Koronarajoituksia tiukennetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella

Voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset
Sairaanhoitopiirin suosituksia päivitetty 24.11.2020

Maskisuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa (THL:n perussuosituksen mukaisesti):

• Joukkoliikenteessä, ml. takseissa
• Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
• Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Lisäksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

• Toisen asteen oppilaitoksissa syyslukukauden loppuun asti
• Yliopistossa ja korkeakouluissa
• Kaikilla julkisilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
• Sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, esimerkiksi

o Konsertit ja muut musiikkitilaisuudet, teatteriesitykset, elokuvateatterit ja muut esittävän taiteen tilaisuudet
o Jääkiekko-ottelut ja muut yleisölle suunnatut sisätiloissa tapahtuvat urheilutapahtumat
o Kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet
o Sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikana
o Museot, kirjastot, galleriat
o Kaupat, ostoskeskukset, virastot, ym. asioimistilat
o Sisätiloissa sijaitsevat huvi- ja teemapuistot
o Sisätiloissa järjestettävät kongressit, messut, näyttelyt, ja muut vastaavat tilaisuudet
o Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat
o Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä, kuten suuret ulkoilmakonsertit, festarit ym.

Ohjeita kasvomaskin valintaan ja käyttöön löytyy THL:n suosituksesta

Suositukset yksityistilaisuuksiin 15.12.2020 asti

Pirkanmaalla suositellaan, että nyt harkitaan yksityistilaisuuksien (kuten häiden, syntymäpäivien, hautajaisten, valmistujaisten tai illanistujaisten) järjestäminen tarkoin. Jokaisessa perhe- ja ystäväpiirissä pitää miettiä, onko tapaamiset tarpeellisia. Jos tapaamisia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti. Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Koulujen joulujuhlia suositellaan järjestettäväksi ulkona tai luokittain. THL suosittelee, että pikkujouluja vietetään korkeintaan kymmenen henkilön ryhmissä. Joulunajan muutkin tapahtumat kannattaa pitää ensisijaisesti ulkona turvavälit ja maskit huomioiden.

Liikuntaharrastustoiminnassa noudatettavia ohjeita ajalla 26.11.-15.12.

20-vuotiaiden ja sitä nuorempien kaikkea harrastustoimintaa voidaan jatkaa, mutta toiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota turvalliseen toteuttamiseen (turvavälit, huutamisen ja tarpeettoman kokoontumisen välttäminen, sisääntulojen porrastaminen, pukuhuoneiden käytön ohjeistus, saattajat eivät tule harrastustiloihin, mahdollisuuksien mukaan ollaan ulkona).

Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että ajalla 26.11. – 15.12. keskeytetään sisätiloissa tapahtuva joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta. Rajoitus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät tosiasiallisesti koko harjoituksen ajan. Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos.

Rajoitukset eivät koske yksilö- ja ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja 1-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Uimahalleissa, kylpylöissä ja yleisissä saunoissa suositellaan, että kävijöiden määrä puolitetaan maksimimäärästä. Lisäksi suositellaan, että ikäihmisille varattaisiin vain heille tarkoitettuja käyttöaikoja.

Jämsän valmiusjohtoryhmä linjaa uusien rajoitusten toimeenpanoa tarkemmin keskiviikkona 25.11.2020. Kaupunginjohtaja Hanna Helaste kehottaa jämsäläisiä noudattamaan annettuja suosituksia.

– Huolimatta Jämsän alueen suhteellisen vähäisestä koronatartuntojen määrästä, meidän tulee ottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin suositukset vakavasti myös Jämsässä. Noudattamalla suosituksia meillä on mahdollisuus viettää turvallinen joulu, Hanna Helaste toivoo.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Hanna Helaste p. 0400 742 751

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös