Kevään ylioppilas­kirjoitukset alkavat tiistaina

Jämsän lukiossa kirjoituksiin osallistuu yhteensä 82 kokelasta.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 12. maaliskuuta äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. Jämsän lukiossa kirjoituksiin osallistuu yhteensä 82 kokelasta. Abiturienttien lisäksi kirjoituksiin osallistuu kahden tutkinnon suorittajia ja kokeen uusijoita. Hyväksytyn kokeen uusimiskertoja ei enää rajoiteta. Eniten kirjoittajia on äidinkielen ja kirjallisuuden kokeessa.

Ylioppilastutkinnossa suoritetaan viisi pakollista koetta. Kaikkien on kirjoitettava äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Vähintään yhden neljästä muusta kokeesta täytyy olla pitkän oppimäärän koe. Kyseiset neljä koetta tulee valita vähintään kolmesta oppiaineryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli tai reaaliaine.

Suurin osa tutkinnon kokeista on kokelaille maksuttomia. Maksuttomuuden piirissä oleva kokelas voi suorittaa viisi ensimmäistä ylioppilaskoettaan maksuttomasti. Mikäli kokelas saa maksuttomasti suoritetusta kokeesta hylätyn arvosanan, voi hän myös uusia sen maksuttomasti tietyin poikkeuksin.

Viimeinen kirjoituspäivä Jämsässä on 27. maaliskuuta, jolloin järjestetään psykologian, filosofian, historian, fysiikan ja biologian kokeet.

Tutkinnon tulokset lähetetään lukioille toukokuun puolessa välissä. Kevään ylioppilaat lakitetaan lauantaina 1. kesäkuuta Jämsänjoen yhtenäiskoulun Paunun toimipisteen liikuntasalissa.

Tänä keväänä tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun ylioppilastutkinnon kirjallisten kokeiden järjestelyvastuu siirrettiin lukioille. Aikaisemmin kokeet järjestettiin yliopistossa, vaikka tutkinto sidottiin lukioiden oppimäärään jo vuonna 1852.

 

Lisätietoja:

Johtava rehtori Juha Damskägg p. 040 836 1604

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös