Kouluruoka 75 vuotta

Kouluruuan teemapäiviä vietetään 23.-24. marraskuuta nostalgisia kouluruokia syöden.

Kouluruoka täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Jämsän peruskouluissa, lukiossa ja varhaiskasvatuksessa asiaa juhlistettiin ensimmäisen kerran jo lokakuussa, toisen kerran kouluruuan teemapäiviä vietetään 23.-24. marraskuuta. Teemapäivien aikana ruokalistalla on nostalgisia makuja vuosikymmenten takaa.

– Tällä kertaa valmistamme ruokailijoille jauheliharisottoa sekä kananmunakastiketta ja perunoita. Aiemmin syksyllä maistelimme kouluruokia 1950- ja 1960-luvuilta eli tillilihaa, uuniohrapuuroa ja ruismarjapuuroa, Jämsän Ateria- ja Puhtauspalvelut Oy:n palveluohjaaja Tanja Pelkonen kertoo.

Suomi on ollut edelläkävijä kouluruokailussa. Laki ilmaisesta kouluruuasta säädettiin viiden vuoden siirtymäajalla vuonna 1943 – ensimmäisenä maailmassa. Alkuaikoina koululounaalla oli tarjolla lähinnä puuroja, vellejä, marjapuuroa, klimppisoppaa ja kesäkeittoa. Tuohon aikaan koululaisten piti syksyisin kerätä marjoja koulun keittiölle ja tuoda kotoa perunoita ruuan valmistamista varten.

Vuosikymmenten aikana koululounaan sisältö on vaihdellut, mutta makaronilaatikko on pysynyt pitkään lasten suosikkina. Viime vuosina makaronilaatikon rinnalle on noussut uudeksi suosikiksi pyörykkäpasta. Samat ruuat ovat koululaisten suosiossa iästä riippumatta.

Nykyään jämsäläislapsille valmistetaan päivittäin noin 700 kiloa kouluruokaa. Koululounaalla on tarjolla pääruoan lisäksi aina kasviksia, pehmeää ruisleipää, näkkileipää sekä ruokajuomana rasvatonta maitoa ja piimää.

Kouluruoka on vahvasti ajassa kiinni. Se näkyy esimerkiksi kasvisruokien määrän lisääntymisenä. Nykyään kasvisruokaa on vähintään kerran viikossa. Sen lisäksi joka päivä on tarjolla kaikille halukkaille myös kasvisruokavaihtoehto.

Tulevaisuudessa kouluruokailussa kiinnitetään yhä enemmän huomiota hiilijalanjälkeen ja hävikin pienentämiseen.

 

Lisätiedot:

Jämsän Ateria- ja Puhtauspalvelut Oy, palvelupäällikkö Merja Nieminen, p. 040 837 7581
Jämsän Ateria- ja Puhtauspalvelut Oy, palveluohjaaja Tanja Pelkonen, p. 040 867 1293

Jämsän omia keittäjiä vuodelta 1954.
Jämsän omia keittäjiä vuodelta 1954.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös