Aino Hagner kertoo sotakummilapsen tarinan

Jämsänkoski-kirjoistaan tuttu kirjailija johdattaa tällä kertaa lukijansa sota-aikaan, ja erään perheen elämään. Aino Hagnerin Sotakummilapsi on kertomus Ahti Leppäsen lapsuudesta.

Viitisen vuotta sitten Jämsän murteeseen liittyvä seikka mietitytti kirjailija Aino Hagneria. Hän tarttui puhelimeen ja soitti todelliselle kielen mestarille, Jukka Virtaselle. Jukka vastasi kodissaan Jämsänkoskella, vieressään pitkäaikainen ystävänsä Ahti ”Atsi” Leppänen. Lopulta puhelu päättyi siihen, että miehet lupasivat tulla aamulla Ainon luo kylään, Valkealuomeen Härön tilalle. Vaikka Jämsänkoskelta kotoisin oleva Aino onkin jo vuosia asunut Tampereella, sukutilalla tuli vietettyä paljon aikaa kesäisin.

Siitä tapaamisesta alkoi tapahtumasarja, joka huipentui 24.10.2022 Jämsän kirjastolla pidettyyn kirjan julkistamiseen. Sotakummilapsi kertoo Ahdin tarinan. Kyseisellä aamuisella kahvittelulla nimittäin selvisi, että Ahti on Ainon isän sotakummilapsi. Asia sinänsä ei ollut uusi, sillä Aino kyllä oli kuullut isän kummipojasta, mutta ei tiennyt aiheesta sen tarkemmin.

– Ne Atsin tarinat ja muistelut alkoivat kiehtoa valtavasti, ja lopulta kysyin voisinko tehdä aiheesta kirjan. Tähän suostuttiin mielihyvin, ja noin kolmen vuoden ajan olen tätä työstänyt. Nyt on hyvä tunne, kun pitkä projekti on saatu päätökseen, Aino kertoo ja lisää, että heistä on tullut Atsin kanssa hyvät ystävät.

Kirja luo elävän kuvan Ahdin lapsuudesta ja elämästä sotavuosien aikaan. Helppoa ei ole, mutta on paljon hyvääkin, kuten koti, ystäviä ja monet mukavat leikkipaikat kotiseudulla Jämsänkoskella. Vuonna 1942 kahdeksanvuotias Ahti menettää jatkosodassa isänsä, ja kuusilapsisen perheen tilanne vaikeutuu entisestään.

Martti Reinikka, palopäällikkö sekä suojeluskunnan aluepäällikkö, oli huomannut Ahdin, joka mielellään pyöri palolaitoksen lähettyvillä. Hän halusi auttaa Leppästen perhettä, ja tarjoutui pojalle sotakummiksi, mikä tarkoitti muun muassa taloudellista tukea ja muuta avustamista.

– Tähän suostuttiin, vaikka sitä vähän kummasteltiin, että mies näin tarjosi apuaan. He ystävystyivät, ja kummista tuli Ahdille tärkeä, Aino kertoo.

Lopulta Ahti lähtee sairastelun päätteeksi vuodeksi kumminsa kotiseudulle Pohjanmaalle Koiviston taloon. Kokemuksesta kasvaa merkittävä, ja se opettaa jämsänkoskelaispojalle paljon. Edelleen Ahti, nyt 89-vuotiaana, muistaa kokemuksen hyvin.

Kirjan julkistaminen houkutteli suuren määrän kuulijoita, ja myös päähenkilö saapui paikalle. Projektilla on ollut Ahdin hyväksyntä alusta saakka.

– Kyllähän tämä mukavalta tuntuu, että tällainen on tehty, mies myhäilee tyytyväisenä.

On selvää, että faktatietojen lomassa läikkyy kirjailijan vapaus ja kuvitteluntaito. Kuten Aino toteaakin, ei kenenkään mielen ja muistojen sisään toki voi päästä.

– Tyhjiä kohtia olen täytellyt, muun muassa dialogit ja ajatukset ovat tietenkin minun keksimääni, vaikka ne nojaavatkin Atsin puheisiin. Kirjaan on nivottu tarinoita, joita minulle on kerrottu eri ihmisten toimesta, ja olen yhdistellyt asioita. Ihmisten toiminta ja teot ovat faktapohjaisia. Osa pohjanmaalaisten henkilöiden nimistä on muutettu.

Sotakummilapsi on kirja, jota on edeltänyt lukematon määrä haastatteluja, monenlaisia tapaamisia ja historian penkomista. Tämä sinänsä ei ole mitään uutta Ainolle, jonka aiemmatkin teokset tukeutuvat vahvasti historiaan. Parhaiten hänet tunnetaan Jämsänkoski-sarjastaan, joka valottaa Ainon suvun tarinaa ja kuljettaa lukijansa vuosien taakse Petäjäveden, Koskenpään, Jämsänkosken ja Hopsun maisemiin. Jämsänkoski-kirjoja on ilmestynyt kuusi: Perhoseni suruvaippa (2016), Pitää olla ihmisiksi! (2017), Pulasta huolimatta (2018), Puun ja kuoren välissä (2019), Tavalla tai toisella (2021) ja Leivän syrjään (2021).

– Jatkoa on luvassa, hahmottelen seitsemättä osaa. Sain käsiini mielenkiintoista aineistoa, joka on jälleen innoittanut eteenpäin, Aino paljastaa. Sotakummilasta voi nimittää sarjan sivujuonteeksi.

– Samassa korttelissa tässäkin liikutaan. Toivon toki, että Jämsänkoski-kirjojeni ystävät löytävät myös tämän kirjan.

Uskon vakaasti lukijoiden ottavan uutuuden vastaan yhtä ilahtuneesti kuin aiemmatkin Ainon kirjat, sillä siinä on samaa eläväistä kuvausta ja historian syvää havinaa. Ja tietenkin monelle Atsi on tuttu persoona, muun muassa jalkapallon saralta. Vaikka kirjassa eletäänkin sotavuosia, ei se suinkaan ole synkkä, vaan valoisa tarina kasvusta ja selviämisestä.

Kirjaa voi ostaa Pasicopysta tai suoraan kirjailijalta: kustannusaiha@gmail.com / 050 328 9926. Se löytyy myös Jämsän kirjaston kokoelmasta.

https://www.ainohagner.com/

Yhteiskuvassa Aino Hagner ja Ahti "Atsi" Leppänen.

Yhteiskuvassa Aino Hagner ja Ahti "Atsi" Leppänen. Hagnerin romaani Sotakummilapsi kertoo Leppäsen tarinan.

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös