Koronarajoituksia jatketaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella 10.1. asti

Sairaanhoitopiirin suosituksia on päivitetty tiistaina 15.12.2020.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä päätti tiistain kokouksessaan jatkaa tällä hetkellä voimassa olevia suosituksia 10.1.2021 asti.

Maskisuositus
Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa (THL:n perussuosituksen mukaisesti):

 • Julkisessa liikenteessa ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Lisäksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

 • Toisen asteen oppilaitoksissa syyslukukauden loppuun asti
 • Yliopistossa ja korkeakouluissa
 • Kaikilla julkisilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
 • Sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, esimerkiksi
 • Konsertit ja muut musiikkitilaisuudet, teatteriesitykset, elokuvateatterit ja muut esittävän taiteen tilaisuudet
 • Jääkiekko-ottelut ja muut yleisölle suunnatut sisätiloissa tapahtuvat urheilutapahtumat
 • Kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet
 • Sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikana
 • Museot, kirjastot, galleriat
 • Kaupat, ostoskeskukset, virastot, ym. asioimistilat
 • Sisätiloissa sijaitsevat huvi- ja teemapuistot
 • Sisätiloissa järjestettävät kongressit, messut, näyttelyt, ja muut vastaavat tilaisuudet
 • Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat
 • Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä, kuten suuret ulkoilmakonsertit, festarit ym.

Työpaikoilla tauoilla huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

Suositukset kokoontumisiin ja yleisötilaisuuksiin 21.12.2020 asti
Julkisissa sisätiloissa sekä museoissa ja teattereissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi 2.–21.12. korkeintaan kymmeneen henkilöön. Tarvittaessa myös yksittäinen kunta voi tehdä näitä koskevan velvoittavan päätöksen oman kuntansa osalta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on toistaiseksi kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset tartuntatautilain nojalla. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvien kuntien alueella sekä Punkalaitumen kunnassa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä, jos tilaisuuden turvallisuus voidaan varmistaa. Tapahtuman turvallisuus varmistetaan noudattamalla THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tämä määräys on voimassa 2.–21.12.2020.

Suositukset yksityistilaisuuksiin 10.1.2021 asti
Suositellaan, että harkitaan yksityistilaisuuksien (kuten häiden, syntymäpäivien, hautajaisten, valmistujaisten tai illanistujaisten) järjestäminen tarkoin. Jokaisessa perhe- ja ystäväpiirissä pitää miettiä, ovatko tapaamiset tarpeellisia. Jos tapaamisia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti.

Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Koulujen joulujuhlia suositellaan järjestettäväksi ulkona tai luokittain. THL suosittelee, että pikkujouluja vietetään korkeintaan kymmenen henkilön ryhmissä. Joulunajan muutkin tapahtumat kannattaa pitää ensisijaisesti ulkona turvavälit ja maskit huomioiden.

Liikuntaharrastustoiminnassa noudatettavia ohjeita ajalla 2.12.2020 – 10.1.2021

Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi 2.12.–10.1.2021. Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille.
Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 10.1.2021 asti.

Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että ajalla 26.11.–10.1.2021 keskeytetään sisätiloissa tapahtuva joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta. Suositus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät tosiasiallisesti koko harjoituksen ajan. Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos. Rajoitukset eivät koske yksilö- ja ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja 1-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa eivätkä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat suositellaan suljettaviksi 2.12.–10.1.2021

Muut rajoitukset 2.12.2020 – 10.1.2021
Nuorisotilat suositellaan suljettaviksi 2.12.-10.1.2021
Kirjastojen suositellaan 2.12.-10.1.2021 tarjoavan rajattua palvelua vain lainaustoimintaa varten.
Huvi- ja sisäleikkipuistot suositellaan suljettaviksi 2.12.-10.1.2021
Kauppakeskuksissa suositellaan suljettaviksi oleskelutilat 2.12.-10.1. 2021 asti
Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan päätettäväksi tai siirrettäväksi etäopetukseksi 2.12.-10.1.2021
Tarpeetonta matkustamista suositellaan vältettäväksi erityisesti leviämisvaiheen maakuntiin (tällä hetkellä esim. Uusimaa)

Lisätietoja: kaupunginjohtaja Hanna Helaste p. 0400 742 751

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös