Hullunkurista arkirealismia

J+J Teatterin uutuus on Mummun saappaassa soi fox, Sirkku Peltolan kirjoittama komedia, jossa kurkistetaan Mörttisen perheen elämään.

Mummun synttärit ovat ihan kohta, ja lahjakin pitäisi hankkia. Teini-ikäinen tytär huudattaa yläkerrassa musiikkia ja 8-vuotias poika samoilee pitkin metsiä. Lapset pärjäävät koulussa, josta todisteena tokarissakin ”kaikki rastit vasemmalla.” Elämä sujuu ihan hyvin, vai sujuuko? Aivan kuin jokin jossain kaihertaisi.

J+J Teatteri tuo ensi-iltaan lauantaina 22.10. näytelmän nimeltään Mummun saappaassa soi fox, joka tarjoaa aimo annoksen hauskaa, mutta myös pohdittavaa. Sirkku Peltolan käsikirjoittamasta komediasta ei jää tasoja puuttumaan.

– Pidän juuri tällaisista näytelmistä, joissa naurun ja sen kaiken hauskan alla on jotain muutakin, koskettavaa ja puhuttelevaa. Tämä on sitä teatterin lumoa, ohjaaja Kirsi Sulonen kertoo.

Laukaasta treeneihin Jämsänkoskelle ajellut Kirsi on kovan luokan ammattilainen, joten häntä voidaan tituleerata vierailevaksi tähtiohjaajaksi. Kirsi on ohjaaja, kouluttaja ja näyttelijä, joka tunnetaan muun muassa Teatterikoneesta.

Itse asiassa Kirsi on kolmas ohjaaja, joka on mukana Mummun saappaassa. Kaikki alkoi jo vuosia sitten, kun Reijo ”Repa” Ahonen ja Kaisa Vihijärvi saivat eteensä Peltolan käsikirjoituksen ja ihastuivat saman tien.

– Heti teki mieli hypätä Mörttisen perheen isän, Veinin, nahkoihin. Syntyi heti mielikuvia ja ajatuksia siitä, miten roolin tekisin, Repa muistelee.

Alun perin esityskausi oli kaavailtu vuodelle 2020, mutta koronapandemia laittoi suunnitelmat uusiksi. Ensimmäinen ohjaaja joutui perumaan pestin, ja kun toinenkin ohjaaja jäi sivuun, myöntää perheen äitiä näyttelevä Kaisa, että epätoivon fiiliksiä oli ilmassa.

– Mutta on tämä sen verran upea näytelmä, että emme antaneet periksi. Lopulta ohjaajaksi löytyi onneksi Kirsi, mikä onkin osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi, Kaisa tiivistää.

Kirsi otti ohjat käsiinsä kesän lopulla, ja tunnustaa että J+J Teatterin väki yllätti positiivisesti kovalla motivaatiolla ja tekemisen meiningillä.

 

Näyttelijät puolestaan kiittelevät ohjaajaansa jämäkästä, tarkasta ja reilusta otteesta. Paljon on opittu myös uutta.

– Kyllä Kirsi on saanut meistä paljon irti. Mitään ei jätetä puolitiehen, ja on tässä oppinut paljon myös omasta tekemisestään, Repa ja Jouni Leppikorpi kehuvat yhteen ääneen hetkeä ennen tositoimia.

Alkamassa on läpimeno, jossa hiotaan yksityiskohtia paikoilleen. Olen ilokseni päässyt seuraamaan harjoituksia, ja saan kurkistaa millaista meno oikeasti on, kun esimerkiksi valaistus ja näyttelijöiden tarkat paikat hiotaan esityskuntoon.

Millainen näytelmä sitten on kyseessä? Voin kertoa että sain nauraa ripsivärit poskilla, mutta aivan kuten Kirsi alkuun mainitsi, muutakin on.

– Tätä voisi nimittää traagiseksi komediaksi. Surkuhupaisan arkirealismin äärellä ollaan, absurdiutta unohtamatta. Peltola tavoittaa hienosti sen, miten kummallisesti me ihmiset usein toimimme, Kirsi lisää, ja jatkaa, että perheen sisäinen kohtaamattomuus on teema, joka nousee vahvasti esiin.

– Saatetaan kysyä mitä kuuluu, mutta ei oikeasti kuunnella vastausta.

Mutta missään nimessä esitys ei siis ole synkkä, vaan ihan päinvastoin. Tekstiä on paljon, ja henkilöhahmojen sanailu on varsin lennokasta. Peltolan näytelmät ovatkin usein kielellisesti erittäin kiehtovia.

 

Mörttisen perheen poikaa esittää 15-vuotias Jesse Sipovaara, joka on jo konkari, sillä teatteriharrastusta on takana yhdeksän vuotta. Kunnianhimoakin löytyy, sillä tähtäimessä on näyttelijän ammatti.

– Tämä Tarmon rooli on ollut mukava, mutta myös haastava. Olen itse hyvin erilainen kuin Tarmo. Näyttelen ensimmäistä kertaa aikuisten näytelmässä, ja tämä on ollut kyllä tosi mahtavaa ja opettavaista, Jesse kommentoi.

Jesse tullaan näkemään myös J+J Teatterin nuorten ryhmän tulevassa esityksessä, kuten myös Mörttisten tytärtä näyttelevä Aino Kuronen.

– Repa pyysi mua tähän, ja vaikka mulla onkin abivuosi meneillään ja vähän kiireitä, niin päätin lähteä mukaan. Ja onneksi lähdin!

 

En halua paljastaa juonesta sen enempää, mutta sen voin kertoa jo harjoitusten perusteella, että jälleen kerran J+J Teatteri yltää upeaan suoritukseen. Miksi mummun saappaassa soi, mitä lahjaksi hankitaan ja kenellä oikein on poninhäntä – tästä kannattaa ottaa itse selvää, ja suunnata Jämsänkosken teatteritalon katsomoon.

Ensi-ilta lauantaina 22.10. klo 15

Muut esitykset: ti 25.10., pe 28.10., ti 1.11., pe 4.11., ti 8.11., pe 11.11., ti 15.11., pe 18.11., ti 22.11. ja pe 25.11. klo 18.30

Su 30.10., su 6.11., su 13.11., su 20.11. ja la 26.11. klo 15

Jämsänkosken teatteritalo, Kauppakuja 3

Liput:

Aikuiset 17 €, eläkeläiset/työttömät ja opiskelijat 15 €, alle 18-vuotiaat 10 €

 

Mummun saappaassa soi fox

Käsikirjoitus: Sirkku Peltola

Ohjaus: Kirsi Sulonen

Rooleissa: Reijo Ahonen, Kaisa Vihijärvi, Jesse Sipovaara, Aino Kuronen, Jouni Leppikorpi, Tani Lindroos

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös