Äidin rakkaus aloittaa Jämsän teatterivuoden

J+J Teatteri tarjoaa piristystä arkeen Äidin rakkaus -näytelmällään, joka naurattaa ja koskettaa.

J+J Teatteri

Äidin rakkaus

Ensi-ilta 21.1.2023.

 

Kulttuurinnälkäisten suureksi iloksi paikkakunnan teatterista päästään nauttimaan heti alkuvuodesta toden teolla – juuri kun Teatteri Tenhon esitykset (https://www.jamsa.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tenho-hauskuuttaa-mehukkaalla-farssilla/) ovat päättyneet, käynnistää J+J Teatteri kauttaan. Jo heti tammikuussa, lauantaina 21. tammikuuta, J+J Teatteri tuo ensi-iltaan Äidin rakkauden. Kyseessä on Antti Haikkalan käsikirjoittama tragikoominen näytelmä.

– Teksti on tosi hauska, mutta taustalla on traagisuutta. Sitä voisi kutsua komediaksi, joka koskettaa. Ulottuvuuksia on useita, ja on katsojasta kiinni mitä kukakin sieltä löytää, ohjaaja Anna-Maija Ojansivu kertoo.

Alkamassa on läpimenoharjoitukset, ja olen saanut tulla kameran kera koeyleisöksi. Ensi-ilta on lähellä, joten ilmassa on hyvä säpinä. Suuret linjat ovat jo hallussa, nyt pohditaan yksityiskohtia: miten huivi laitetaan, missä muovipussin kuuluu olla ja milloin puhelin pirahtaa.

Tarja Lankinen

Lavalla nähdään kolme näyttelijää: Tarja Lankinen, Jukka Lahtinen ja Eija Roos-Kuosmanen.

– Kun porukka on näin pieni, on voinut keskittyä jokaiseen erikseen, se on ollut mukavaa. Meillä on ollut tosi hauskaa harjoituksissa, naurettu on paljon, tämä on tosi hyvä kokoonpano. Itse asiassa kaikki näyttelijät ovat ammatiltaan yrittäjiä, ja täytyy sanoa että tehokkaita ovat, ja hommat sujuvat, ohjaaja iloitsee.

Ohjaaja kiittelee myös muuta työryhmää, joka antaa arvokkaan panoksensa kokonaisuudelle. Valo- ja ääniajoista vastaa Jesse Sipovaara, kuiskauksesta Satu Juven, lavasteiden rakentamisesta Heikki Björk ja valosuunnittelusta Jon Pettersson.

Näyttämöllä Jukka Lahtinen ja Tarja Lankinen

Näyttämöllä Jukka Lahtinen ja Tarja Lankinen.

Äidin rakkaus kertoo äidistä ja aikuisesta pojasta, jotka asuvat yhdessä. Tunnelma on jämähtänyt jonnekin menneisyyteen, eikä suhde ole ihan mutkaton, kuten arvata saattaa. Kun kuvioon astuu Maria, alkaa totisesti tapahtua. Arki saa melkoisen absurdeja käänteitä.

Juoni on erityisen tärkeässä asemassa, joten en paljasta enempää. Mutta sen voin sanoa, että todella kutkuttava lopputulos – naurattaa ja koskettaa. Enkä yhtään ihmettele, että Suomen Harrastajateatteriliitto palkitsi vuonna 2011 tekstin parhaana kantaesityksen käsikirjoituksena.

Eija Roos-Kuosmanen ja Tarja Lankinen näyttämöllä

Äidin roolissa nähdään Tarja, joka on palannut lavalle neljän vuoden tauon jälkeen.

– Kun Anna-Maija soitti ja pyysi mukaan, innostuin heti. Tämä teksti on vain niin loistava. Olen näitä vahvojen naisten osia tehnyt ennenkin, ja tähän oli helppo sujahtaa. Tosin on tässä tekstissä toki omat haasteensakin.

Myös Tarja kehuu työryhmää, ja yleensäkin hyvää ilmapiiriä. Samaa mieltä on Jukka, joka on tällä kertaa Niilo, äidin poika.

– Joo, tämä on ollut kaikin puolin tosi mielenkiintoinen prosessi. Haastava rooli, on tarvinnut miettiä ja elää tekstiä sekä henkilöhahmoa aika paljon.

Hyvällä mielellä kohti esityskautta suuntaa myös Eija, jonka roolihahmo Maria tulee myllertämään äidin ja pojan eloa. Kyseessä on toinen aikuisten näytelmä missä Eija on mukana, aiempi oli myös Anna-Maijan ohjaama Täydelliset häät (2019).

– Heti innostuin, kun Anna-Maija soitti ja kysyi mukaan, tekstistä tykkäsin välittömästi. Kun luin sitä ensimmäistä kertaa kuulin jo mielessäni Tarjan ja Jukan äänet, Eija nauraa.

Äidin rakkaus on herättänyt ilahduttavasti kiinnostusta, ja ennakkovarauksia on tehty mukavasti. Joten kannattaa jo napata esitysajat talteen, ja alkaa suunnitella reissua Jämsänkosken teatteritalolle. Luvassa on takuuvarmaa piristystä alkuvuoden iloksi.

Tarja Lankinen näyttämöllä

Äidin rakkaus

Käsikirjoitus: Antti Haikkala

Ohjaus: Anna-Maija Ojansivu

Valo- ja ääniajot: Jesse Sipovaara

Kuiskaus: Satu Juven

Lavastus ja puvustus: työryhmä

Lavasteiden rakentaminen: Heikki Björk

Äänisuunnittelu: Anna-Maija Ojansivu ja Jesse Sipovaara

Valosuunnittelu: Jon Pettersson

Rooleissa: Jukka Lahtinen, Tarja Lankinen ja Eija Roos-Kuosmanen

 

​Esitysajat: LA 21.1. klo 19, KE 25.1. klo 19, PE 27.1. klo 19, SU 29.1. klo 15, KE 1.2. klo 19, PE 3.2. klo 19, SU 5.2. klo 15, KE 8.2. klo 19, PE 10.2. klo 19, SU 12.2. klo 15, KE 15.2. klo 19, PE 17.2. klo 19, SU 19.2. klo 15, KE 22.2. klo 19, Pe 24.2. klo 19.

Jämsänkosken teatteritalo, Kauppakuja 3, Jämsänkoski

Liput: 17  euroa (peruslippu), 15 euroa (eläkeläiset, työttömät), 10 euroa (opiskelijat, alle 18-v.). Ryhmälippu 14 euroa (minimi 10 henkeä, yli 20 hengen ryhmissä 2 ilmaista).

Tiedustelut ja varaukset: 050 4669627 tai toimisto@jjteatteri.fi.

http://www.jjteatteri.fi/

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös