Saima Harmajan runoutta Kivipankilla torstaina 16.11.

Kivipankilla päästään tutustumaan Saima Harmajan runouteen ja päiväkirjojen merkintöihin torstaina 16. marraskuuta kello 18. Riitta-Liisa Soikka lausuu ja Elina Lahti musisoi kanteleella. Tilaisuuden järjestävät Jämsän kaupungin kulttuuritoimi ja kirjasto. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Runoilija Saima Harmaja kirjoitti neljä runokokoelmaa. Hän kuoli jo 23-vuotiaana tuberlukoosiin vuonna 1937. Esikoisteoksensa hän julkaisi vain 19 vuoden iässä.

Runojen aiheina ovat nuoren elämänvimma, luonto ja rakkaus. Niitä leimaa myös runoilijan sairaudesta kummunnut toivon ja epätoivon vaihtelu sekä kuoleman mysteeri. Vuonna 1938 hänen äitinsä Laura Harmaja toimitti teoksen Kootut runot, joka teki Saima Harmajasta laajasti tunnetun.

Monelle on varmaan jäänyt runoista surullinen ja kärsimyksen kuva. Tulkitsen runoja pääasiassa ilon ja ihmettelyn kautta. Harmajan elämä oli paljon muutakin kuin sairauskertomus. Päiväkirjat laventavat kuvaa intohimoisesta ja traagisestakin runoilijasta. Saima Harmaja on edelleen suosittu runoilija niin luettuna kuin lausuttunakin.

Riitta-Liisa Soikka

Lisätietoja: Riitta-Liisa Soikka, p. 040 751 4697

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös