Uusia suosituksia epidemiatilanteen hallintaan

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin pandemiaohjausryhmä on antanut uusia suosituksia epidemiatilanteen hallintaan. Sekä erikoissairaanhoito että perusterveydenhuolto ovat Pirkanmaalla kuormittuneet koronapotilaiden hoidosta. Taysissa on tällä hetkellä hoidossa 23 koronapotilasta, joista teho-osastolla on kuusi potilasta. Pirkanmaan ilmaantuvuus on 468 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kuluneiden kahden viikon ajalta.

Positiivisten prosenttiosuus on 16,8 prosenttia viikon ajalta. Viime viikolla todettiin 1427 koronatartuntaa. Tartunnan lähde selvisi viime viikolla noin puolessa tartunnoista. Jäljityksen viiveet ovat kasvaneet.

Yhden rokotteen saaneita on 87,9 prosenttia ja kaksi rokotetta saaneita 83,3 prosenttia yli 12-vuotiaista. Kolmannen rokotteen on saanut 8.9 prosenttia yli 12-vuotiaista. Yli 80-vuotiaista puolet ja viidesosa 75-79-vuotiaista on jo saanut kolmannen rokotteen. Rokotteet suojaavat edelleen hyvin vakavalta tautimuodoilta.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suosittelee, että

• massatapahtumia ja ruuhkatilanteita kannattaa välttää, jos ei ole ottanut rokotuksia tai kuuluu ikänsä tai sairautensa vuoksi riskiryhmään ja toisesta rokotuksesta on yli viisi kuukautta aikaa
• yksityistilaisuudet rajataan korkeintaan 20 ihmiselle
• kaikissa kouluissa käytetään maskia neljännestä luokasta alkaen
• sosiaali- ja terveyspalvelujen vierailijoiden määrässä huomioimaan epidemiatilanne ja terveysturvallisten toimien mahdollistaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa lyhyempiä vierailuaikoja ja vierailijoiden määrää siten, että etäisyys muihin asukkaisiin tai asiakkaisiin pystytään toteuttamaan.

Pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand muistuttaa, että maskia tulisi käyttää aina kodin ulkopuolella sisätiloissa oleskellessa.

– Kouluissa maskien käytöstä on ollut merkittävää hyötyä tartuntojen torjunnassa. Ei ole syytä epäillä, etteikö siitä olisi hyötyä kaikkialla muuallakin.

Uimahalleihin ja museoihin vain koronapassilla

Maanantaina 13.12. tuli voimaan aluehallintoviraston tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös tilojen käytöstä ajalla 13.12.-31.12.2021. Tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta siten, että ihmisten tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Tapahtuman tai palvelun järjestäjä voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Päätös koskee muun muassa yleisötilaisuuksia, uimahalleja ja muita sisäliikuntapaikkoja sekä museoita ja muita kulttuuritiloja. Avin rajoituksesta voi vapautua käyttämällä koronapassia.
Jämsän kaupungin museossa, Galleria Kivipankissa ei ole käytössä koronapassia, mutta kävijämäärä on rajoitettu 20 henkilöön.

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedote 14.12.2021

Lisätietoja:

Vs. kaupunginjohtaja Anna-Liisa Juurinen, p. 747 7736

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös