Äkillisen rakennemuutoksen työryhmän tilannekatsaus

Äkillisen rakennemuutoksen työryhmän (ÄRM) kokoontumisessa torstaina eri toimijat antoivat tilannekatsauksensa Jämsän alueen elinvoiman säilyttämisen eteen tehdyn työn etenemisestä.

Yritysvelhohanke käynnistynyt

Jämsän kaupungilla on käynnistynyt yritysvelhohanke. Hankkeessa tavoitteena on löytää Jämsän alueesta kiinnostuneita yrityksiä ja edesauttaa uusien yritysten sijoittumista Jämsään. Edunvalvontatyötä tehdään useissa eri foorumeissa Jämsän tilanteen parantamiseksi. Kaupungilla hanketta koordinoi yrityspalvelupäällikkö Jani Viitasaari.

Kaipolan tehdasalueen tulevaisuus

Nopeita ratkaisuja tulevasta tehdasalueen ja sen koneiden mahdollisesta käytöstä ei ole. Prosessi tulee viemään useita kuukausia.
– Kaipolan UPM paperitehtaan yt-neuvottelut ovat päättyneet. Koko henkilöstöä on informoitu tulevaisuudesta tämän viikon loppuun mennessä. Tehdasalueen ja muiden lähialueilla olevien UPM:n kiinteistöjen mahdollisesta tulevasta käytöstä on työn alla kaikki vaihtoehdot, joita ovat koko tehdasalueen myynti, tehdasalueen kiinteistöjen, koneiden ja prosessilaitteiden myynti erikseen tai niiden hyödyntäminen omilla tehtailla, UPM:n edustaja Marko Laakkonen kertoo.

Työvoima- ja elinkeinoministeriö seuraa tehdasalueen hyödyntämissuunnitelman etenemistä.
– Kytkeydymme prosessiin tiiviimmin, kun on tiedossa miten asiat etenevät. Mikäli ilmenee tarvetta rahoitukseen, olemme mukana keskustelussa, Jarmo Tonttila TEM:stä toteaa.

Rahoitus ja työllistyminen

– Kansallisen aluekehittämisen rahoituksen osalta Keski-Suomen liitolla on hyvä valmius käsitellä hakemukset rivakasti. Peruslogiikkana hakemuksissa on, että mikäli kyseessä on yrityshanke, hakemukset tulee ohjata ELY-keskukselle, aluekehittämishankkeet sen sijaan tulevat K-S liiton käsiteltäväksi, Pekka Hokkanen Keski-Suomen liitosta muistuttaa.

ELY-keskuksen rahoituslinjauksia päivitetään kaiken aikaa. Tällä hetkellä tutkitaan muun muassa mahdollisuutta hyödyntää investointitukea käytettyjen koneiden hankintaan. Rahoitusta tulee yritysten itse hakea, automaattisesti sitä ei tule.
– Yritysten on tärkeää tiedostaa mihin ja miten rahoitusta voi hakea ja saada. Jämsässä järjestetään yrityksille rahoitusinfo 3. joulukuuta, elinvoimajohtaja Anna-Liisa Juurinen tähdentää.

Tehtaan työntekijöille kohdennetut muutosturvainfot käynnistyvät ensi viikolla ja  jatkuvat kolmen viikon ajan.
– Keski-Suomen TE-toimiston asiantuntijat ovat olleet kuluvalla viikolla paikan päällä tehtaalla ja myös puhelinpalvelu jatkuu. Keskusteluissa korostuvat ammatinvalinta ja uraohjaus sekä aloittavien yritysten tuet. Kaupungin kanssa yhteistyössä olemme kartoittaneet lähes 150 alihankintayritystä ja jopa 14 yritystä on kiinnostunut rekrytoimaan tehtaan työntekijöitä, kertoo Minna Orrainen Keski-Suomen TE-toimistosta.

Äkillinen rakennemuutos on tilanne, jossa globalisaatio ja tuotantorakenteen muutokset aiheuttavat äkillisiä ja merkittäviä pysyviä vaikutuksia alueen kehittymiseen. Äkillisen rakennemuutoksen työryhmään osallistuu Jämsän kaupungin keskeisiä toimijoita sekä UPM:n Kaipolan, Patrian, Keski-Suomen liiton, Keski-Suomen TE-toimiston, ELY-keskuksen, työ- ja elinkeinoministeriön ja Gradian edustajia sekä jämsäläiset kansanedustajat. Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran torstaina 26.11.2020.

Tiedotetta korjattu 13.11.2020:
Muutosturvainfot  käynnistyvät ensi viikolla ja jatkuvat kolmen viikon ajan.
Organisaation nimi korjattu,TE-toimisto (ei keskus)

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Hanna Helaste p. 0400 742 751

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös