Kirjasto hakee avustusta pääkirjaston omatoimikirjasto- ja E-palvelujen varustukseen

Sivistyslautakunta hyväksyi kokouksessaan 16.12.2020 kirjaston Aluehallintovirastolle osoittamat avustushakemukset kohdentuen uuteen pääkirjastoon suunnitellun omatoimikirjastovarustukseen ja E-palvelujen varustukseen.

Erityisavustukset kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan ovat olleet haettavana 26.10.–30.11.2020. Jämsä hakee varustuksiin yht. 28 700 €:n avustuksia, joiden omarahoitusosuus on yht. 7000 €.  Molemmat hankkeet toteutettaisiin pääkirjasta-nuorisotila-neuvonta –hankkeen yhteydessä.

Omatoimikirjasto on jo tuttua Jämsässä Kuoreveden ja Länkipohjan omatoimikirjastoista. Omatoimiasiointimahdollisuus on tärkeä osa tämän päivän kirjastopalvelua.  Sen avulla voidaan toteuttaa merkittävä parannus palvelun saavutettavuuteen. Asiointia voi hoitaa itselle parhaiten sopivana aikana, aikaisin aamulla ja myöhään illalla palveluaikojen ulkopuolella. Omatoimimahdollisuudella asiakkaiksi tavoitellaan myös nykyisiä ei-asiakkaita. Tiloihin kirjaudutaan kirjastokortin tunnuksella ja korttiin liitetyllä pin-koodilla ja niissä on tallentavat valvontakamerat, sanoo kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen.

Sitoutuminen tiedonhaun opastukseen on linjattu kirjaton palvelulupauksessa v. 2017.  Opastusta päätettiin kohdistaa erityisesti 2. asteen opiskelijoille. Senioriväestöllä on myös paljon tarpeita digineuvontaan ja luonnollisesti sitä on tarjottava resurssien mukaisesti ko­ko laajalle yleisölle. Opastuksen sisältöön kuuluu kirjaston oman verkkopalvelu, kirjaston e-aineistot sekä verkkopalvelut laajasti ja osa siitä osa tulee toteuttaa yhteistyökumppanien kanssa. Tähän toimintaan tulee laatia kehittämisohjelma ja tehdä sen jälkeen tarvittavat laitehankinnat, linjaa kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen.

Tärkeimpiä hankintoja E-palvelujen varustuksessa ovat Hublet-tablettilaitteisto, jättitabletti erityisesti e-lehtien lukuun sekä kannettavia tietokoneita.

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 7.12.2020 § 51 päättäessään vuoden 2021 talousarviosta ja tasu 2022-2023 hyväksynyt investointiosaan määrärahan kirjaston kalustamiseen ja varustamiseen. Samaisessa talousarviossa on päätetty, että pääkirjasto-nuorisotila-neuvonta suunnitellaan moderniksi palvelukokonaisuudeksi.

Kaupunginhallitus käsittelee pääkirjasto-nuorisotila-neuvonta -hanketta 18.1.2021 ja asia on sen jälkeen kaupunginvaltuuston käsittelyssä.

Lisätietoja: kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen, puh. 040 832 1123

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös