Poistotekstiilin keräys alkaa ensi vuoden alusta

Tätä on kaivattu ja nyt voimme siihen vastata: poistotekstiilin keräys alkaa Jämsässä ensi vuoden alussa.

Ensimmäinen keräysastia tulee yhteistyökumppanimme Työvalmennussäätiö Avituksen tiloihin osoitteeseen Valionkatu 3. Järjestämme tutustumistilaisuuden maanantaina 9.1. Siitä lisää myöhemmin.

Näin homma toimii:

Voit laittaa keräykseen käyttökelvottomaksi kuluneet ja puhtaat sekä kuivat paidat, housut, hameet, takit ja kodintekstiilit. Tuo poistotekstiili keräysastiaan puhtaana suljetussa muovipussissa.

Älä tuo käyttökelpoisia tekstiilejä. Laita ne kiertoon: myy kirpputoreilla tai lahjoita hyväntekeväisyyteen. Jämsästä löytyvät tutut keltaiset UFF:in laatikot Rinki-pisteiden yhteydestä Jämsän, Jämsänkosken ja Seppolan taajamista. Tutustu myös kierratys.info – karttapalveluun.

Alusvaatteet, asusteet, matot, peitot ja tyynyt sekä kaikki likaiset märät, haisevat tai tuhohyönteisiä sisältävät tekstiilit kuuluvat poltettavaan jätteeseen.

Keräysastia tyhjennetään Avituksen sisätiloissa, jossa alkaa nelivaiheinen lajitteluprosessi käsin. Ensin vaatteet käyvät läpi esilajittelun, jossa poistetaan pilalla oleva, märkä ja homeinen tekstiili sekä keräykseen kuulumaton muu materiaali. Taskutkin käydään läpi.

Jatkolajittelussa uudelleen käyttöön ja kierrätykseen lajitellaan joukosta pois ehjät ja rakenteellisesti kierrätyskelvottomat tekstiilit. Nämä tekstiilit toimitetaan eteenpäin hyväntekeväisyyteen ja myyntiin. Osa menee Avituksen omaan toimintaan.

Materiaalilajittelu tehdään Avituksella näppituntumalla. Tekstiili toimitetaan Lounais-Suomeen Paimioon. Siellä tekstiilikuidut avataan ja tästä kehrätään lankaa, josta valmistetaan uusiotuotteita kotimaassa.

Aloitamme keräyksen yhdellä keräyspisteellä ja kokeiluperiaatteella. Ensimmäisen vuoden aikana seuraamme poistotekstiilin määrää ja tutkimme mahdollisuuksia laajemman keräyksen järjestämiseen. Lisäksi poistotekstiili -aiheinen opinnäytetyö on tekeillä jätehuollolle.

Lisätietoja antavat:
ympäristöinsinööri Jonna Yli-Karjanmaa, 040 828 8526
jätehuoltotarkastaja Tiina Haapalahti, 040 182 0446
projekti-insinööri Heidi Ilmasti, 040 625 9985
sähköposti: jatehuolto@jamsa.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös