Näin lajittelet jouluajan jätteet

Varsinkin hyötyjätteiden palauttamisessa kannattaa ennakoida ruuhkat ja tuoda hyötyjätteet jätepisteille hyvissä ajoin ennen joulua tai vasta selkeästi pyhien jälkeen

Joulupaperit, – nauhat ja kartonki sekä muovit 

Perinteiset joulupaperit kuuluvat sekajätteeseen. Ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, tarroja ja teippejä. Niitä ei saa laittaa keräyspaperin joukkoon.  Ruskeat käärepaperit voi laittaa kartonginkeräykseen. Hyväkuntoiset lahjapaperit kannattaa säilyttää uudelleenkäyttöä varten. Lahjapakettien nauhat kuuluvat sekajätteeseen.

Litistä kartonki ja pahvipakkaukset. Pakkaa tiiviisti sisäkkäin ja toimita kartonginkeräykseen, näin pakkauksia mahtuu enemmän keräyssäiliöihin. Konvehtirasiat ja suklaakalenterit kuuluvat kartonginkeräykseen ja sisällä oleva muovikenno muovinkeräykseen tai sekajätteeseen.

Pakkausmuoviin kuuluvat muoviset pakkausmateriaalit, sellofaanipakkaukset, styroxlevyt ja -palat sekä muoviset hanallisten mehu- ja viinipakkausten sisäosat.

Kinkun rasva

Ota joulunkinkun paistinrasva talteen. Kiikuta se keräyspisteeseen 18.12.2023 -7.1.2024. Keräyspiste on Jämsässä K-Citymarket Jämsä, Punalantien puoleinen parkkialue.

Ohje:

  • Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki, ei lasia, muovia tai metallia
  • Kaada rasva varovasti tölkkiin.
  • Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se keräyspisteeseen.

Voit laittaa liemen jähmettyneenä myös biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Ei koskaan kinkunrasvaa viemäriin! Kinkunluut joko biojäteastiaan tai sekajätteeseen.

Alumiinivuoat ja -foliot

Huuhdo kevyesti ruoantähteet pois astioista. Alumiinivuoat ja -foliot kuuluvat metallinkeräykseen.

Kynttilät ja jouluvalot

Muoviset hautakynttilät kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Lasiset hautakynttilät ovat palamatonta jätettä. Hautakynttilöiden metalliset hatut kuuluvat pienmetalliin. Myös ulkotulien foliot sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret ovat pienmetallia. Paristokäyttöiset led-kynttilät ja rikkinäiset jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun ja tulee viedä jäteasemille.

Joulukukat

Kuihtuneet joulukukat kuuluvat biojätteeseen. Joulukukkien muovikääreet käyvät muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen. Poista kukka-asetelmista koristeet ja laita ne sekajätteeseen tai säilytä seuraavaan vuoteen.

Tinat

Kaikki tinat niin vanhat lyijypitoiset kuin uudetkin tinat tulee viedä jäteasemille niiden aukioloaikoina. Mikäli käytät vanhoja lyijypitoisia tinoja, muista huolehtia hyvästä tuuletuksesta. Tinoja voi käyttää myös uudelleen.

Raketit

Siivoa käytetyt, sammuneet ja jäähtyneet raketin jäännökset ja laita sekajätteeseen. HUOM! PALAUTA RÄJÄHTÄMÄTTÖMÄT RAKETIT TAKAISIN MYYNTIPISTEESEN.

Joulukuuset

Joulukuuset kerätään erilliskeräyksenä maksullisesti taajama-alueella omien jätepisteiden vierestä. Erkki Salminen Oy:lle saa kuusen itse viedä ilmaiseksi. Hallin jäteasemalla peritään joulukuusesta hinta. Länkipohjan jäteasemalla joulukuusia ei oteta lainkaan vastaan. Tulisijallisissa talouksissa kuusen voi polttaa. HUOM! JOULUKUUSIA EI SAA VIEDÄ JÄMSÄN KAUPUNGIN HYÖTY- TAI ALUEKERÄYSPISTEISIIN.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös