Pirkanmaan maskisuositus muuttuu 1.10.2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt 30.9.2021 kansalaisten maskisuositusta. Sen vuoksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen maskisuositus muuttuu 1.10.2021.

Erityisesti niiden 12 vuotta täyttäneiden henkilöiden, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa, tulee kiinnittää erityistä huomiota maskien käyttöön. 

Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Yleiset tilat ja liikennevälineet

12 vuotta täyttäneille henkilöille kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa:
– julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille
– kaikissa yleisissä sisätiloissa, joissa oleskelee paljon ihmisiä lähellä toisiaan
– koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella.

Ulkotilat

Kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille henkilöille ulkotiloissa tilanteissa, joissa syntyy pitkäkestoisia ruuhkia, joissa liikkuminen vaikeutuu.

Koulut (peruskoulu ja toinen aste)

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella kouluikäisistä 12 – 15 -vuotiaista on täysi
rokotussuoja vasta 3 prosentilla ja ensimmäisen rokotteen on saanut 68 %.
16 – 19-vuotiailla vastaavat luvut ovat 28 % ja 76 %. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee koulujen työntekijöille ja kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille maskien käyttöä koulujen sisätiloissa, kunnes kaikilla 12 vuotta täyttäneillä on ollut mahdollisuus saada molemmat rokotukset. THL on parhaillaan päivittämässä koululaisten maskisuositusta.

Varhaiskasvatus

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella työikäisten ikäryhmissä 80 prosentin rokotuskattavuus on saavutettu vasta yli 50-vuotiailla. Varhaiskasvatuksessa tapahtuneissa lasten tartunnoissa tartunnan lähde on useimmiten ollut aikuinen. Sairaanhoitopiiri suosittelee työntekijöille maskien käyttöä päiväkotien sisätiloissa, kunnes kaikilla 12 vuotta täyttäneillä on ollut mahdollisuus saada molemmat rokotukset.

Työpaikat

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa.
Työnantaja vastaa työturvallisuudesta ja voi velvoittaa maskin käyttöön työpaikalla.

Eri organisaatiot ja toimijat, esimerkiksi tilaisuuksien järjestäjät, voivat myös antaa omia suosituksiaan maskin käytöstä omissa tiloissaan tai tilaisuuksissaan.

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedote 1.10.2021

Lisätietoja:

vs. kaupunginjohtaja Anna-Liisa Juurinen, p. 040 747 7736

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös