Pirkanmaalla runsaasti koronarokotteita ottamatta

Pirkanmaalla noin 100 000 ihmistä on jättänyt koronarokotteen vielä ottamatta

Tähän mennessä 83 prosenttia yli 12-vuotiaista pirkanmaalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Toisen rokotteen on saanut 60 prosenttia. Pirkanmaalla noin 100 000 ihmiseltä puuttuu vielä ensimmäinenkin koronarokote, vaikka rokotteeseen olisi ollut jo mahdollisuus. Etenkään 16-39 -vuotiaiden ensimmäisen rokotuksen osuus ei ole kasvanut kuluneen viikon aikana.

– Meille jää Pirkanmaalla noin 100 000 rokottamatonta, ellei kiinnostus ja into rokotuksia kohtaan kasva. Näin suuri rokottamattomien osuus tulee vaikuttamaan vielä pitkään sekä sairaalan että muun yhteiskunnan toimintaan. Kahden rokotuksen avulla voi sen sijaan elää lähes normaalia elämää, kun yhteiskuntaa avataan, muistuttaa johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Tällä hetkellä sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä ei uhkaa kriittisesti sairaiden potilaiden hoitoa. Koronan aiheuttamat tehohoitojaksot ovat kuitenkin niin pitkiä, että ne vaikuttavat sairaalan normaaliin toimintaan. Jokaiselle potilaalle sairaalahoitoa vaativa koronasairaus on henkilökohtaisesti raskas ja pitkävaikutteinen.

Kesän ja syksyn aikana Taysissa on hoidettu yhteensä yli sataa henkilöä koronan takia. Taysissa syyskuussa hoidossa olleista kellään ei ole ollut kahta rokotetta. Sairaalahoitoa tarvinneiden joukossa on ollut varsin nuoria aikuisia.

– Nuoret ja keski-ikäiset aikuiset voivat ajatella olevansa haavoittumattomia. Näin ei kuitenkaan koronan kohdalla ole. Asian dramaattisuutta lisää se, että tässä on kyseessä rokotteella täysin estettävissä oleva vaikea sairaus. Rokotteella voi suojata itsensä ja perheensä. Lisäksi voi turvata yhteisen terveydenhuoltomme toimivuutta. Meillä on paljon myös muita vakavasti sairaita potilaita, jotka tarvitsevat sairaalan hoitoa, toteaa ylilääkäri Jaana Syrjänen.

Viime viikolla 304 tartuntaa

Koronan ilmaantuvuus Pirkanmaalla oli viime viikon päättyessä 116 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kuluneiden kahden viikon ajalta. Positiivisten näytteiden osuus oli viime viikolla kolme prosenttia Fimlabissa testatuista.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin yhteensä 304 koronatartuntaa. Niistä saatiin selville 218:n tartunnan lähde. Näistä 144 tapauksen tartuntalähde todettiin perheiden keskuudesta. Sukulaisen tai ystävän tapaamisista tuli 29 tartuntaa. Ulkomailta tuli 13 tapausta. Hoiva- tai hoitolaitoksissa todettiin 11 tapausta ja kouluissa tai oppilaitoksissa yhdeksän tapausta. Kahdeksalla eri työpaikalla todettiin kahdeksan eri koronatapausta. Yksittäiset tartunnat tulivat päiväkodista, ravintolasta, yksityisistä juhlista ja yleisötapahtumasta.

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedote 14.9.2021

Lisätietoja:

Vs. kaupunginjohtaja Anna-Liisa Juurinen p. 040 747 7736

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös