Jämsästä löytyi unelmakoti ja aktiivisempi elämäntapa

Jämsä vei pisimmän korren, kun Iida Heiskanen ja Jonne Salokorpi miettivät mistä päin Suomea he ostaisivat oman kodin. Jämsä houkutteli rauhallisuudella, hyvillä palveluilla ja asuntojen hinta-laatusuhteella.

Aurinko paistaa vihreän puuverhoillun omakotitalon takaa ja saa lumihangen kimmeltämään kauniisti. Yhtä aurinkoiset tunnelmat ovat talon sisällä. Jämsään puolitoista kuukautta sitten muuttanut pariskunta Iida Heiskanen ja Jonne Salokorpi ovat tyytyväisiä – muuttolaatikot on purettu ja tehty päätös tuntuu päivä päivältä paremmalta. Vantaa ja koko pääkaupunkiseutu jäi taakse, kun pari pitkän harkinnan jälkeen päätyi ostamaan talon Jonnen lapsuuden maisemista.

Jämsään muuttaminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Iida ja Jonne kiersivät asuntonäytöissä muillakin paikkakunnilla, tekivät kustannusvertailuja sekä kirjasivat paperille plussia ja miinuksia.

– Asuntojen hinta-laatu-suhde oli täällä paras. Vantaalta olisimme saaneet samalla rahalla kaksion. Lisäneliöitä olisi tullut muuttamalla Järvenpäähän tai Mäntsälään, mutta tällaista taloa emme olisi saaneet sieltäkään, Jonne toteaa.

Hyppy tuntemattomaan

Jämsästä löytyi lopulta unelmien talo. Sellainen, johon Iida ihastui jo ensivilkaisulla. Sen jälkeen piti vielä tehdä henkinen muuttopäätös. Iida työsti ajatusta rauhassa, sillä paljasjalkaiselle vantaalaiselle muutto oli hyppy tuntemattomaan. Eniten mietitytti viihtyisikö hän uudella paikkakunnalla ja löytyisikö mukavaa työpaikkaa. Puoliso antoi aikaa, vaikka hänestä tuntuikin, että seinät kaatuvat päälle Vantaan betoniviidakossa. Ainainen ruuhka ja hulina ei tuntunut omalta.

– Vielä muuttoa tehdessä mietin, että oliko tämä huonoin vai paras päätös ikinä. Nyt tuntuu, että tämä oli paras mahdollinen ratkaisu. Olen tosi tyytyväinen, sillä kokonaisuus toimii. Meillä on ihana koti, sain kivan työpaikan Jokivarren päiväkodista ja paikkakunta tuntuu mukavalta ja monipuoliselta, Iida hehkuttaa.

Jonne puolestaan tekee edelleen töitä digitaalista näyttöviestintää tarjoavassa yrityksessä. Huoltopäällikön tehtävät onnistuvat pääosin etänä oman kodin työhuoneesta käsin.

Iida Heiskanen ja Jonne Salokorpi

Iida Heiskanen kuvailee kerrostalosta omakotitaloon muuttamista positiiviseksi kulttuurishokiksi, sillä hän ei ole ennen asunut omassa talossa. Jonne-puoliso myhäilee vieressä.

Aktiivista arkea

Muuton myötä pariskunnan elämäntyyli on muuttunut aktiivisemmaksi. Työpäivän jälkeen on helppo lähteä harrastamaan ja käyttämään palveluita, kun kaikki löytyy läheltä. Vantaalla illat kuluivat helposti sohvalla löhöillen, kun metsään ja harrastuksiin pääseminen vei aikaa 30-45 minuuttia.

– Olemme innostuneet lähellä sijaitsevista kuntoportaista. Suksetkin ostettiin, kun hiihtämään pääsee lähes kotiovelta. Jämsässä on paljon tällaisia matalan kynnyksen harrastuksia, joihin on helppo lähteä, pariskunta toteaa.

Myös lähialueen metsät houkuttelevat ulkoilemaan. Kotoa pääsee kävellen niin Sorvajärven luontoliikuntapolulle kuin Pukinvuoren kuntoilureiteille.

Suunnistusta aiemmin harrastanut Iida odottaa jo kuntorastikauden alkua ja Jonne aikoo tehdä paluun Ilveksen jalkapallojoukkueeseen. Myös Himoksen laskettelurinteisiin on tarkoitus suunnata.

– On uskomatonta, että työpäivän jälkeen voimme mennä lähirinteisiin laskettelemaan muutamaksi tunniksi. Monet muut matkustavat tänne rinteiden takia kaukaa ja vuokraavat mökkejä. Me saamme sisällytettyä saman arkielämän lomaan.

Sorvajärven luontoliikuntapolku

Kodin läheltä löytyy mukavia ulkoilureittejä, kuten Sorvajärven luontoliikuntapolku.

Palvelut löytyvät läheltä

Iida ja Jonne luonnehtivat Jämsää monipuoliseksi paikkakunnaksi, josta löytyy kaikki tarvittava ja vielä vähän enemmänkin. Juuri monipuolisuus olikin iso plussa asuinpaikkakuntaa valitessa.

Pariskunta käyttää paljon oman paikkakunnan palveluita. HimosAreenan talven artistikattaus ja Akuliinan kesäkeikat houkuttelevat puoleensa. Suoranaiselta luksukselta tuntuu ensi kesän festarit, joista voi illan päätteeksi palata nukkumaan omaan sänkyyn.

Iida ja Jonne ovat jo löytäneet myös monia hyviä ravintoloita ja kahviloita. Ostosmahdollisuudet ovat tulleet tutuiksi Pajalan kengästä huopamyymälään.

– Parasta on se, että kaikki löytyy läheltä. Autolla eri paikkoihin ajaa muutamassa minuutissa.

Myös Jämsän sijainti keskellä Suomea on Iidan ja Jonnen mieleen. Tarvittaessa Jyväskylään hurauttaa autolla 40 minuutissa ja Tampereellekin tunnissa.

Keikka Akuliinan aukiolla

Akuliinan keikkakesä on pariskunnalle jo entuudestaan tuttu.

Paluumuuttajan oivallus

Jonne myöntää, ettei hän nuorena ymmärtänyt kuinka hyvä paikkakunta Jämsä on. Muutama pääkaupunkiseudulla vietetty vuosi avasi silmät.

– Noina vuosina kaipasin eniten rauhaa, jota täällä on. Oli kiva päästä takaisin kotiin. Enää ei ole tarvetta lähteä mihinkään, Jonne toteaa hymy kasvoillaan.

Iida Heiskanen ja Jonne Salokorpi talonsa pihalla

Iida ja Jonne nauttivat uudenlaisesta arjesta omakotitalon omistajina.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös