”Käytännön työ konttorihommat voittaa”

Viheralan yrittäjä Raisa Heino vaihtoi virkauran työhanskoihin. Eikä kadu.

Raisa Heino ei aristele tarttua multahommiin. Siirtonurmi on hänen mukaansa edullinen, helppo asentaa eikä siinä ole rikkakasveja.

Raisa Heino levittää nelinkontin siirtonurmea asiakkaansa pihamaalle lähellä Himosta. Huvilan piha on myllätty uusiksi pohjia myöten. On tehty kiveykset ja kasveja istutettu. Nyt työ on loppusuoralla, ja tekijät voivat olla ylpeitä työnsä jäljestä.

– Tämä on käsityötä, jota haluankin tehdä, Raisa Heino sanoo.

Häntä ei haittaa ollenkaan, vaikka housunpolvet välillä mustuvat mullassa.

– Olen ollut päätoiminen yrittäjä vuodesta 2019, jolloin irtisanouduin kaupunginpuutarhurin toimesta. En ole ratkaisua juuri katunut.

Vaasaan, ja takaisin kotiin

Ensimmäisen kerran Raisa Heino meni Jämsän kaupungin töihin vuonna 2009. Hän oli valmistunut hortonomiksi kolme vuotta aiemmin ja perustanut saman tien yrityksen yhdessä Satu Korpelan kanssa. Työtä riitti, mutta kaistanvaihto kaupungille houkutti.

– Kun aloitin Jämsän kaupungilla, yrityksemme käytännön työt jäivät Satulle. Itse tein yritykseen töitä lähinnä kesälomalla.

Pari vuotta kului, ja Heino päätti vaihtaa paikkakuntaa. Vaasassa oli tarjolla viheraluehortonomin äitiysloman sijaisuus.

– Tein siellä sijaisuuden, mutta veri veti takaisin Jämsään. Palasin kahden vuoden jälkeen synnyinkaupunkiin – tällä kertaa itsekin äitiysloman kautta ja tyttövauva kainalossa.

Työt jatkuivat Jämsän kaupungilla ja ura eteni. Heino valittiin Jämsään kaupunginpuutarhuriksi vuonna 2015. Neljän vuoden aikana hän ehti tehdä monenlaista viihtyisän kaupunkiympäristön eteen.

– Maauimalan ympäristöä pidän tärkeimpänä saavutuksenani. Olen iloinen, että hanke lähti hyvin käyntiin ja suunnitelman toteuttaminen jatkuu vieläkin.

Paras palaute tuli lapsilta ja nuorilta.

– He ihmettelivät jo rakennusvaiheessa, että ihanko totta meille tehdään pumptrack-rata.

Työtä riittäisi yötä päivää

Vaikka kaupungin työssäkin voi visioida vihreitä miljöitä, kunnallinen organisaatio on kaikesta huolimatta kankea ja moniportainen. Paljon työaikaa kuluu toimistopöydän äärellä.

– Ajattelin, että yrittäjänä saisin enemmän aikaiseksi, perustelee Heino siirtymistään kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

Alusta pitäen Heinon yrityksen nimi on ollut Vihersuunnittelu Sarastus Oy. Yli kymmenen vuoden aikana se on laittanut kuntoon suuren määrän jämsäläisiä pihoja ja viheralueita. Välillä yrityksessä on huhkittu melkein yötä päivää.

Tällä hetkellä yrityksellä on siis meneillään vauhdikas tempo. Viime aikoina Sarastus on laittanut pihoja kuntoon ”lähes yötä päivää”. Välillä on jopa vastattava asiakkaalle, että ei ehdi.

– Vaikka kieltäytyminen vaikeaa onkin.

Yritys työllistää kaksi vakituista työntekijää ja kolme kausityöntekijää sekä yhden osa-aikaisen.

– Alihankintatehtävissä ja yhteistyökuvioissa käytämme oman paikkakunnan yrittäjiä aina, kun se on mahdollista.

Halutaan kaunis piha

Pihakulttuuri on viime vuosina kehittynyt isoin askelin. Ihmiset haluavat laittaa pihat ja puutarhat kauniiseen ja edustavaan kuntoon. Oma aika ja taito eivät siihen aina kuitenkaan riitä.

– Telkkarin pihaohjelmatkin rohkaisevat kutsumaan ammattilaisia avuksi.

Heinon mukaan pihasuunnittelussa puhutaan jopa alakulttuureista. Joku haluaa koristeellisen pihan, joku toinen arvostaa hyötykasveja. Viljelylaatikoissa voi kasvattaa vihanneksia.

Mukavuutta tuovat puolestaan terassit ja porealtaat. Aivan viime vuosina asiakkaat ovat kyselleet, miten saisi perustettua niityn ja kukkakedon omalle tontille.

– Monet ovat huolissaan pörriäiskadosta. Näin haluttaisiin antaa elintilaa ötököille.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

– Joskus harvoin tulee eteen mahdottomia toiveita. Asiakas ei aina tiedä, että jonkin asian toteutus voi vaatia hyvin suuren rahallisen panostuksen.

Unelmana metsäpuutarha

Ammattilaisen mielestä kaikkein tärkeintä pihasuunnittelussa on, että toteutus sopii ympäristöön. Metsäinen pihapiiri on erilainen kuin rivitalon piha.

– Kuntta eli metsämaa sopii hyvin rantahuviloiden pihakatteeksi. Sitä käytetäänkin paljon.

Raisa Heinon työmaat ovat pääsääntöisesti Jämsän alueella. Asiakkaita ovat niin omakotiasujat, mökkiläiset kuin taloyhtiötkin. Palveluun kuuluu niin suunnitelmat, toteutukset kuin kohteen hoitokin.

– Näistä palveluista voi valita jonkin osa-alueen tai koko paketin.

Heinon oma pihakivimyymälä Jämsän teollisuusalueella palvelee niin, ettei kiveyksiä tarvitse kuljettaa pitkistä matkoista työmaille.

Puutarha havumetsän keskellä on Raisa Heinon oma unelma. Toistaiseksi työt kutsuvat häntä hoitamaan toisten pihoja.

Itse Heino asuu rivitalossa. Hänen oma unelmapihani olisi jonain päivänä metsäpuutarha ja alppiruusut.

Ihan aina Raisa Heino ei kyki pihoilla ja puutarhoilla. Välillä hän vaihtaa suojapuvun esiintymisasuun ja lähtee laulukeikoille.

– Musiikki on rakas harrastus, mukavaa vastapainoa työlle.

Jos joku haluaa ilahduttaa Heinon Raisaa kukkasin, hänen kannattaa valita kimppuun liljoja tai auringonkukkia, sillä ne ovat viherammattilaisen lempikukkaset.

Teksti ja kuvat: Päivi Ketolainen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also