Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat maanantaina

Jämsän lukiossa kirjoituksiin osallistuu yhteensä 100 kokelasta.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat maanantaina 12. syyskuuta äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. Jämsän lukiossa kirjoituksiin osallistuu yhteensä 100 kokelasta. Abiturienttien lisäksi kirjoituksiin osallistuu kahden tutkinnon suorittajia ja kokeen uusijoita. Hyväksytyn kokeen uusimiskertoja ei enää rajoiteta. Eniten kirjoittajia on pitkän englannin kokeessa.

Keväällä 2022 tutkinnon aloittaneilla kokelailla tutkinnon rakenne on muuttunut. Entisen neljän pakollisen kokeen sijasta suoritetaan viisi pakollista koetta. Kaikkien on kirjoitettava äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Vähintään yhden neljästä muusta kokeesta täytyy olla pitkän oppimäärän koe. Kyseiset neljä koetta tulee valita vähintään kolmesta oppiaineryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli tai reaaliaine. Muutoksen vaikutus yksittäiselle opiskelijalle on melko vähäinen, sillä lähes kaikki opiskelijat ovat sisällyttäneet tutkintoonsa jo nyt vähintään viisi ainetta.

Koronarajoituksista on luovuttu, mutta edelleen korostetaan muun muassa käsihygienian merkitystä ja noudatetaan terveysviranomaisten antamia ohjeita. Maskien käyttö kokeen aikana on vapaaehtoista. Koronaan sairastuneet eivät voi osallistua kokeisiin. Näissä tapauksissa pääsääntöisesti anotaan ilmoittautumisen mitätöintiä ylioppilastutkintolautakunnalta.

Viimeinen kirjoituspäivä Jämsässä on 26. syyskuuta. Koetulokset lähetetään lukioille marraskuussa. Tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi myös Oma Opintopolku -verkkopalvelussa. Syksyn ylioppilaat lakitetaan perjantaina 2.12.2022 lukion itsenäisyysjuhlan yhteydessä Jämsänjoen yhtenäiskoulun Paunun toimipisteen liikuntasalissa.

Ylioppilastutkinto viettää juhlavuotta. Elokuussa tuli kuluneeksi 170 vuotta siitä, kun keisari Nikolai I vahvisti yliopiston statuutit kirjallisten kokeiden ottamisesta yliopistojen suullisten pääsykuulusteluiden rinnalle ja kokeet sidottiin lukion oppimäärään.

 

Lisätietoja:

Johtava rehtori Juha Damskägg p. 040 836 1604

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös