Ajankohtaista rokotuksista

THL:n rokotustilasto ei ole päivittynyt Jämsän osalta lainkaan viimeisten viikkojen aikana. Taustalla on tiedonsiirto-ongelma potilastietojärjestelmästä, mitä tietohallinto ja TietoEvry koittavat edelleen ratkaista. 6.12.21 jälkeen Jämsässä on annettu 159 ensimmäistä ja 221 toista koronarokotetta. Kolmansia koronarokotteita on annettu tähän mennessä yhteensä noin 4600 (rokotuskattavuus 25 % yli 12 -vuotiailla, koko Suomessa 22 % ).

Kaikki ne 12 vuotta täyttäneet kuntalaiset, jotka ovat vielä vailla ensimmäistä ja toista rokotetta voivat edelleen tulla helposti walk-in rokotuksille ilman ajanvarausta. mRNA-koronarokotteiden ensimmäisen ja toisen annoksen suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa.

Kolmannet koronarokotukset

THL:n uusimman suosituksen mukaan 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. THL suosittelee kolmatta koronarokotetta kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Uusi annosvälisuositus on tehty omikronvariantista saadun uuden tiedon valossa. Kolmansissa rokoteannoksissa pyritään etenemään nopeasti vanhimmasta ikäryhmästä nuorimpiin.

Jämsässä kolmansia koronarokotuksia on annettu nyt n. 4600 ja noin 2500 aikaa on varattu rokotuksiin valmiiksi tammikuulle aiemman annosvälisuosituksen mukaisesti.

Mikäli 60-vuotta täyttäneen tai riskiryhmään kuuluvan aika olisi myöhemmin tammikuulla tai aikaa ei ole vielä varattuna, suosittelemme rokotuksen aikaistamista walk-in päiviin. Toivomme, että kuntalaiset voivat auttaa iäkkäitä lähisukulaisia tai ystäviä saamaan tietoa mahdollisuudesta kolmanteen koronarokotteeseen ja jos he tarvitsevat apua rokotukseen hakeutumisessa. Tiedotamme vielä erikseen, kun rokotuksissa edetään alle 60-vuotiaisiin, jotka eivät kuulu riskiryhmiin.

Seuraavat walk-in rokotukset Jämsän liikuntahallilla (Keskuskatu 16) seuraavasti 60 -vuotta täyttäneille ja riskiryhmille:
pe 31.12. klo 9-15 (walk-in linjoja 1-2)
ma 3.1. klo 9-15 (ajanvarausten lisäksi 1 walk-in linja)
ti 4.1. klo 9-15 (ajanvarausten lisäksi 1 walk-in linja)
ke 5.1. klo 9-15 (ajanvarausten lisäksi 1 walk-in linja)
pe 7.1. klo 9-15 (ajanvarausten lisäksi 2 walk-in linjaa)

Pyydämme huomioimaan, että ilman ajanvarausta tapahtuvina päivinä voi rokotuspaikalla olla ruuhkaa ja toivomme kaikilta kärsivällisyyttä. Henkilökuntaa on paikalla opastamassa oikealle rokotuspisteelle saapuessa. Mukaan tarvitaan henkilöllisyystodistus. Suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttöä. Vain terveenä voi saapua rokotukseen (ei lieviäkään hengitystie-infektion oireita). Myös jonottaessa tulee pitää turvavälit.

Kolmantena annoksena annetaan joko kokonainen annos Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai puolikas annos Modernan Spikevax-rokotetta. Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmantena annoksena kokonaista annosta Comirnatya tai Spikevaxia. Lisääntyvä kysyntä on johtanut rokotepulaan Pfizerin Comirnaty-rokotteen osalta. Kolmansina annoksina käytetään nyt enenevästi Modernan Spikevax-rokotetta, vaikka edeltävä toinen rokotuskerta olisi ollut Comirnaty-rokotteella. Spikevaxia voidaan käyttää myös ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla. Spikevax-rokotetta voidaan käyttää kaikille muille paitsi alle 30-vuotiaille miehille.

Rokotukset aluevaalien aikana 10.1.-24.1.2022

Jämsän liikuntahallin rokotuspiste ei ole käytettävissä rokotuspaikkana aluevaalien vuoksi ajalla 10.1.-24.1.22, tänä aikana koronarokotuksia annetaan Jämsän pääterveysasemalla sekä muilla terveysasemilla ajanvarauksella.

Jämsän pääterveysasemalla rokotuksia annetaan päivittäin ajanvarauksella huoneissa 1A ja 1B. Aikoja on vapaana varattavissa puhelimitse viikoille 2-3. Pyrimme saamaan ajat varattaviksi myös sähköisesti mahdollisimman pian.
Koskenpään terveysaseman seuraava rokotuspäivä on torstai 12.1, aikoja on varattavissa.
Kuoreveden terveysasemalla rokotuspäiviä ovat maanantait 10.1, 17.1, 24.1, sekä lisäpäivä tiistaina 11.1.
Länkipohjan terveysasemalla rokotuspäivät ovat tiistait 11.1. ja 18.1. Lisäpäivä torstaina 13.1.

Terveysasemilla rokotukset tapahtuvat ajanvarauksella, jotta rokotteita saadaan varattua oikea määrä kaikille rokotukseen tuleville, ja jotta tilat eivät ruuhkautuisi.

Neljännet rokotukset voimakkaasti immuunipuutteisille käynnissä

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Tehosteannoksena käytetään kokonaista annosta Comirnatya tai Spikevaxia. Listaus siitä, ketkä kuuluvat voimakkaasti immuunipuutteisiin, löytyy kolmansien rokoteannosten verkkosivulta: Kolmas koronarokoteannos

5-11 v lasten rokotukset

Koronarokotuksia on jo tarjottu 5-11-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille. Valtioneuvosto on muuttanut koronarokotuksia koskevaa asetusta 22.12.21 siten, että koronarokotuksen voivat nyt saada kaikki 5 vuotta täyttäneet. 5–11-vuotiaille lapsille on oma BioNTech-Pfizerin Comirnaty 10 mikrog/annos -rokote. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusta. Suomessa suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa. Lisätietoa lasten koronarokotuksista löytyy THL sivulta: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista – THL

Huoltajien suostumus 5–11-vuotiaiden rokottamiseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori kykenee ikänsä ja kehitystasonsa perusteella päättämään asiasta. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan suostumus lapsen huoltajilta. Suostumus pyydetään kirjallisena. Jos alaikäisellä on enemmän kuin yksi huoltaja, suostumus tulee saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta. THL:n laatima suostumuslomake alaikäisen koronarokotukselle löytyy tästä linkistä Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle.

Lasten rokotuksia annetaan Jämsän neuvolassa (Sairaalantie 11, 2 krs) ajanvarauksella, aikoja on nyt varattavissa viikolle 1. Ajanvaraus tapahtuu oman neuvolan tai koulun terveydenhoitajan kautta normaaleina puhelinaikoina. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Influenssarokotukset

Influenssarokotteita on vielä pieniä määriä jäljellä. Influenssarokotus on edelleen mahdollista saada varattujen hoitajakäyntien yhteydessä, koronarokotuksen yhteydessä tai erikseen sille varattuna aikana. Ajan voi varata terveyssovelluksen kautta tai puhelimitse.

Elina Vettenterä, palveluvastaava, Jämsän Terveys
Susa Rahkonen, palveluvastaava, Jämsän Terveys
Titta Frantsila, johtava ylilääkäri, Jämsän Terveys

Yleistä infoa

Sähköinen rokotusten ajanvaraus tästä linkistä (jämsäläisille)

Rokotusneuvonta ja ajanvaraus puhelimitse:
Jämsä ja Koskenpää p. 040 7560 744 (arkisin klo 9-15)
Kuorevesi ja Länkipohja p. 040 8461 218 (ma-to 9-15, pe 9-14)

NOUDATATHAN SEURAAVIA OHJEITA TULLESSASI KORONAROKOTUKSEEN
• Tule rokotukseen vain terveenä
• Käytä kasvomaskia
• Henkilökunta opastaa tullessa rokotuspisteelle
• Ota esille henkilöllisyystodistus
• Ulkotakin voit jättää naulakkoon tai ottaa mukaan rokotuspisteelle
• Desinfioi kädet saapuessasi ja poistuessasi
• Säilytä 2 metrin turvaväli muihin odottaessasi
• Jää rokotuspaikalle 15 minuutiksi seurantaan rokotuksen jälkeen. Tämän jälkeen voit poistua, eikä poistumisesta tarvitse ilmoittaa henkilökunnalle
• Ota yhteyttä henkilökuntaan, mikäli sinulla on kysyttävää
• Ajanvarauksella tullessasi saavuthan paikalle tarkasti annettuna aikana
• 1. ja 2. koronarokotuksia annetaan ilman ajanvarausta aina rokotuspisteen aukiollessa
• 3.koronarokotuksia annetaan ilman ajanvarausta erikseen ilmoitettuina walk-in rokotuspäivinä

Tiedote 31.12.21: Jämsän Terveys

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös