Uusi lukuvuosi alkamassa kouluissa ja oppilaitoksissa

Jämsän kaupungin peruskouluissa ja lukiossa lukuvuoden 2023-2024 työskentely alkaa keskiviikkona 9. elokuuta. Varhaiskasvatuksessa annettava esiopetus alkaa maanantaina 14. elokuuta.

Ammattiopisto Gradian  Jämsän kampuksella lukuvuosi käynnistyy pääosin tiistaina 8.8 ja Jämsän Kristillisessä Kansanopistossa sunnuntaina 13. elokuuta.  Jämsänjokilaakson musiikkiopiston opetus alkaa maanantaina 14. elokuuta. Ilmoittautuminen Jämsän työväenopistoon alkaa 24.8. klo 15.

Varhaiskasvatus, esi-  ja perusopetus

Jämsän kaupungin varhaiskasvatuksessa on 484 lasta, joista 130 on esioppilaita. Peruopetuksen oppilaita on lukuvuoden alkaessa noin 1620. Tämä on noin 80 vähemmän kuin vuosi sitten. Koulutiensä aloittaa 132 ensimmäisen luokan oppilasta, vastaavasti viime vuonna ensimmäisen luokan oppilaita oli 154. Iltapäivätoimintaan osallistuu lukuvuoden alkaessa 100 oppilasta.

Valmistava opetus jatkuu Jämsänjoen ja Jämsänkosken yhtenäiskouluilla. Suurin osa valmistavan opetuksen oppilaista on ukrainalaisia. Valmistavan opetuksen ryhmiä on kolme ja oppilasmääräksi arvioidaan noin 30. Oppilasmäärä tarkentuu myöhemmin. Kevätlukukauden päättyessä valmistavassa opetuksessa oli yhteensä 84 oppilasta.

Toinen aste

Jämsän lukiossa aloittaa 108 uutta opiskelijaa ja lukion kokonaisopiskelijamäärä on noin 270.  Lisäksi noin 10 Ammattiopisto Gradian opiskelijaa on suorittamassa kahden tutkinnon opintoja. Lukion opiskelijamäärä on kasvanut vuoden takaisesta. Vuosi sitten lukion aloitti 95 opiskelijaa ja yhteensä lukiossa oli 247 opiskelijaa.

Ammattiopisto Gradian Jämsän kampukselle valittiin yhteishaussa 141 hakijaa, joista paikan otti vastaan yhteensä 134. Ensisijaisia hakijoita oli edellistä vuotta enemmän. Opiskelijoita valittiin kahdeksaan eri tutkintoon ja tutkintokoulutukseen valmentavaan TUVA-koulutukseen. Suurin osa Jämsään hakeutuvista opiskelijoista valitaan ympäri vuoden avoinna olevan jatkuvan haun kautta. Aikuisille opiskelijoille tämä on ainoa hakeutumisen väylä.

Ammattiopisto Gradian Jämsän kampuksella opiskelee elokuun lopussa arviolta kaikkiaan noin 1000 opiskelijaa, joista yli puolet on aikuisopiskelijoita.  Ammattiopisto Gradia jatkaa yhteistyötä Jämsän lukion kanssa kaksois- ja kolmoistutkinnon toteuttamisessa sekä järjestää molempien oppilaitosten tavoitteellisesti urheileville nuorille urheiluvalmennuksen palveluja.

Vapaa sivistystyö ja taiteen perusopetus

Jämsän Kristillisessä Kansanopistossa aloittaa lukuvuotensa 133 kansanopiston oppivelvollisuuskoulutuksen opiskelijaa ja 25 vapaan sivistystyön Kansainvälisyyslinjan opiskelijaa, joista 14 Ruotsista, 4 Pohjois-Amerikasta, 2 Norjasta ja 5 Suomesta.

Jämsänjokilaakson musiikkiopistossa aloittaa 55 uutta opiskelijaa. Kokonaisopiskelijamäärä on 350. Ilmoittautuminen Jämsän työväenopiston kursseille alkaa torstaina 24.8. elokuuta kello 15. Opiston ohjelma on jo nähtävissä Jämsän kaupungin verkkosivuilla linkki.

Suomen kielen ja kotoutumisen koulutus jatkuu ja opetus alkaa maanantaina 7.8.2023. Koulutus on suunnattu nuorille maahanmuuttajaopiskelijoille.  Koulutuksen järjestää Jämsän työväenopisto.

Koulukuljetusasioita voi hoitaa sovelluksen avulla

Esiopetuksessa ja perusopetuksessa kuljetusoppilaita on noin 500. Ensimmäisen koulupäivän aamun koulukuljetuksen aikataulut löytyvät Jämsän kaupungin internet-sivuilta tiistain 8. elokuuta aikana. Koulut tiedottavat muista työajoista oppilaita ensimmäisen koulupäivän aikana.  Esiopetuksen kuljetuksista tiedotetaan huoltajille erikseen.

Koulukuljetusasioita voi hoitaa sovelluksen avulla. Sovelluksesta voi katsoa ja perua oppilaan kuljetuksia. Sovelluksen käyttöönottoon on lähetetty ohje Wilma-viestillä. Huoltajia pyydetään ensisijaisesti käyttämään sovellusta kuljetusten tarkistamiseen.

8. elokuuta julkaistavien ensimmäisen aamun kuljetusten yhteydessä julkaistaan kuljetusyritysten tiedot ja selitteet kuljetusreiteille sekä koulubussivuorojen aikataulut. Joukkoliikenteen aikataulut löytyvät Matkahuollon verkkosivuilta aikatauluhausta sekä Jämsän kaupungin verkkosivuilta joukkoliikenne -osiosta. Taksikuljetusten osalta huoltajien kannattaa olla yhteydessä sovelluksessa tai kuljetuslistalla nimettyyn taksiyrittäjään, ja sopia tarkasta kyytiinnousupaikasta ja -ajasta taksiyrittäjän kanssa.

Toisen asteen opiskelijat ovat Kelan koulumatkatuen piirissä ehtojen täyttyessä. Jämsän kaupunki ei erikseen järjestä toisen asteen oppilaskuljetuksia, mutta oppilaat voivat käyttää normaalin joukkoliikenteen lisäksi koulubussivuoroja.  Matkakortti täytyy hankkia itse ja siihen on mahdollista saada Kelan matkatukea. Koulumatkatuesta lisätietoja saa Kelan verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta.

Lisätietoja:

Jämsän kaupungin varhaiskasvatus, vs. varhaiskasvatusjohtaja, aluepäällikkö Leena Puoliväli-Kananen, p. 040 578 2114

Jämsän kaupungin perusopetus ja lukiokoulutus, johtava rehtori Juha Damskägg, p. 040 836 1604

Jämsän kaupungin esiopetus- ja koulukuljetukset, logistikko Kari Leppänen, p. 0400 506 811

Ammattiopisto Gradia, rehtori Pirjo Kauhanen, p. 040 341 6152

Jämsän Kristillinen Kansanopisto, rehtori Jukka Palola, p. 020 764 4510

Jämsänjokilaakson musiikkioppilaitos ja Jämsän työväenopisto, kehittämispäällikkö-opistojen rehtori Sini Käkönen, p. 040 751 4731

 

Tiedotetta päivitetty 17.10.2023: Matkakortti täytyy hankkia itse ja siihen on mahdollista saada Kelan matkatukea.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös