Aluevaalien koronaturvallisuus Jämsässä

Terveysturvallinen äänestäminen aluevaaleissa toteutetaan koronapandemiatilanteen edellyttämillä monipuolisilla järjestelyillä. Äänestäminen toteutetaan terveysturvallisesti oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaisesti.

Henkilöllisyyden tarkistaminen

Äänestäjän käyttäessä maskia, maskia ei tarvitse poistaa, kun henkilöllisyystodistus tarkastetaan ensimmäisen kerran ja äänestäjälle annetaan äänestyslippu. Tällöin vain varmistetaan, että äänestäjällä on mukanaan henkilöllisyystodistus. Jos vaalitoimitsijalla ei ole selvyyttä maskia käyttävän äänestäjän henkilöllisyydestä, äänestäjän tulee poistaa maski, jotta tunnistaminen on mahdollista. Äänestäjien nähtä-villä on ohje maskin turvallisesta poistamisesta.

Äänestyskopit

Turvavälien säilyttämisestä huolehditaan äänestäjien mahdollista jonottamista ohjaamalla. Jämsän kaikilla äänestyspaikoilla on huolehdittu äänestyskoppien riittävästä etäisyydestä toisiinsa ja äänestyskoppien säännöllisestä desinfioinnista äänestäjämäärien mukaan. Äänestyskopeissa ei ole kyniä, mutta äänestäjille on varattu kyniä. Myös oman kynän käyttäminen on sallittua.

Suojavarusteet

Äänestäjille on varattu maskeja sekä käsidesiä. Vaalitoimitsijoilla on joko maski tai visiiri ja he työskentelevät pleksin suojassa.

Äänestäminen karanteenin aikana

Ohjeistus koskee vaalipäivän äänestystä.

Mikäli henkilö on määrätty karanteeniin tai eristykseen, niin ohjeistamme mieluummin odottamaan vaalipäivän äänestystä ja silloin voi pyytää äänestyspaikan ulkopuolelle äänestyksen, vaalilautakunnan sihteeri Sari Riekki opastaa.

Äänestämään tulee saapua terveenä ja noudattaa äänestyspaikalla annettavia ohjeita.
– Äänestyspaikalle saavutaan ainoastaan täysin terveenä. Mikäli henkilö on karanteenissa tai määrätty eristykseen hänen ei pidä tulla sisään äänestyspaikkaan, vaan noudattaa etukäteen saamiaan ohjeita, hallintoylilääkäri Jyri Moilanen painottaa. 

Lisätietoja: Keskusvaalilautakunnan sihteeri Sari Riekki, p. 040 501 8582

Linkki Aluevaalit 2022 -sivustolle: Koronaohjeita äänestäjille 

Tiedote päivitetty 23.1.2022.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös