Ikäluokkien pieneneminen näkyy varhaiskasvatuksessa

Lasten määrän vähetessä myös hoitopaikkojen määrä laskee.

Elokuun ensimmäinen päivä alkavan varhaiskasvatuksen uuden toimintakauden suunnittelu on jo pitkällä. Ensi talvena esioppilaiden määrä on näillä näkymin 131 lasta, kun tällä hetkellä esiopetusikäisiä on 158. Ikäluokkien pieneneminen näkyy myös nuoremmissa ikäluokissa, vaikka samaan aikaan varhaiskasvatukseen osallistumisaste on noususuuntainen.

– Tällä hetkellä varhaiskasvatuksen piirissä on 88 prosenttia yli kolmevuotiaista lapsista ja vuosina 2019-2020 syntyneistä lapsista 66 prosenttia, toteaa varhaiskasvatusjohtaja Maija Jääskeläinen.

Ikäluokkien pieneneminen näkyy tulevalla toimintakaudella eniten Hallin ja Jämsänkosken alueilla. Hallissa varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen on tulossa 44 lasta. Jämsänkoskella puolestaan varhaiskasvatukseen osallistuu 102 lasta, kun vielä tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on 146 lasta.

Lasten määrän vähetessä myös hoitopaikkojen määrä laskee. Jämsän keskustan alueen perhepäivähoidosta poistuu kahdeksan perhepäivähoitopaikkaa eläköitymisien myötä. Hallin ja Jämsänkosken alueelta vähenee 42 päiväkotipaikkaa. Yhteensä varhaiskasvatuspaikkoja vähenee 50. Henkilöstön vähenemässä hyödynnetään luontaista poistumaa ja avoimia työpaikkoja voidaan jättää täyttämättä.

Elokuussa, uuden toimintakauden alkaessa lähes kaikkiin päiväkoteihin jää väljyyttä. Näin tulee ollakin, sillä uusia lapsia tulee varhaiskasvatukseen ympäri vuoden.

Sivistyslautakunta käsitteli varhaiskasvatuksen toimintakatsausta kokouksessaan 24.5.2022.

 

Lisätietoja:

Varhaiskasvatusjohtaja Maija Jääskeläinen, p. 040 507 9571

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also