IT-alan monipuolinen osaaja ja asiantuntija

IT-alan monipuolinen osaaja, asiantuntija, Pasi Korpela istahti Tehtaan Päiväkahvilla kertojan paikalle. Jokainen kuulija pystyi varmasti aistimaan, että monessa tarinaan liittyvässä polunhaarassa jatkettiin suoraan poikkeamatta hersyviin lisäosiin. Tarinan ja ehkä koko elämän kannalta merkitykselliseksi hetkeksi on muodostunut kullanvärinen Ford Taunus.

Kullanvärinen Ford Taunus

Pasin tarina lähtee liikkeelle Jämsästä vuodesta 1963, jolloin hän syntyi yrittäjäperheeseen. Ensimmäisen kouluvuoden kuluivat Jämsässä ja kitara tarttui kädenjatkeeksi jo 12-vuotiaana.

– Isä ei oikein digannut noista paperitehtaista ja siksi ajauduin miettimään jotain muuta uravaihtoehtoa. Ehkä isän asenne johtui siitä, ettei ollut itse sinne aikanaan päässyt, Pasi toteaa tuttu ilkikurisuus naamallaan.

 

Pasi oli silloisen opinto-ohjaajan, Erkki Kyrön, kanssa käymässä keskusteluja jatko-opinnoista. Lukio-opinnot eivät Erkin suositteluista huolimatta kuulostaneet kiinnostavalta, vaan Pasi halusi jotain konkreettisempaa tekemistä.

 

Opon kanssa käydyn keskustelun aikana koulun pihapiiriin kaarsi Rank Xeroxin tarroilla varustettu kullanvärinen Ford Taunus. Kaveri hyppäsi autosta ulos salkun kanssa ja asteli sisään koululle.

– Siinä mä sitten Erkiltä kyselin, että mitähän noi kaverit mahtaa oikein tehdä. Kun selvis, että nää huoltaa koulun konttorikoneita, totesin sen kuulostavan mielenkiintoiselta. Totahan mä voisin tehdä. Millasella koulutuksella noihin hommiin pääsisi. Pasi muistelee Erkin kanssa käytyä keskustelua.

 

Lopulta Erkin kirjoista löytyi parikin paikkaa, joissa pystyi opiskelemaan konttorikoneasentajaksi. Toinen oli vielä lähellä Jyväskylässä.

Konttorikoneasentajakoulutus ja sitten töihin

Kaksi vuotta kului Jyväskylässä opiskelujen parissa ja Tuomiojärven rannassa vietetyn ajan merkeissä. Vuonna 1981 Pasilla oli taskussa konttorikoneasentajan koulutus ja vaiheikas polku työelämässä oli valmis starttaamaan.

Käpylän Konttorikone Helsingissä haki asentajaa pienellä lehti-ilmoituksella. Pasi kiinnostui, soitti, sopi menevänsä työhaastatteluun ja lähes samana päivänä oli auto liikkeellä kohti pääkaupunkiseutua.

– Sain sen työpaikan ja muutin Helsinkiin. Siinä sai tehdä monipuolisesti hommia ja tuolla yrityksellä oli mielenkiintoisia isoja asiakkaita, mm. pankkipuolelta. Välillä kävin Niinisalossa armeijassa ja palasin jälleen takaisin. Toi oli hyvin mielenkiintoinen työkokemus.

Uteliaisuus uutta kohtaan ja kokemukset

Pasista tuli melkein Käpylän Konttorikoneen yrittäjä, mutta eri vaiheiden jälkeen hän päätyi kuitenkin Davalle pankkijärjestelmien asiantuntijaksi. Tuolloin elettiin 1986 vuoden loppua. Lähiverkot alkoivat tuolloin yleistymään, vaikka internetistä ei vielä puhuttukaan. Pasi oli koko ajan uteliaan kiinnostunut alan kehityksestä ja halusi oppia ja kehittää asiantuntemustaan. Tästä on muodostunut uran kannalta merkittävä tekijä.

Työnantaja muuttui yrityskauppojen myötä Nokiaksi, ICL Dataksi ja lopulta Fujitsuksi vuonna 1995. Silloin Pasi meni niin sanotusti ensimmäisen kerran Fujitsulle töihin. Tuossa vaiheessa työnkuvaan tulivat erilaiset palvelinjärjestelmät, ja konttorikoneasentaja oli oman uteliaisuutensa myötä ajautunut täysin uusien työtehtävien äärelle.

Ensimmäisen Fujitsu-pestin jälkeen uralta löytyy mm. 8 vuotta Microsoftilla ja 3 vuotta IBM:n innovaatio HUBin pyörittämistä Jyväskylässä. Neljännen kerran Pasi aloitti Fujitsulla syksyllä 2021 tittelillä Senior cloud sales lead. Työn ytimessä löytyy koko työuran ajalta asiantuntijuus ja osaaminen, vaikkakin tekemisen sisältö on vuosien varrella muuttunut merkittävästi.

Paluumuuttajana takaisin 2011

Jämsään Pasi muutti takaisin vuonna 2011 ja nopeasti talon paikka löytyi rauhalliselta suunnalta Jämsän Patajoesta. Työ mahdollisti jo silloin asioiden tekemisen etänä. Jämsä Tehtaalla Pasi poikkeaa yleensä aina etukäteen varaamatta, että olisiko täällä tilaa. Yleensä on löytynyt, mutta kerran tai kaksi on työt tehty sitten Tehtaan sohvalla istuen.

Monta mielenkiintoista muutakin mielenkiintoista tarinaa Pasilta kuultiin. Muun muassa kuinka hän päätyi kesken Helsingissä vietetyn ravintolaillan aikana keskustelemaan yhden ehdottoman suosikkibändinsä, Led Zeppelinin, kitaristin kanssa puhelimessa. Mitä sitä edelsi ja mitä tapahtui sen jälkeen. Tai kuinka Pasi on ollut mukana rakentamassa mobiililaitteen lokaatioperusteista deittisovellusta vuonna 2005. Se on kuitenkin varmaa, että monta herkullista tarinaa jäi kuulematta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta