Omatoimikirjastojen säännöt päivitettiin

Jämsässä omatoimikirjasto-palvelu laajenee uuteen yksikköön pääkirjaston muuton myötä. Myös Jämsänkoski saa oman omatoimikirjaston, kun uusi palvelupiste aukeaa ensi syksynä Jämsänkosken yhtenäiskoulun tiloissa.

Palvelumuodon laajentumisen myötä sivistyslautakunta hyväksyi kokouksessaan 28. huhtikuuta omatoimikirjastojen päivitetyt säännöt.

Omatoimikirjasto-aikoina palvelua käyttääkseen asiakas tarvitsee Keski-Kirjastojen kirjastokortin ja siihen liitetyn pin-koodin. Jokaisen käyttäjän tulee kirjautua kirjastoon omalla kirjastokortillaan. Sisään tullessa pitää varmistaa, että muita ei tule sisään samalla oven avauksella. Poikkeuksena tästä ovat alle 15-vuotiaat lapset, jotka saavat asioida kirjastossa huoltajan kanssa ilman omaa kirjastokorttia.

– Palveluajan päättyessä asiakkaiden tulee kirjautua omatoimipalveluun. Tästä tulemme muistuttamaan pääkirjastossa kuulutusten avulla, kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen toteaa.

Kirjastojen omatoimiaikana asiakkaat voivat lainata aineistoa ja noutaa varauksia. Myös asiakastyöasemat ovat käytössä. Sen sijaan kirjastomaksujen käteismaksaminen ei onnistu, eikä uuden kirjastokortin hankinta. Kirjastomaksuja voi kuitenkin hoitaa verkkopalvelussa.

Asiakas on velvollinen korvaamana aiheuttamansa vahingot. Alle 15-vuotiaan lapsen huoltaja on vastuussa kirjastokortilla tapahtuvasta omatoimikirjaston käytöstä. Kirjaston käyttösääntöjen tai järjestyslain rikkominen voivat johtaa kirjaston käyttökieltoon.

Omatoimisuus lisää kirjastopalvelun saavutettavuutta merkittävästi. Pääkirjaston aukioloajoista tehdään päätös toukokuussa ennen tilojen avautumista.

– Kuoreveden ja Länkipohjan kirjastot ovat toimineet omatoimikirjastona vuodesta 2019 lähtien. Kokemukset niistä ovat olleet hyvät ja asiakaspalaute kiittävää. Uskomme, että asiakkaat ottavat nämä uudetkin omatoimipalvelut hyvin vastaan, arvioi Merja Mäkinen.

Lisätietoja:
Kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen p. 040 832 1123

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös