Vanhusneuvosto aktivoi ikäihmisiä toimintaan

Uuden toimikautensa aloittanut Jämsän kaupungin vanhusneuvosto haluaa aktivoida ikäihmisiä toimimaan ja verkostoitumaan. Vanhusneuvosto muun muassa pitää yllä kansalaiskeskustelua ja vuorovaikutusta ikäihmisten ja veteraanien asioissa. Huoli ikäihmisten syrjäytymisestä on tunnistettu.

Vanhusneuvoston vastavalittu puheenjohtaja Reijo Ekman arvioi, että vanhusneuvoston rooli voi olla merkityksellinen paikkakunnan ikäihmisiä koskevissa asioissa.

– Ikäihmisten suurin ongelma, jo ennen korona tuloa, on syrjäytyminen. Nyt on huoli, että jääkö koronasta ”jälkitauti”, eli ei osallistuta ja liikuta, vaikka tauti oletettavasti joskus hellittää. Vanhusneuvoston pitää aktiivisesti etsiä ja kokeilla eri kanavia sekä toimintatapoja ikäihmisten aktivointiin, Reijo Ekman kaavailee vanhusneuvoston toimintaa.

Vanhusneuvosto kokoontuu tammikuussa valitsemaan vuoden 2022 kärkiteemat. Tärkeitä teemoja on esimerkiksi ikäihmisten sosiaalinen turvallisuus ja hyvinvointia koskevat asiat sekä Keski-Suomen hyvinvointialueen rakentuminen ja osallistuminen sen valmisteluun.

Kuntalaki antaa paljon mahdollisuuksia vanhusneuvoston vaikuttamiselle.
– Vanhusneuvosto ei ole kuntalain tarkoittama toimielin, joten sillä ei ole oikeutta tehdä muutoksenhakukelpoisia hallintopäätöksiä. Lain mukaan vanhusneuvostolle on kuitenkin annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun asioissa, joilla on merkitystä ikäihmisille, vanhusneuvostossa kaupunginhallituksen edustajana toimiva Ulla Patronen painottaa.

Vanhusneuvoston jäsenet edustavat jämsäläisiä eläkkeensaaja- ja veteraanijärjestöjä eri puolilta Jämsää.
Uusi vanhusneuvosto toimikaudelle 2021 -2025 nimettiin kaupunginhallituksen kokouksessa marraskuun alussa. Puheenjohtajana vanhusneuvostossa toimii Reijo Ekman. Vanhusneuvostossa on 9 jäsentä sekä Kuhmoisten kunnan edustaja Tarja Vesikallio, sosiaali- ja terveyslautakunnan edustaja Tarja Kuisma, sekä kaupunginhallituksen edustaja Ulla Patronen.

Vanhusneuvoston tehtävät ja jäsenet toimikaudella 2021-2025 (linkki)

Lisätietoja:

Vanhusneuvoston pj. Reijo Ekman, p. 0400 640 705
Kaupunginhallituksen edustaja Ulla Patronen, p. 050 594 0091

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös