Jämsän kaupunki liittyy kuntien yhteiseen e-kirjastopalveluun

Sivistyslautakunta päätti 28.9.2023 kokouksessaan Jämsän kaupungin liittymisestä kuntien yhteiseen e-kirjastopalveluun, kun kuntien yhteinen e-kirjasto avataan vuoden 2024 alussa Kansalliskirjaston toimesta.

Kuntien yhteinen e-kirjasto on aineistopalvelu, joka tarjoaa asiakkaille yhden verkkosivun tai mobiili-aplikaation kautta monipuolisen kokoelman e- ja äänikirjoja, joihin e-kirjasto on hankkinut käyttöoikeuden. Uusi e-kirjasto antaa Suomen kirjastojen asiakkaille tasa-arvoisen ja helppokäyttöisen pääsyn digitaalisiin sisältöihin. Palvelu vastaa e- ja äänikirjojen suosion kasvuun sekä kirjastolain kirjastoille antamaan tehtävään tarjota monipuolinen ja uudistuva kokoelma.

Yhteisen e-kirjaston käyttö edellyttää, että oma asuinkunta on liittynyt mukaan e-kirjastoon. Ennakoitu e-kirjaston asukaslukukohtainen kustannus on 0,70 euroa / asukas, mikä merkitsee noin 13 500 euron vuosikustannusta Jämsän kaupungille. E-kirjastoon liittymisen myötä e-aineistojen tarjonta paranee.  Samalla se korvaa osan Keski-kirjastokirjastojen kimpan e-aineistotarjonnasta. Lautakunta linjasi, että talouden tasapainottamisohjelman välttämättömyyden takia kustannuksia ei voida ottaa huomioon korottavana tekijänä määrärahaesityksissä.

Mikäli Jämsän kaupunki olisi jättänyt liittymättä e-kirjastoon ja muu Keski-kirjastojen kimppa olisi siihen liittynyt, osa sähköisistä aineistoista olisi hankittava itse ja todennäköisesti aineistotarjonta olisi suppeampi.

 

Lisätiedot: kirjastopalvelupäällikkö Risto Heikkinen, p. 044 705 8321

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös