Kohti Keski-Suomen hyvinvointialuetta – alle 20 päivää aloitukseen

Yksi Suomen historian merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista toteutuu, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023. Kaipaatko lisätietoja tulevasta uudistuksesta, palveluista tai asioinnista? Kerro mikä askarruttaa vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista. Aikaisemmin asukkaan oma kunta on vastannut näistä palveluista. Hyvinvointialueelle siirryttäessä tavoitteena on turvallinen ja sujuva siirtymä kaikille sidosryhmille. Asukkaille, asiakkaille ja potilaille turvallinen siirtymä tarkoittaa sitä, että palvelut toimivat kuten ennenkin. Asiakkaat asioivat edelleen samalla terveysasemalla tai terveyskeskuksessa, sosiaaliasemalla, hammashoitolassa, neuvolassa, perhekeskuksessa tai ikääntyneiden päivätoiminnassa kuten ennenkin. Myös kotihoito, vammaispalvelut ja muut palvelut toimivat samoin kuin nytkin.

-Monia asioita varmistetaan ja turvataan tällä hetkellä. Muistetaan se, että meillä on tutut ja ammattitaitoiset ammattilaiset, jotka palvelevat jatkossakin tutuissa toimipisteissä. Luottavaisesti ja turvallisin mielin menemme kohti vuodenvaihdetta, kertoo sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo.

Toimipisteiden ja ammattilaisten puhelinnumerot pysyvät samoina. Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi löytyvät 1.1.2023 alkaen palveluiden tiedot, yhteystiedot ja toimipisteet. Nämä tiedot löytyvät myös alkuvuodesta 2023 kuntien tai sote-kuntayhtymien verkkosivuilta, joista on ohjaus hyvinvointialueen verkkosivuille. Asiakkaille myönnettävien palvelujen myöntämisperusteet yhteneväistyvät siirtymäajoin, palvelut jatkuvat katkeamatta nykyisillä asiakkailla. Myös asiakasmaksut yhtenäistyvät.

Pelastustoimen palveluita on järjestetty Keski-Suomen maakunnan alueella yhtenäisesti vuodesta 2004 alkaen. Keski-Suomen hyvinvointialueelle siirryttäessä toiminta pyritään hoitamaan edelleen asiakasta lähimpänä olevan paloaseman periaatteella.

– Erityistä asiantuntemusta edellyttäviä työtehtäviä jaetaan hyvinvointialueen sisällä kuten aikaisemminkin, kertoo Keski-Suomen hyvinvointialueen pelastusjohtaja Ville Mensala.

Uudistuksen tavoitteena on, että palvelut ovat samat ja yhdenvertaiset kaikille keskisuomalaisille ja ne ovat saatavilla.

 

Asiakasviestinnällä tuetaan sujuvaa ja turvallista siirtymää

Asiakasviestinnässä on tehty ja tehdään laajalti viestinnän toimenpiteitä syksyn 2022 ja alkuvuoden 2023 aikana. Niitä ovat muun muassa laaja ilmoituskampanja. Myös kuntien kautta on lähtenyt asiakastiedotteet palveluittain niille asiakkaille, joiden palveluiden myöntämisperusteet yhtenäistyvät vuoden 2023 aikana.  Kaikkiin keskisuomalaisiin kotitalouksiin jaetaan julkinen tiedote hyvinvointialueesta 28.12.2022. Myös Hyvä arki kaikille -keskustelutilaisuuksia on järjestetty syksyn mittaan asukkaille ja muille sidosryhmille.

 

Kaipaatko lisätietoja hyvinvointialueesta?

Mistä asioista kaipaat lisätietoja Keski-Suomen hyvinvointialueen aloittaessa toimintaansa? Vastaa lyhyeen kyselyyn lomakkeella. Kokoamme kysymyksiin vastauksia www.hyvaks.fi-verkkosivulle.

 

Lue lisää:

Keski-Suomen hyvinvointialueen esite/julkinen tiedote
soteuudistus.fi-verkkosivun etusivulta löytyy laskuri hyvinvointialueiden aloitukseen

 

Lisätietoja:

Kati Kallimo, sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)hyvaks.fi

Ville Mensala, pelastusjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 336 0680, ville.mensala(at)jyvaskyla.fi

Tero Manninen, viestintäjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 707 1508, tero.manninen(at)hyvaks.fi

 

Keski-Suomen hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023 ja vastaa sen jälkeen noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Asukkaille, asiakkaille ja potilaille uudistus ei ole kovin suuri vuoden vaihtuessa: pääosin tuttu ammattilainen jatkaa tutussa toimipisteessä. Puhelinnumerot säilyvät samana. Jatkossa palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi.

Hyvinvointialueesta muodostuu Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 11 500 ammattilaista. Tarjoamme uutena työnantajana mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.

Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea keskisuomalaisille.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös