Tule mukaan torjumaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Jämsästä löytämiään lupiineja ja jättipalsameja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Jämsän joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 10. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Ohje mobiilipeliin löytyy sovelluksesta. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

– Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä jättipalsami- tai lupiiniesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

– Kaupungin viheralueilla, puistoissa ja metsissä esiintyy paljon vieraslajeja, joiden leviäminen on todellinen uhka luonnon monimuotoisuudelle. Torjuntaa tehdään jo Puistotoimella laajempien esiintymien osalta. Mutta koska toimialue on suuri ja kaupungin toiminnalliset resurssit rajalliset, haluamme kutsua kaikki mukaan tähän tärkeään työhön. Crowdsorsan mobiilipeli antaa hyvän alustan osallistua yhteiseen työhön kaupunkiluonnon säilyttämiseksi, toteaa Jämsän kaupunginpuutarhuri Päivi Liikkanen.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä jopa 100 000 euroa.

 

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön jo neljässä maassa.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille.

Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

 

Lisätiedot:

Päivi Liikkanen
Kaupunginpuutarhuri Päivi Liikkanen, p. 040 4849 323 (ti-to klo 12-14) tai puistot@jamsa.fi

Crowdsorsa toimitusjohtaja Toni Paju, p. 050 322 6263 tai toni.paju@crowdsorsa.com

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös