Himoksen lumivarmalle ladulle rahoitusta

Keski-Suomen ELY-keskus on antanut Himoksen Lumivarmalatu-hankkeelle myönteisen rahoituspäätöksen. Rahoitusavustuksella rakennetaan 3,4 kilometrin mittaisen ladun maan pohjatyöt, valaistus, lumensäilömispaikka, opastukset, vesi-ja ilmaputkisto.

Latu rakentuu Keski-Himokselta Pohjois-Himokseen. Latu on hiihdettävissä edestakaisin ja ladun mitta yhteen suuntaan on 1,7 kilometriä. Ladun leveys on 8-10 metriä. Lumivarmaladun rakentamisen kokonaiskustannus on 741 500 euroa, josta ELY-keskuksen tukea on 70 % (519 000 e). Ladun rakentaminen aloitetaan kesällä 2021.

Lumivarmaladun viereen rakentuu lumensäilömispaikka, johon keskitalvella tykitetään lumi ja säilötään kesän ajaksi purun alle. Lumi levitetään syksyllä hiihtäjien käyttöön, jolloin hiihtokausi voidaan aloittaa ennen varsinaista luonnonlunta.

Hiihtokausi on tavoitteena aloittaa Himoksella loka-marraskuussa. Keski-Suomessa hiihtokausi avautuu normaalisti luonnonlumella joulu-tammikuussa, mutta säilölumen ansiosta hiihtokautta voidaan pidentää alkutalvesta 1-2 kuukautta.

Lumivarmaladun viereen rakentuu vesi- ja ilmaputkisto, jolla varmistetaan lumen tekeminen ladulle, jos säilölunta ei voida varastoida. Vesi- ja ilmaputkiston avulla voidaan paikata pakkaskelillä latua. Putkistoon liitetään lumitykit, joita on helppo siirrellä ladun eri kohtiin. Tämän avulla Himoksen Lumivarmaladulta ei lumi lopu kesken hiihtokauden.

Lumivarmalatu on yksi äkillisen rakennemuutoksen Jämsä-paketin hankkeista, jonka tavoitteena on elinkeinotoiminnan kehittyminen ja synnyttää uusia matkailuvirtoja ja työpaikkoja alueelle. Latu palvelee paikallisia hiihtäjiä ja Himoksen hiihtomatkailijoita. Himoksen hiihtokausi pidentyy syksyllä ja tuo majoittujia ja hiihtoseuroja leireilemään Jämsään. Lumivarmalatu parantaa nykyisin syksyn hiljaisempaa ajankohtaa.

Hanketta on valmisteltu lähes kaksi vuotta ja siinä ovat mukana Himos-Lomat Oy, Hiihtokeskus Himos Oy, Jämsänkosken Ilves, Kaipolan Vire, Multisnowtech Oy ja Jämsän kaupunki.

Lisätietoja: yrityspalvelupäällikkö Joonas Nurminen, puh. 040 778 9512, joonas.nurminen@jamsa.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös