Poistotekstiilin keräys: ”Yhdessä kohti kestävää tekstiilijätteen vähentämistä”

Kannustamme kuntalaisia tuomaan käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit keräysastioihin. Tavoitteena on vähentää tekstiilijätettä ja edistää kestävää elämäntapaa. Käyttökelpoiset tekstiilit ohjataan kirpputoreille ja hyväntekeväisyyteen, kun taas keräyspisteissä kerätyt poistotekstiilit läpikäyvät tarkkaa lajitteluprosessia Avituksen tiloissa.

Ensimmäinen keräysastia on yhteistyökumppanimme Työvalmennussäätiö Avituksen tiloissa osoitteessa Valionkatu 3.

Näin homma toimii:

Voit laittaa keräykseen käyttökelvottomaksi kuluneet ja puhtaat sekä kuivat paidat, housut, hameet, takit ja kodintekstiilit. Tuo poistotekstiili keräysastiaan puhtaana suljetussa muovipussissa.

Älä tuo käyttökelpoisia tekstiilejä. Laita ne kiertoon: myy kirpputoreilla tai lahjoita hyväntekeväisyyteen. Jämsästä löytyvät tutut keltaiset UFF:in laatikot Rinki-pisteiden yhteydestä Jämsän, Jämsänkosken ja Seppolan taajamista. Tutustu myös kierratys.info – karttapalveluun.

Alusvaatteet, asusteet, matot, peitot ja tyynyt sekä kaikki likaiset märät, haisevat tai tuhohyönteisiä sisältävät tekstiilit kuuluvat poltettavaan jätteeseen.

Keräysastia tyhjennetään Avituksen sisätiloissa, jossa alkaa nelivaiheinen lajitteluprosessi käsin. Ensin vaatteet käyvät läpi esilajittelun, jossa poistetaan pilalla oleva, märkä ja homeinen tekstiili sekä keräykseen kuulumaton muu materiaali. Taskutkin käydään läpi.

Jatkolajittelussa uudelleen käyttöön ja kierrätykseen lajitellaan joukosta pois ehjät ja rakenteellisesti kierrätyskelvottomat tekstiilit. Nämä tekstiilit toimitetaan eteenpäin hyväntekeväisyyteen ja myyntiin. Osa menee Avituksen omaan toimintaan.

Materiaalilajittelu tehdään Avituksella näppituntumalla. Tekstiili toimitetaan Lounais-Suomeen Paimioon. Siellä tekstiilikuidut avataan ja tästä kehrätään lankaa, josta valmistetaan uusiotuotteita kotimaassa.

 

Lisätietoja:  jatehuolto@jamsa.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös