Pirkanmaalla suositellaan jälleen etätyötä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin koronatapausten määrä jatkaa kasvuaan. Tapausmäärässä ei näy taittumista. Sairaalaan tulee päivittäin keskimäärin kolme uutta koronapotilasta. Päivittäin hoidossa olevien potilaiden määrä on Taysin sairaaloissa kääntynyt kasvuun. Pandemiaohjausryhmä suosittelee Pirkanmaalle etätyötä ja esittää tiukennuksia yleisötilaisuuksien järjestämiseen.

Koronan ilmaantuvuus oli Pirkanmaalla viime viikon päättyessä 286 tapausta 100 000 asukasta kohden kahden viime viikon ajalta. Viime viikolla todettiin 871 uutta koronatartuntaa. Positiivisten prosenttiosuus testatuista on 11,5 prosenttia Fimlabissa testatuista.

Testattujen määrä on selvästi kasvanut ja julkista testaamista on ryhdytty käyttämään myös vaihtoehtona rokottautumiselle. Testitulosten siirtymisessä OmaKantaan menee kuitenkin tällä hetkellä yli kolme vuorokautta.

– Fimlabin testaaminen ei ole tarkoitettu koronapassin saamiseksi vaan sairastuneiden diagnostiikkaan. Vain 16-17 -vuotiaille kunnat järjestävät testin koronapassin saamiseksi, muistuttaa ylilääkäri Jaana Syrjänen Taysista.

Pirkanmaan koronatartunnoista tartunnan lähde selvisi viime viikolla 64 prosentissa. Todetut tartunnat ovat peräisin pääosin Pirkanmaalta – vain prosentti tunnetuista tartunnoista oli saatu ulkomailta. Lasten ja nuorten tartunnat ovat selvästi kasvaneet viime viikosta koko Suomessa ja myös Pirkanmaalla.

Kotitestejäkin kannattaa käyttää

Kotitestit toimivat potilailla, joilla on hengitystieinfektion oireita. Kotitestiä voi käyttää esimerkiksi tilanteissa, joissa perheen lapsilla tai nuorilla ilmenee hengitystieinfektion oireita. Kotitesti voi auttaa erottamaan koronaviruksen aiheuttamat infektiot muista tällä hetkellä hengitystietartuntoja aiheuttavista viruksista. Jos kotitesti on positiivinen sairastuneen pitää hakeutua vielä laboratoriossa tehtävään testiin.

Yli 60-vuotiaille ja riskiryhmille tarjolla kolmas rokote

Yhden koronarokotuksen saaneita on nyt Pirkanmaalla 87,2 prosenttia ja 82,3 prosenttia kahdesti rokotettuja yli 12-vuotiaista. Liki kolmasosa yli 80-vuotiaista on saanut kolmannen rokotteen. Yli 12-vuotiaista 4,5 prosenttia on saanut kolmannen koronarokotteen.

– Riskiryhmien ja kaikkien yli 60-vuotiaiden, joiden kakkosrokotteesta on kulunut puoli vuotta, tulisi nyt mennä hakemaan kolmas koronarokote. Läheisten olisi hyvä auttaa ikäihmisiä rokotteeseen hakeutumisessa ja ajanvarauksissa, sanoo Syrjänen.

Yleisötilaisuuksia esitetään edelleen rajattavaksi

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä suosittelee Pirkanmaalle etätyötä kaikkiin niihin tehtäviin, joissa etätyötä on mahdollista tehdä. Voimassa on laaja maskisuositus.

Lisäksi Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle, että kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet yli 16-vuotiaille rajoitettaisiin Pirkanmaalla korkeintaan 20 henkilöön. Isompia tilaisuuksia voisi järjestää, jos koronapassi on käytössä. Myös kunnat voivat itse päättää alueellaan järjestettävien tilaisuuksien rajoituksista. 

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedote 30.11.2021

Lisätietoja:

vs. kaupunginjohtaja Anna-Liisa Juurinen, p. 040 747 7736

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös