Sira Moksi luennoi poliittisista piirroksista

Millaista on olla poliittisen satiirin piirtäjä? Mistä ideat syntyvät? Onko tekijän sukupuolella merkitystä? Miten poliittinen satiiri on muuttunut? Näihin ja moniin muihin pohdintoihin pureutuu jämsäläinen poliittisen satiirin piirtäjä Sira Moksi pääkirjaston monitoimitilassa tiistaina 9. tammikuuta kello 17.30.

Luennolle on ennakkoon ilmoittautuminen työväenopiston sivuilla.

Moksi kertoo kuviensa kera, mitä työ kätkee sisäänsä. Moksilta on julkaistu kaksi sarjakuva-albumia, Köyhien sota (2019) ja Köyhien puutarha (2020), joissa on poliittisia piirroksia vuosien varrelta. Hän myös kuvittaa koko ajan mm. Kansan Tahtoon sekä Tiedonantajaan ja hänen kuviaan näkyi vuosien mittaan usein myös Uuninpankkopoika Sakari Timosen suositussa blogissa.

Kuvat myös kiertävät näyttelyissä ympäri Suomea vuosittain. Ahkerasti sosiaalisessa mediassa bannattu ja visuaaliseksi häiriköksi kutsuttu Moksi on saanut vuosien varrella niskaansa mm. tappouhkauksia, mutta toisaalta myös syvää kiitosta ja arvostusta.

Vuonna 2019 Helsingin sarjakuvafestivaalien kunniavieraana olleen tekijän rohkeat ja makaabereiksikin kutsutut kuvat eivät kumartele, vaan häiritsevät ja nostavat vahvoja tunteita – koska ”kun politiikkakin on sitä nykyään, miksei siis poliittinen satiiri olisi sitä?” miettii tekijä.

Kustantaja (Täysi käsi Oy) Pertti Jarla luonnehtii Köyhien sodan esipuheessa Moksia: ”Totuttua ronskimmat, sanoisinko ranskalaisen koulukunnan pilakuvat leviävät nettiviruksen lailla nykymenoon suivaantuneen kansan keskuudessa…”

Luennolle on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätietoja: kirjastonhoitaja Tommi Tapiainen, p. 040 635 9960, tommi.tapiainen@jamsa.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös