Pitkä automaatioura UPM:llä vaihtui SAP-asiantuntijuuteen TietoEVRYllä

Pate Valkeajärvi on jämsäläinen osaaja, joka on tehnyt pitkän työuran paperiteollisuuden automaation parissa. Alkuvuodesta hän teki rohkean ratkaisun ja vaihtoi täysin alaa. Palataan ajassa kuitenkin ensin muutama kymmenen vuotta taaksepäin.

Tarvitaan esikuvia ja suunnannäyttäjiä

Elettiin vuoden 1989 kesää. Pate oli toukokuussa tullut täysi-ikäiseksi ja oli paperitehtaalla kesätöissä. Kesätyö on tietenkin ensisijaisesti rahan hankkimista varten, mutta tuon kesän aikana työssä tehty havainto vaikutti merkittävästi urapolkuun.

– Lähes aina, kun siellä paperitehtaalla tuli joku ongelma, niin automaatioasentaja kutsuttiin paikalle. Se osaaminen ja kyky ratkaista ongelmia tuntui hienolta. Tota mäkin haluun tehdä. Pate taustoittaa asiaa, kuinka hakeutui automaatio-oppiin.

 

Kesätyön esimies, ylimestari, suositteli Patelle Lotilaa eli UPM:n omaa oppilaitosta, mutta hän kieltäytyi. Se oli hyvin poikkeuksellista tuohon aikaan, koska Lotila oli haluttu paikka. Tehtaalla työskennelleiden automaatioasentajien työtä ja osaamista kohtaan syntynyt ihailu sai Paten etsimään automaatioalaan liittyviä opiskelupaikkoja. Paikkoja löytyi kaksi, joissa tuota ilmiömäistä osaamista voisi hankkia: Turusta ja Ylivieskasta.

– No enhän mä sinne ensimmäisellä kerralla päässyt. Kävin välissä sit vuoden yo-merkantin opinnot sekä armeijan ja vuonna 1992 aloitin Turussa opinnot automaatiolinjalla.

Sun pitää myydä itsesi

Keväällä 1996 koitti Paten valmistuminen automaatioteknikoksi. Silloin elettiin vielä lama-aikaa Suomessa eikä työpaikkoja ollut älyttömästi tarjolla. Teknikon paperit kädessä Pate marssi Jämsän työvoimatoimistoon. Siellä virkailija oli sitä mieltä, että nyt pitää varautua pitkään työttömyyteen, sillä työpaikkoja ei vain ole tarjolla.

– Mä en uskonut sitä ja marssin siitä suoraan Insinööritoimisto Pisakon johtajan puheille. Sanoin, että tässä olis kuulkaa hyvä työntekijä. Ootteko valmis palkkaamaan? Ja sain sieltä heti töitä. Soitin takaisin sit työkkäriin, että voitte repiä sen mun paperin, koska sain jo töitä. Muistelee Pate ensimmäistä opintojen jälkeistä työllistymistään.

 

Vuosi 1996 oli muutenkin merkittävä vuosi, jonka aikana Pate meni myös naimisiin ja aloitti automaatiotekniikan jatko-opinnot Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Pitkä ura paperiteollisuuden parissa

Muutaman vuoden Pate oli Pisakolla töissä ja samalla suoritti AMK-opintoja valmistuen insinööriksi 1999. Noihin vuosiin mahtui jo projekteja UPM:lle, mutta varsinainen työura UPM:n palveluksessa alkoi 1999. Patesta tuli aluemestari UPM:n Kaipolan tehtaan voimalaitokselle.

– Useampi vuosihan siinä meni. Työnkuva, tittelit ja vastuut toki vaihtui useamman kerran. Vuonna 2008 siirryin voimalaitokselta paperikoneelle ja 2012 Kaipolasta Jämsänkoskelle.

 

Matkalle on mahtunut myös pieniä ja isompiakin sivupolkuja, joilla on ollut nyt myöhäisemmässä vaiheessa merkitystä.

– Nykyisen työn ja osaamisen kannalta yksi merkittävä vaihe on ollut UPM:n SAP-projektit, joissa mä olin täyspäiväisesti mukana vuosina 2010-2012 ja senkin jälkeen otona. Musta kasvoi tuona aikana SAP-fani.

Aktiivisesti uuden työn hakemiseen

Kun UPM ilmoitti 26.8.2020 Kaipolan tehtaan lakkauttamisesta, Pate ei jäänyt enää odottelemaan kohtaloa, vaan alkoi aktiivisesti hakemaan uutta työtä.

– Olin yli 50 vuotta ja oli vaikea löytää uutta paikkaa.

 

Työtä työnhakemisessa oli paljon. Piti laittaa CV kuntoon ja piti myydä itseään. Elettiin korona-aikaa, joten piti harjoitella etänä tehtäviä haastattelutilanteita.

– Myös Linkkariprofiilin päivitys toimi, sillä headhunterit alkoivat olla yhteydessä.

 

Työn hakemisessa tarvitaan lisäksi sitkeyttä ja pettymysten sietämistä.

– Kävin monissa kymmenissä haastatteluissa ja erilaisissa testeissä. Nykyiseen paikkaankin mua haastateltiin neljä kertaa. Ensin elokuussa ilmoittivat, etteivät palkkaa. Sit tammikuussa vähän yllättäin ilmoittivat palkkaavansa.

 

Paten viimeinen työpäivä UPM:llä oli aprillipäivänä 2022. Pitkä työura UPM:n palveluksessa päättyi.

– Oon tosi helpottunut, että oon saanut tällaisen ratkaisun tehtyä. Neljännesvuosisata paperiteollisuuden ja automaation parissa on kuitenkin tosi pitkä aika.

Pate Valkeajärvi Jämsä Tehtaalla 28.4.2022 - kuva Petteri Koskinen

Pate Valkeajärvi on ottanut hyvin paikkansa Jämsä Tehtaan yhteisössä.

Hyppäys täysin uuteen maailmaan

Paten työnantaja on huhtikuun alusta alkaen ollut TietoEVRY. Hän on nykyään SAP-asiantuntija, jonka CV:tä työnantaja myy asiakkailleen. Ilman UPM-aikaista SAP-kokemusta ei nykyiseen työhön olisi ollut mitään asiaa.

– Kun aloitin TietoEVRYllä, mä luulin olevani hyvä käyttämään SAPia. Nopeasti huomasin, että meillä on tosi rautaisia ammattilaisia töissä ja monella osa-alueella mulla on paljon oppimista.

 

Patella uuden työn aloittamista helpotti se, että työtä pystyy tekemään etänä. Vaikka työnantaja on Tampereella, työtä on mahdollista tehdä pääasiassa etänä.

– Koneellahan näitä juttuja enimmäkseen tehdään. Erilaisia palavereja, teamsejä ja chattailyä tää on.

 

Jämsässä etätyön tekemiseen on tällä hetkellä tarjolla todella hyvä puitteet. Jämsä Tehdas -etätyötila on tarkoitettu juurikin tällaista tarvetta varten, kun työnantaja on jossain muualla kuin Jämsässä.

– On todella mukavaa, kun voi aamulla lähteä tekemään töitä Tehtaalle, vaikka etänä näitä hommia teenkin. Pate naurahtaa.

Pate onkin ottanut hyvin paikkansa Jämsä Tehtaan yhteisössä. Aamuvirkkuna hän lähtee aikaisin liikkeelle ja Tehtaalla on jo ensimmäiset kahvit keitelty ja astianpesukone tyhjennetty, ennen kuin tehtaanjohtajakaan ehtii paikalle. Kun Patelta lopuksi kysyttiin, mikä on hänelle työssä tärkeää, tuli vastaus nopeasti:

– Tykkään tehdä toisille juttuja!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta