulttuuritarinaa vuodelta 2024.

Jämsän Kesäteatterissa Sähkökosken maisemissa nähdään jälleen upea näyttelijäjoukko, jonka ikähaarukka on laaja.

– Kesäteatterissa ylipäätään parasta on ihmiset, ja se koko ilmapiiri. Ja tila on niin erilainen kuin sisällä, täällä on vapautta tehdä. Luonnollinen tila, luonnon oma valo, ei mitään parrasvaloja, ja maisema itsessään osana kokemusta vaikuttavat siihen, että ote vain on jotenkin rennompi. Tämä Sähkökosken näyttämö on juuri sopivan kokoinen.

Jämsän Kesäteatteri, Turvetta ja timantteja. Kuvat osa Johanna Suomisen kulttuuritarinaa vuodelta 2024.

16-vuotias Jesse Sipovaara on vaihtanut Valtsun vaatteet ylleen, ja kertoo, että kyseessä on hänen ensimmäinen esiintyminen kesäteatterissa, jos ei oteta huomioon aiempia kesäleirejä.

– Hauska, reteä rooli, pääsen autoa ja mopoa rassaamaan. On ollut kyllä tosi mukavaa, hyvä ryhmähenki ja naurua on riittänyt.

Jesse opiskelee Tampereella Hatanpään lukion musiikki- ja musiikkiteatterilinjalla, ja syksyllä hän näyttelee Valkeakosken kaupunginteatterin Hello Dolly! -musikaalissa.

Jesse on estradilla jo konkari, ja myös 15-vuotias Maisa Kanerva on nähty useissa näytelmissä. Tällä kertaa Maisa on vetänyt päälleen lääkärin takin Eijan roolia varten.

– Viime kesänä olin Nuotin vierestä -näytelmässä, ja tykkäsin kovasti. Joten olin heti valmis lähtemään uudestaan kesäteatteriin.

Luoman maalaiskomediat olivat Maisalle jonkin verran tuttuja ennestään, ja nyt hän on katsonut niitä uudestaan. Vaikka voisi ajatella ettei nuori jaksa kiinnostua parikymmentä vuotta sitten kirjoitetusta, perisuomalaisesta komediasta, on luulo väärä. Maisa kertoo, että sarjan huumori uppoaa hänelle oikein hyvin.

Jämsän Kesäteatteri, Turvetta ja timantteja. Kuvat osa Johanna Suomisen kulttuuritarinaa vuodelta 2024.

Maalaiskomediassa pitää tietenkin olla myös poliiseja, ja niin on tälläkin kertaa. Reko ei suinkaan ole poliisi yksin, vaan rinnalla on työkaverina Viivi Kaisla, eli Veera Seppänen. Veera, 17, astuu näyttämölle parin vuoden tauon jälkeen.

– Töiden kanssa on joutunut vähän sumplimaan, mutta heti kyllä innostuin kun Reko soitti. Mukavaa on päästä näyttelemään.

Kaksi vuotta sitten Mooseksen perinnössä Hellän roolissa oli Eira Jokinen, ja niin on tälläkin kertaa.

– Päivi (Lahtinen) minut houkutteli mukaan, vaikka olin ensin ajattelut etten lähde enää näyttelemään. Mutta on meillä kyllä ollut tosi hauskaa! Tämä on hektinen näytelmä, rytmi ja ajoitukset ovat tosi tärkeitä, Eira kiteyttää.

Maalaiskomedian varmaankin rakastetuin hahmo on varsin persoonallinen kanttori Piiparinen, joka tälläkin kertaa on Pentti Ruukki.

– Mikäs tässä on tehdessä, tuttu hahmo ennestään. Ehkä silloin ensimmäisellä kerralla sitä mietti enemmänkin, että jos katsojat liikaa vertaavat telkkarista nähtyyn Piipariseen, mutta ei sitä enää niin mieti. Alusta saakka ollaan puhuttu, että minä teen omanlaiseni Piiparisen.

Se, millainen kanttori Sähkökoskella seikkailee ja miten Kesäteatterin väki urakastaan tällä kertaa selviytyy, selviää ihan pian. Ennakkovarauksia on tehty runsaasti, ja esimerkiksi 2.7. on jo loppuunmyyty.

Kesä, maalaismaisema, leppoisa tunnelma ja hyvä näytelmä ovat takuuvarmasti viihdyttävä ja rentouttava yhdistelmä.

 

Käsikirjoitus: Heikki Luoma
Dramatisointi: Jukka Mäkinen
Ohjaus: Reko Himanen

Rooleissa: Reijo Himanen, Pauli Tamminen, Maisa Kanerva, Pentti Ruukki, Kaapo Hakonen, Päivi Lahtinen, Eira Jokinen, Marjatta Väisänen, Reijo Väisänen, Matias Könkkölä, Veera Seppänen, Johanna Ruokolahti, Jesse Sipovaara, Iida Vettenterä, Emma Säteri, Reijo Ahola ja Reko Himanen

Esitykset:

pe 28.6. klo 18
su 30.6. klo 16
ti 2.7. klo 18 LOPPUUNMYYTY
ke 3.7. klo 18
to 4.7. klo 18
ti 9.7. klo 18
ke 10.7. klo 18
ti 16.7. klo 18
ke 17.7. klo 18
to 18.7. klo 18
su 21.7. klo 16 TÄYTTYMÄSSÄ
ti 23.7. klo 18
ke 24.7. klo 18
su 28.7. klo 16
ti 30.7. klo 18
ke 31.7. klo 18
su 4.8. klo 16
ti 6.8. klo 18
ke 7.8. klo 18
su 11.8. klo 16

Sähkökoskenkatu 31, Jämsä

Lippujen hinnat:

Peruslippu: 22 euroa
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat: 20 euroa
Nuoret (alle 18v.): 15 euroa
Kysy ryhmälippuja

Lippuvaraukset ja tiedustelut:
050 5377895 tai jamsankesateatteri@gmail.com

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös